Banner

”Als campinghouder ben je nog meer afhankelijk van het weer dan een boer”

11 juli 2023 | Door:  Maartje Veldhuis

Het was weer eens een latertje gisteravond, op recreatieboerderij De Grimberghoeve. Nee, niet met lawaaierige campinggasten - die komen vooral voor de rust naar het Overijsselse Notter. Wel door twee feestjes in de horeca-zalen, een activiteit en barbecue.
“Half één was het. Eerst maar eens opruimen”, is vandaag de eerste activiteit voor Roy Lammers. Samen met zijn ouders Gerrit en Henriëtte runt hij de boerderijcamping die ‘op het mooiste plekje van Nederland’ ligt. En geef ‘m eens ongelijk, daar in het groen tussen Twente en Salland.

Vroeger hadden zijn ouders een melkveebedrijf, zoals zovelen in de omgeving. “Maar mijn vader is altijd al ondernemend geweest. In de tijd van de superheffing is hij al begonnen met het verhuren van huifkarren en familiefietsen. In 1993 zijn we verhuisd naar De Grimberghoeve, dit was de boerderij van de buren. Mijn ouders hebben nog een tijdje koeien gemolken, ze hebben vleesvarkens gehad en ze zijn in 2000 begonnen met de camping, naast de verhuur van huifkarren, fietstreinen ne activiteiten als jachtboogschieten, boerengolfen, kanoën en Solextochten."

Net even luxer kamperen

Meer dan één veldje met achttien plaatsen is het nog niet. Een heel verschil met de ruim 65 van tegenwoordig, constateert Roy (27). “We doen het goed onder de SVR-campings, vaak staan we vol. In 2006 hebben we een nieuw verwarmd toiletgebouw neergezet, van alle gemakken voorzien. Dat maakt het kamperen net weer wat comfortabeler. We hebben veel faciliteiten voor gezinnen met kinderen, de plekken hebben allemaal een voortent-verharding, water, stroom en een rioolafvoer. Ook hebben we twee hooibergchalets gebouwd.”

Ermee opgegroeid

Hij is nog automonteur voor één dag in de week, maar z’n toekomst ligt op De Grimberghoeve. Roy rolt er min of meer vanzelf in, als kleine jongen al. Met een lach: “Ik mocht pas gaan spelen als ik eerst wat klusjes had gedaan, dat was gewoon de norm. Je groeide ermee op, het hoorde er standaard bij. Ook voor mijn twee broers, maar die hebben niet de interesse om verder te gaan in de camping. Waarom ik wel? Ik vind het heerlijk, lekker thuis bezig zijn. Ik hoef niet zo nodig voor een baas te gaan werken. Die heb ik nu ook wel maar het is toch anders. En dat het lange dagen zijn maakt mij niet uit.”

Overijssel heeft alles

Die dagen beginnen ‘s morgens rond een uur of zeven, in de winterperiode is het uitslapen tot ongeveer acht uur. ‘s Avonds kan het zomaar tien, elf uur of later worden. De gasten voor de camping haalt De Grimberghoeve uit het hele land. “De meesten uit Nederland, maar ook wel uit België en Duitsland. En er komen ook mensen uit de buurt hier kamperen. Ja, mensen komen hier bewust op af. Ik noem deze locatie het mooiste plekje van Nederland. Overijssel heeft alles. Je kunt er heerlijk fietsen, de voorzieningen zijn goed. En je hebt hier een mix van akkerbouw, bossen, heidevelden en het riviertje De Regge op 75 meter afstand van de camping.”

April slechte maand

In maart gaat de camping open, om in oktober de poort weer te sluiten. Feesten en vergaderen gaat het hele jaar door, vooral in de weekends. Dit jaar hield het in het natte voorjaar niet over met boekingen. “Je weet al dat april een slechte maand kan zijn. Dit jaar ook. Mijn vader zegt weleens: ‘Als campinghouder ben je nog meer afhankelijker van het weer dan een boer.’ Met slecht weer boeken mensen niet. Een boer kan een paar dagen later nog wel gras kuilen. Maar een campingplaats krijg je achteraf niet meer gevuld.
En zodra de zon weer schijnt, begint het te jeuken en gaan ze weer bellen.”

Heel veel zelf doen

De hogere kosten van levensonderhoud lijken de gasten er niet van te weerhouden om te boeken. Roy: “Het valt mij inderdaad nog mee. Ik heb wel het idee dat het als het om vakantie gaat mensen niet veel uitmaakt. Ja, wij hebben ook prijzen omhoog gedaan, omdat de vaste kosten ook stegen. Maar we doen gelukkig heel veel zelf, mijn ouders en ik. Hierdoor kunnen we bepaalde kosten laag houden. We hebben voor de zalen verhuur een paar inhuurkrachten, soms kom je gewoon handen tekort."

Alfa bespaart je ook weer geld

In Alfa heeft De Grimberghoeve een accountant die scherp meekijkt naar de kosten. “Alfa is een organisatie die heel breed is. Om eens een voorbeeld te geven: we wilden zonnepanelen laten plaatsen. Dan vraag ik klantbeheerder Willem Ruijs van kantoor Nijverdal: hoe pakken we dat aan? Dan komt hij terug met een plan van aanpak en hoe we daar weer fiscaal voordeel uit kunnen halen. Natuurlijk, er komt ook wel weer een nota van Alfa achteraan. Maar uiteindelijk bespaart een accountant als Alfa je ook weer geld.
Voor vragen over administratie en inboeken, btw en dergelijke kan ik altijd bij assistent accountant Tim Strokappe terecht. Tim is altijd bereid om te helpen, zowel op afstand als op locatie."

Wil je meer weten over de Grimberghoeve? Bekijk deze twee filmpjes over de camping, de hooibergchalets en de prachtige omgeving of check de website www.grimberghoeve.nl.

Maartje Veldhuis

Maartje Veldhuis

Directiesecretaresse

088 253 2812 | mveldhuis@alfa.nl


Meer over Maartje