Banner

Prinsjesdag 2019

9 september 2019 | Door:  Herma Brinkhuis

Toen Willem-Alexander koning werd, was het meteen geregeld: Koninginnedag werd Koningsdag.

Waarom wordt Prinsjesdag dan niet omgetoverd tot Prinsesjesdag. Dan hebben de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane ook een eigen speciale dag.
Wie weet is dit onderdeel van de nog te presenteren plannen. Nog een week en dan is het zover: Prinsjesdag! Echt een dag om naar uit te kijken, want wie wil er nou niet slim
voorsorteren op nieuwe wetgeving of misschien nog net profiteren van de huidige regelgeving. Hoewel de derde dinsdag van september nog moet aanbreken wordt
er in het land alweer volop gespeculeerd over de te presenteren plannen; sterker nog er zijn al weer een hoop plannen uitgelekt. 

Wel fijn om alvast te weten waar u straks aan toe bent. Hieronder volgt een beknopt overzicht van een aantal wetenswaardige plannen die er zijn:

Uitstel of afstel verlaging VPB-tarief

De verlaging van het hoogste tarief van de vennootschapsbelasting wordt een jaar uitgesteld. In 2021 gaat deze winstbelasting wel omlaag, maar minder dan gepland;

Zelfstandigenaftrek 

De zelfstandigenaftrek wordt vanaf volgend jaar verminderd. Dit voordeel voor zzp'ers wordt de komende tien jaar verlaagd van € 7.280 naar € 5.000.  Het kabinet wil de huidige regeling wijzigen om zo de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen. 

Auto en fiets van de zaak

Voor de auto worden de volgende belastingmaatregelen verwacht:

Voor een fiets van de zaak gaat vanaf 2020, net als bij een auto van de zaak, een forfaitaire bijtelling gelden voor privégebruik. De verwachting is dat de verkoop van fietsen hierdoor enorm zal toenemen. 

De invoering van de rekening-courantmaatregel

Als de voorgestelde maatregel wordt aangenomen, is een directeur groot aandeelhouder vanaf 1 januari 2022, zodra (en voor zover) de schuld aan de B.V. hoger is dan € 500.000, belasting verschuldigd. De Belastingdienst zal dit meerdere namelijk aanmerken als een te belasten voordeel uit aanmerkelijk belang. Gelukkig zal dit niet gelden voor eigenwoningleningen van de B.V.

Werkkostenregeling

De vrije ruimte zal per 1 januari 2020 worden verhoogd van 1,2% naar 1,7% van de totale loonsom (voor zover deze niet meer bedraagt dan € 400.000). Voor zover de totale loonsom boven de € 400.000 komt, blijft de vrije ruimte ongewijzigd: 1,2% van de totale loonsom. Daardoor kunnen werkgevers vanaf 2020, € 2.000 meer onbelast verstrekken aan hun werknemers. 

Wanneer en wat?

Wanneer gebeurt er nou precies wat? Het behandelschema is ook al bekend geworden. Vorig jaar heeft de Eerste Kamer  het pakket Belastingplan 2019 op 18 december 2018 aangenomen.
Wanneer dat dit jaar zal zijn? Dat wachten we voorlopig maar even af. En dan het antwoord op een veelgestelde vraag: blijft de bedrijfsopvolgingsregeling wel bestaan? Wij gaan er voorlopig wel vanuit.  

Het grote afwachten tot Prinsjesdag is begonnen. Wij zijn samen met u benieuwd welke plannen werkelijkheid zullen worden. Natuurlijk houden wij u op de hoogte. 
 

Herma Brinkhuis

Herma Brinkhuis

Senior fiscaal adviseur

088 2532803 | hbrinkhuis@alfa.nl


Meer over Herma