Banner

Verplaatsen van boekingen: Hoe zit het met de btw?

1 maart 2021 | Door:  Karin Waalderbos - Spoler

Vanwege de regels omtrent Corona zullen vakantiegangers er mogelijk voor kiezen om hun vakantie te verplaatsen of niet door te laten gaan. Organisaties boeken de vakantie voor hun klanten om naar een andere periode of verstrekken een voucher. Hoe ga je hier als instelling met betrekking tot de btw mee om?

Wanneer is btw verschuldigd?

De hoofdregel is dat de ondernemer de in rekening gebrachte btw in beginsel verschuldigd is, op het moment dat hij de factuur uitreikt (factuurdatum). 
 
Recreatieondernemers zullen vaak particuliere klanten hebben. Zij kunnen over het algemeen het kasstelsel toepassen. De btw is bij het kasstelsel verschuldigd in het tijdvak dat het factuurbedrag is ontvangen. 
 

Aanbetaling

Als het kasstelsel wordt toegepast en de aanbetaling voor de vakantie is gedaan door de klant, is de btw op het moment dat de aanbetaling wordt ontvangen verschuldigd. Indien de hele vakantie al is betaald en deze uiteindelijk naar een latere periode wordt verplaatst, moet de btw worden afgedragen voordat de dienst daadwerkelijk plaatsvindt.  
Als het factuurstelsel wordt toegepast, is de btw verschuldigd in het tijdvak waarin de factuur wordt uitgereikt.
 

Voucher

In de praktijk zien we vaak dat er een voucher/tegoedbon wordt uitgereikt voor het betaalde bedrag. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen 2 verschillende vouchers:
 
1. Single purpose Voucher (SPV): bij uitgifte van de voucher is al duidelijk welk btw-percentage over de onderliggende dienst is verschuldigd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de klant enkel een nieuwe accommodatie kan boeken voor de al verrichte aanbetaling. De btw is dan op het moment van de uitgifte verschuldigd.
 
2. Multi purpose voucher (MPV): op het moment van uitreiking van de voucher is nog niet bekend welk btw-tarief van toepassing is. De voucher kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het huren van een vakantiehuisje, maar kan ook in het restaurant worden gebruikt. De btw is dan pas verschuldigd op het moment van het verzilveren van de voucher.
 
Voor het moment van de btw-afdracht bij de Belastingdienst is het dus van belang om te kijken naar de voorwaarden die zijn verbonden aan de voucher.
 

Terugbetaling

Als je de aanbetaling weer terug moet betalen aan de klant én je de btw al hebt afgedragen, kun je deze btw, onder voorwaarden, weer terugvragen.
 

Contact

Btw is erg complex en sterk afhankelijk van de feitelijke situatie. 
 
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, neem dan gerust contact met ons op om de btw-gevolgen van jouw situatie te bespreken. Wij helpen je graag.
 
Binnenkort verschijnt deel 2 van het tweeluik waarin zal worden ingegaan op de gevolgen voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting van het verplaatsen van boekingen.
Karin Waalderbos - Spoler

Karin Waalderbos - Spoler

Fiscaal adviseur

088 2532767 | kwaalderbos@alfa.nl


Meer over Karin