Banner

Ondernemer in beeld: V.O.F. Veurink te Collendoorn

16-04-2020 | Door:  Bertus Dijk

“Als melkveehouder moet je er het beste van maken”

Op z’n tweeëntwintigste was Patrick Eggengoor ineens hoofdverantwoordelijk voor een melkveebedrijf met 150 koeien en
70 stuks jongvee. Als in 2016 zijn oom Alex met wie hij samenwerkt plotseling overlijdt, staat hij er alleen voor. Vier jaar later kan V.O.F. Veurink concluderen dat het er goed voorstaat. Met hulp van moeder Ali, vader Henk, broer Rienk en vriendin Megan draait het bedrijf in Collendoorn prima.

Half april, een van de eerste mooie voorjaarsdagen. De koeien kunnen weer de wei in op het bedrijf in Collendoorn. “Weiden doen we altijd al. Ik weet niet beter, mijn opa deed het vroeger al. Het heeft iets met diervriendelijkheid te maken. Maar als je het doet, vind ik dat je er ook iets moet uithalen. Doordat je minder krachtvoer hoeft te geven bijvoorbeeld. En het levert een koe op die gezonder is”, zegt Patrick.

Samen met zijn ouders vormt hij V.O.F.  Veurink. Het is een echt familiebedrijf; een bedrijf dat van opa en oma Veurink is geweest en dat na het overlijden van opa Veurink in 2003 eerst is voortgezet door zijn ouders en oom Alex. “Mijn vader helpt elke dinsdag en in zijn vrije tijd. Hij werkt daarnaast buiten de deur, op een betoncentrale. Mijn moeder helpt mee met de verzorging van het jongvee en met de administratie. Iedere dag hebben we melkers, elke ochtend en avond; ook in het weekend.” De V.O.F.  heeft ook nog 84 hectare grond in beheer, waarvan iets meer dan de helft in eigendom. “We kunnen daardoor alle mest zelf verwerken. Het kleine beetje dat we overhouden gaat naar de andere boeren in de buurt.”

 
 

Het beste ervan maken

Van de keus voor het boer zijn heeft Patrick nog altijd geen spijt. “Je bent overdag lekker buiten. Je bent met dieren bezig. Natuurlijk, er zit soms wel wat uitdaging in de regels. Maar ik denk dat wij van een generatie zijn die daarmee moet leren leven. Dat we er het beste van moeten maken en de oplossingen in het eigen bedrijf moeten zoeken. De regels worden toch alleen maar strenger, denk ik.”
Ondanks die realistische insteek heeft Patrick zijn stem wel laten horen in Den Haag. “Ik ben de eerste keer mee geweest met de bus en de tweede keer samen met mijn vriendin Megan op de trekker. Daarnaast hebben we deelgenomen aan de grensstaking bij Coevorden. Ik volg alles, ik zit er dicht op. Of het helpt? Als we niks doen komt het zeker niet goed.”
 

Coronavirus

De druk vanuit de politiek is niet het enige wat momenteel boven de sector hangt. Ook het coronavirus kan grote gevolgen hebben. Patrick: “Op dit moment kan ik er nog weinig van merken. De melk wordt nog gewoon afgehaald en het krachtvoer wordt nog bezorgd. Ik kan niet zeggen dat ik er nu al veel last van heb. De komende maanden moeten uitwijzen wat de prijzen gaan doen. Er wordt al gewaarschuwd voor het inzakken van de melkprijs. Het is ook onzeker wat de prijs van de grondstoffen gaat doen voor het voer dat uit het buitenland moet komen. Daar heb ik nog niet veel zicht op maar je krijgt er wel mee te maken.”
 

Familiebedrijf

Naast dat hij ook nu nog hulp heeft van zijn ouders staat voor technisch onderhoud broer Rienk paraat. Ook zijn vriendin Megan is veel te vinden op de boerderij in Collendoorn.
Veel steun heeft hij aan moeder Ali, die administratief is onderlegd en veel van het cijferwerk voor haar rekening neemt. “Zij stelt samen met mij een liquiditeitsbegroting op aan het begin van het jaar. Die wordt elke maand geactualiseerd. Zo weet je altijd waar je staat.” Moeder Ali verzorgt ook de btw-aangifte.

 
 

Met cijfers bezig zijn

Daarnaast is Alfa er. “Het voordeel van een kantoor als Alfa is dat je er veel kennis kunt halen. Als ik vragen hebt, zoekt Alfa het uit. Of dat nu over de regeling voor jonge landbouwers is of over iets wat met de melkveestudieclub te maken heeft. Pas tipte Alfa ons weer dat je de aflossing kunt uitstellen vanwege de coronacrisis. We kunnen altijd op onze klantbeheerder Bertus Dijk terugvallen. Ik ben iemand die ook graag zelf met de cijfers bezig is en zoek samen met mijn moeder veel zaken uit. Dan vraag ik daarna aan Bertus of hij het nog een keer wil controleren en of hij er nog andere ideeën over heeft.”
 
 
 

 

 
 
 
Bertus Dijk

Bertus Dijk

Senior klantbeheerder

088 2532852 | bdijk@alfa.nl


Meer over Bertus