Banner

Teun Wolbink: agrarisch ondernemer, gemeenteraadslid én vooruitstrevend in duurzaamheid

2 november 2023 | Door:  Maartje Veldhuis

Samen met echtgenote Hetty heeft Teun Wolbink twee bedrijven, een melkveebedrijf met 75 koeien en een bedrijf met 550 vleeskalveren. En dan is Teun ook nog eens vijftien tot twintig uur per week actief als raadslid voor het CDA in Hardenberg. “Ach, een kwestie van goed plannen”, zegt hij luchtig. Gelukkig is er tegenwoordig de support van zoons Sven en Joost. En ook vader Wolbink kan het op z’n 78ste niet laten om zijn gezicht te laten zien aan de Ommerweg in Rheezerveen.

De twee bedrijven delen overigens hetzelfde erf: het melkveebedrijf kwam erbij toen Teun de buurman kon overnemen. “Omdat het één erf is, is het praktisch goed te doen. Ooit was het de bedoeling om die vleeskalveren voor een kortere periode te houden. Maar met meerdere takken in het bedrijf sta je wat steviger. Voor het melken heb ik robots, mest hoeven we niet af te voeren omdat we voldoende eigen grond hebben. We hebben 110 hectare in gebruik, waarvan 70 in eigendom. En Hetty doet de administratie”, legt Teun (54) in een paar zinnen de bedrijfsstructuur uit.

Zonen Sven (22) en Joost (20) hebben de leeftijd die vader Teun ook had toen hij het bedrijf instapte. “Ze willen allebei het bedrijf voortzetten, maar werken er nu ook nog een paar dagen buiten de deur bij. Of ik erachter sta? Voor 120 procent. Er blijft altijd ruimte voor de agrarische sector. Daar maak ik me niet zoveel zorgen over. Je moet de positieve dingen pakken. De dingen waar je niks aan kunt doen of waar je geen invloed op hebt, moet je loslaten. Ik kan me echt geen Nederland zonder agrariërs voorstellen”, zegt hij vol overtuiging.

‘Regels heb je altijd’

Ook in een Nederland waarin het boerenbestaan aan steeds meer banden wordt gelegd? Teun: “Regels heb je altijd. Toen ik dertig jaar geleden het bedrijf instapte was het niet anders. Toen had je de superheffing en zou het ook nooit meer goed komen met de sector. Er is altijd wel wat. Het verschil is wel dat er nu meer media-aandacht is.”

Energieneutraal bedrijf

Dat het duurzamer moet, betwijfelt Teun niet. “Die extreme regenbuien, die hadden we dertig jaar geleden niet. Maar of de landbouw er de oorzaak van is, dat vraag ik me weleens af.” Zelf hebben Teun en Hetty al de nodige duurzame maatregelen genomen. Het bedrijf is energieneutraal, met dank aan zonnepanelen, warmtecollectoren en een warmtepomp.

Raadslid voor het CDA

Anderhalf jaar lang is hij inmiddels ook raadslid voor het CDA in Hardenberg. “Ik hou er wel van om me overal een beetje mee te bemoeien”, lacht hij. “Nu de jongens thuis komen werken heb ik meer tijd. Ik vind het uitdagend. Ik stemde altijd al CDA.” Met in totaal acht portefeuilles - waaronder uiteraard landbouw - heeft Teun er zijn handen vol aan. “Toch gauw vijftien, twintig uur in de week.”

Klantbeheerder Bertus Dijk

En dan is er nóg een steunpilaar onder de bedrijven van Teun en Hetty: klantbeheerder Bertus Dijk van Alfa. “Bertus is al twintig jaar onze vaste contactpersoon. Hij is iemand die zich maximaal voor ons inzet. Ik zeg altijd: ik ben geen klant bij Alfa, ik ben klant bij Bertus. Dat is niet helemaal eerlijk, want natuurlijk bemoeien wel meer collega’s bij Alfa zich met ons bedrijf. Ik weet dat een boekhouder geld kost. Maar hij kan ook geld opleveren. En in de meeste gevallen denk ik dat Bertus ons niet zoveel geld kost.”

Maartje Veldhuis

Maartje Veldhuis

Directiesecretaresse

088 253 2812 | mveldhuis@alfa.nl


Meer over Maartje