Banner

Ondernemer in beeld: Mint Interieur

12-03-2020 | Door:  Peter Bruggeman

Een authentieke houtgeur komt ons tegemoet aan de Heesweg 16 in Raalte. Het is het hout waar ze bij Mint Interieur wel raad mee weten: voor een keuken, bijkeuken, kast of welk ander meubel op maat dan ook. Het bedrijf van Michel in ‘t Veld en Jody Scholten telt 26 medewerkers. Het ambacht van interieurbouw gaat er goed samen met hightech-machines en ERP-systemen.

Na een dienstverband bij een werkgever wordt Michel in ‘t Veld in 2010 ondernemer. “Ik kocht een productiebedrijf dat gespecialiseerd was in hoogwaardige maatwerkkeukens, waar vijf mensen werkten. Een tijdje later meldde Jody zich en hebben we samen nog een bedrijf opgericht. Die twee bedrijven hebben we in 2016 laten samensmelten”, vertelt Michel als hij de geschiedenis nog even terughaalt. In dat jaar is het bedrijf groot genoeg om van een huurpand te verhuizen naar een fraaie eigen locatie aan de Heesweg, het pand van een voormalige groothandel in parket.

Mint Interieur maakt alles wat er maar van hout en plaatmateriaal te maken valt: keukens, bijkeukens, badkamers, wandmeubels, garderobekasten en - steeds vaker - interieurs op maat. Klanten komen voor tweederde deel uit de zakelijke hoek, eenderde is particulier. Van het ontwerp tot en met de montage op locatie blijft alles in eigen hand.

Ambachtsman

Op de website staan spraakmakende voorbeelden. Michel: “We vinden zelf ook dat we mooie meubels maken. Dat zegt iedereen natuurlijk, maar als ambachtsman zit dat in je. Dan wil je het gewoon mooi maken.” Michel is ook opgeleid tot meubelmaker. Maar aan zijn eigenlijke vak komt hij niet meer toe. “Ik ben verantwoordelijk voor de operationele kant, HR-zaken, de planning en de productie. Jody is er voor de commerciële kant zoals de klantencontacten. Bij mijn vorige werkgever was ik bedrijfsleider. Ik was dus al gewend aan het aansturen.”

Goede meubelmakers

Mint Interieur is van alle stijlen thuis. “Het wordt strakker, merken we. Maar als iemand een oudhollandse keuken wil, kunnen we die ook maken. We hebben goede interieurbouwers in dienst. Dat maakt het ook uitdagend voor de mannen die hier werken. Het grootste goed voor mij is dat we vrij jonge mensen aan het werk hebben die echt trots zijn op Mint. Dat stralen ze ook uit naar klanten.”

Social media

Jonge mensen in een authentiek ambachtsvak, zijn die er eigenlijk nog wel? “Ik denk wel dat het uitsterft. Jongens die het fingerspitzengefühl hebben willen nog wel interieurbouwer of meubelmaker worden. Ze volgen ons op social media en denken: hé, dat is interessant. Of ze melden zich, dat heb ik ook meegemaakt.”

Ook Mint vernieuwt, constateert Michel. “We hebben veel geïnvesteerd in software, zoals een ERP-systeem waarmee je je project helemaal kunt volgen en een 3D-tekenpakket om één op één machines aan te sturen, zoals onze zaag en CNC-machines. De skills verplaatsen zich een beetje. De vakman op kantoor bepaalt hoe het meubel eruitziet. Het is niet meer: hier heb je een kladje en ga de werkplaats maar in. Maar in de werkplaats heb je die vakman net zo hard nodig.”

Inmiddels is de bekendheid van Mint zo toegenomen dat het bedrijf zonder al te veel reclame aan mooie projecten komt. “We hoeven er niet de boer voor op of een advertentie te plaatsen. Hooguit zorgen we ervoor dat we op social media wat meer zichtbaar zijn. We ontwikkelen ook concepten voor winkelbedrijven waarvoor we werken. Dan richten we een pand van A tot Z in. We sturen alles aan. Voor zaken als wanden zetten, plafonds en verlichting hebben we andere mensen. Meubels plaatsen doen we zelf.”

Keukentafel

De relatie met Alfa heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. “Mijn vriendin Monique is er werkzaam. Monique en ik hebben heel lang samen de boekhouding gedaan. Op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar: nou zitten we aan de keukentafel nog over Mint te praten. Daar moeten we mee stoppen. Toen Jody er als compagnon bij kwam moest het sowieso neutraler worden. Dan kun je het beter door iemand anders laten doen. Je groeit, en dan huur je steeds meer kennis in die je zelf niet hebt. Bij Alfa hebben we de specialisten die ons verder helpen. We zijn heel trots op waar we nu al staan. En het kan alleen nog maar mooier worden.”

Peter Bruggeman

Peter Bruggeman

Procesteammanager

088 2532761 | pbruggeman@alfa.nl


Meer over Peter