Banner

Ondernemer in beeld: Aspergeboerderij Het Nijenhuis

24 mei 2018 | Door:  Willem Ruijs

Tussen Moederdag en Pinksteren kan Jan Nijhuis weer even opgelucht ademhalen. “Die dagen zijn echt topmomenten. Iedereen wil dan asperges!” Elk voorjaar weer is het een komen en gaan van aspergeliefhebbers naar de Rheezerweg 127 in Diffelen. Zaterdag 26 mei staat er wéér zo’n topdag op het programma, als het open dag is op Aspergeboerderij Het Nijenhuis.

In Limburg moeten ze Jan Nijhuis dertig jaar terug verbaasd hebben aangekeken. Iemand uit Salland die ‘onze’ asperges wil gaan telen? “Die dachten waarschijnlijk: dat gaat nooit lukken hier op die grond in het Vechtdal. Ze hebben het in Limburg er altijd over dat bij Horst en bij Venlo de beste grond ligt om asperges te kunnen telen. Flauwekul natuurlijk, want deze esgrond is er ook prima geschikt voor: hoog gelegen, niet gauw last van nattigheid.”

Een schoenendoos asperges

Na een jaartje meedraaien in Limburg begon Jan met de aspergeteelt voor de veiling. “Mensen die hier langs reden, dachten al snel: wat zijn dat voor rare aardappelruggen, als ze de aspergeruggen zagen liggen op het land. Zo kwamen ze erachter dat het asperges waren. Of ze niet een maaltje konden kopen. Ik weet nog goed dat we de eerste asperges aan particulieren verkochten in een schoenendoos of in een plastic tas van de kledingwinkel.”

Familiebedrijf

Al jaren is het bedrijf veilingteler-af en is Aspergeboerderij Het Nijenhuis een begrip in de verre omgeving. Klanten komen uit het hele Vechtdal. “Ze komen echt overal vandaan. We werken ook veel samen met anderen aan de marketing voor het Vechtdal. Samen met restaurants hebben we een boekje gemaakt, we hebben gezamenlijk het seizoen geopend. Je moet wel. Mensen komen niet vanzelf.”

Rond de vijf en een halve hectare heeft Het Nijenhuis inmiddels in beheer. Een echt familiebedrijf is het. “Mijn vrouw Frieda werkt natuurlijk mee, maar mijn moeder van tachtig staat ook nog gewoon in de boerderijwinkel. Mijn zus is weer veel bezig in de kookstudio, samen met haar zwager. En onze dochter van 23 woont niet meer thuis, maar als het maar even kan helpt ze mee. Op drukke dagen zijn we wel met z’n twintigen.”

Heftige dagen

Drukke dagen genoeg in de winkel, zeker in het voorjaar. “Onze open dagen, Moederdag, Pinksteren: dat zijn heftige dagen. Ie-der-een wil asperges eten. Iedereen die kan meehelpen, helpt dan mee.” Op 24 juni eindigt het seizoen officieel. Te lang doorgaan met oogsten zou het gewas - dat tien jaar oud kan worden - te veel uitputten

Asperges schillen

Een professionele schilmachine haalt alles wat niet eetbaar is eraf. En dat blijkt nu net het geheim van de chefkok te zijn, weet Jan. “We kregen regelmatig vragen: hoe schil je die asperges nou? Want wat doen mensen? Asperges zijn een stuk duurder dan een krop sla, dus ze schillen ze heel zuinig. En als je een asperge niet goed schilt, smaakt-ie niet lekker.

Eigen producten

De vraag die logisch volgde, was: hoe maak je de asperges klaar? Dat leidde weer tot een eigen kookstudio. Inmiddels is ook de eigen boerderijwinkel een culinair paradijs. De winkel is op de eerste plaats een verkooppunt voor de eigen producten, zoals asperges en aardbeien, maar ook aspergesoep, aspergechutney en aspergesaus en andere huisgemaakte producten. Jan: “Vooral die soep is een superproduct. Er gaan honderden liters in de week doorheen!”                                                             

In het voorjaar zijn er ook aardbeien van eigen bodem te koop. Vlees van de Diffelse Hooglandrunderen die er grazen is weer een andere specialiteit van het huis. Van andere boeren betrekken Jan en Frieda Nijhuis producten als blauwe bessen, advocaat en honing. Bezoekers kunnen er een rondleiding krijgen die wordt afgesloten met een proeverij.

Alfa

De samenwerking met Alfa gaat al decennia lang terug. Jan: “Ik denk dat mijn opa al klant was, in de tijd dat Alfa nog CBTB heette. We zijn altijd goed behandeld, we krijgen van Alfa goed advies. Wil je een nieuwe schuur laten neerzetten, dan wil je toch wel even weten hoe je dat het beste moet aanpakken. Dan is het handig om iemand achter de hand te hebben die daarover meedenkt.”

 

 

 

 

 

Dagelijks geopend van 9.00-18.00 u. | Zaterdag van 9.00-17.00 u. | Zondag gesloten
Rheezerweg 127 - Diffelen | 0523 - 25 18 66 | www.hetnijenhuis.nl  

Willem Ruijs

Willem Ruijs

Senior klantbeheerder

088 2532790 | wruijs@alfa.nl


Meer over Willem