Banner

Registratie- en kentekenplicht voor landbouwvoertuigen

30 december 2020 | Door:  Twan Aitink

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een registratie- en kentekenplicht voor bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Het registreren bestaat uit het inschrijven en tenaamstellen van het voertuig in het kentekenregister bij de  RDW. Bestaande (land)bouwvoertuigen kunnen gedurende heel 2021 zonder keuring worden geregistreerd. Na 2021 is het nog steeds mogelijk om bestaande (land)bouwvoertuigen te registreren bij de RDW, maar dan is een keuring verplicht en lopen de kosten op.

Registratie

Het registeren van bestaande voertuigen kan vanaf 1 januari tot en met 31 december 2021 via de website van de RDW. Na 31 december 2021 is registratie via de website niet meer mogelijk. Dan moet, net als bij voertuigen die na 31 december 2020 in gebruik zijn genomen, het voertuig eerst worden gekeurd bij één van de keuringsstations van de RDW.

Voor een bestaande trekker kost aanvraag, registratie en tenaamstelling straks € 18,-. De kentekenplaat zal zo'n € 12,-  kosten. Voor nieuwe trekkers is het een fractie duurder. De kosten bedragen dan voor registratie € 39,- tenaamstelling € 10,10 en de kentekenplaat 
€ 12,-. opgeteld zo'n € 60,-.  Als een voertuig moet worden gekeurd, kost dit zo’n € 200,-.

Voor bestaande voertuigen waarmee harder wordt gereden dan 25 km/u of met een ontheffing geldt een kentekenplaatplicht per 1 januari 2021. Dit geldt ook voor nieuwe voertuigen ongeacht snelheid. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde voertuigen verplicht een kentekenplaat voeren.

De wetgeving kent een aantal uitzonderingen op de kentekenplaatplicht voor landbouwvoertuigen. Bijvoorbeeld voor voertuigen die het erf nooit verlaten en voor fruitpluktreintjes of smalspoortrekkers tot 1,30 meter breedte. Getrokken werktuigen moeten voorzien zijn van een witte kentekenplaat met het kenteken van het trekkend voertuig. Kan de aanhanger in combinatie met het voertuig harder dan 25 km/u, dan is een eigen kentekenplaat nodig.

APK-plicht

De APK-plicht geldt voor land- en bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km/u. De invoering van de APK-plicht start op 1 mei 2021. 

Valt uw land- of bosbouwtrekker onder de APK-plicht? Dan moet u de trekker vier jaar na de datum van de eerste toelating voor het eerst keuren. Daarna moet uw land- of bosbouwtrekker elke twee jaar worden gekeurd. Is uw land- of bosbouwtrekker niet op tijd gekeurd? Dan mag u niet met het voortuig rijden.

De APK-plicht geldt niet voor land- en bosbouwtrekkers die worden gebruikt op het terrein. Dit terrein is inclusief landwegen, bospaden en akkers. 

Twan Aitink

Twan Aitink

Bedrijfskundig adviseur

088 2532773 | taitink@alfa.nl


Meer over Twan