Banner

Ondernemer in beeld: FysioCentrum Nijverdal

2 april 2019 | Door:  Jaap van Bergeijk

Rugklachten, nekklachten, schouderklachten, sportblessures. De klachten waarmee mensen een fysiotherapiepraktijk bezoeken zijn al jarenlang hetzelfde. Maar die praktijk zelf verandert wel.

Vroeger was je hulpverlener, nu ben je ondernemer”


Steeds meer specialismen doen hun intrede bij ‘de fysio’. Ooit gehoord van specialisten voor geriatrische klachten, COPD-klachten of klachten die te maken hebben met Parkinson? Bij FysioCentrum Nijverdal wel. Met elf fysiotherapeuten bij elkaar moet het raar lopen wil er geen effectieve behandeling uitkomen.

Gerard Schutten is een van de drie eigenaren van FysioCentrum Nijverdal. Miranda Waanders-Plas (bekkenfysiotherapeut) en Robert Spenkelink (sportfysiotherapeut) zijn de andere twee collega’s in de maatschap, die dit jaar z’n tienjarig bestaan viert.  Zelfstandig als fysiotherapeut is grondlegger Gerard al langer: in 1993 verruilde hij de loondienst voor een eigen praktijk. In tien jaar tijd zijn wij flink gegroeid. Het geheim van het succes? Gerard Schutten: “Het begint toch wel met goed werk leveren, met kwaliteit leveren. Dat doen we door mensen aandacht te geven.We willen iedereen tevreden stellen. En we zijn een heel laagdrempelige praktijk.”

Plus-status
 

Met die kwaliteit zit het trouwens wel goed. De praktijk heeft een zogenaamde plus-status verkregen van zorgverzekeraars. “Zo benchmarken ze verschillende fysiotherapiepraktijken met elkaar. Je kunt het een beetje met een audit vergelijken. Het is maar een paar procent van alle praktijken die die status heeft. Het is een heel traject dat je moet doorlopen. Het heeft ons veel energie gekost maar er staan ook weer voordelen van de zorgverzekeraars tegenover.”

Groei in therapieën

Als een van de grotere fysiotherapiepraktijken in de regio is FysioCentrum Nijverdal er niet alleen maar voor het gangbare palet aan klachten. In de loop van de jaren groeide het aanbod met steeds weer andere therapieën. Ook telt het centrum minder gangbare specialisaties als een handtherapeut en een geriatrietherapeut. Gerard, zelf geregistreerd master manuele therapie: “Voor zoiets als handtherapie moesten mensen voorheen naar plaatsen als Almelo of Enschede. En geriatrietherapie is weer voor alle klachten die maar met het ouder worden te maken hebben. We geven bijvoorbeeld valtrainingen aan ouderen die minder beweeglijk zijn. De laatste specialisatie die we hebben toegevoegd is kinderfysiotherapie. “

Er is nu onder andere een speciaal sportspreekuur, waarbij de nieuwe ontwikkelingen in sporttesten worden toegepast om zodanig het belasting niveau beter te kunnen bepalen. Die groei heeft ook consequenties voor het ruimtegebruik aan de Jacob van Houtestraat 8. “Bij TWEE12, een crossfitcenter, hebben we gelukkig extra ruimte kunnen huren. Daardoor hebben we er twee behandelkamers bij gekregen en kunnen we als het moet uitwijken.”


Ondernemerschap
 

Medisch wordt er veel gevraagd van fysiotherapeuten, maar ook in andere opzichten. “Er is in de afgelopen jaren steeds meer ondernemerschap bij komen kijken. Dingen als reclame maken, zichtbaar zijn op social media. Je moet meer naar buiten treden, er komt meer lifestyle aan te pas. Het komt misschien omdat ik al wat ouder ben, dat je dat ervaart. In het begin was het meer hulpverlening. Nu is het de ondernemerswereld waarin je terecht bent gekomen.”

Stressgerelateerde klachten

En toch: veel evolutie zit er niet in de klachten waarmee mensen de praktijk bezoeken. “Het blijven toch een beetje dezelfde klachten: rugklachten, nekklachten, sportblessures en bekkenklachten. Knieklachten zien we ook vaak. Wat ik in het begin van mijn carrière bijna nooit zag en nu wel, zijn klachten die gerelateerd zijn aan stress. Mensen krijgen psychosomatische klachten door de wereld om hen heen die sterk veranderd, door alles wat je tegenwoordig maar moet kunnen. En dat uit zich dikwijls in de nek en de rug.”

Financiële planning

Voor de cijfers hoeft FysioCentrum Nijverdal niet ver van huis: naar Alfa in dezelfde plaats. Gerard: “We zijn begonnen bij het accountantskantoor dat later door Alfa is overgenomen. En we zijn naar tevredenheid meegegaan naar Alfa. Het werk dat ze doen, doen ze goed. Alfa is een kantoor dat meedenkt. Samen met Jaap van Bergeijk (Senior Klantbeheerder Alfa) zijn we nu weer bezig met de financiële planning, voor mijn toekomst. In de fase tussen nu en over vijf, zes jaar zal ik eruit stappen. Dat betekent dat je nu al een goed stuk begeleiding moet krijgen. En Alfa doet veel meer voor ons. Bijvoorbeeld het opstellen van de arbeidsovereenkomsten, de verwerking van de salarisadministratie en advisering omtrent loonkosten. Dat is altijd een heel gedoe en Alfa begeleidt ons daar prima in.

Jaap van Bergeijk

Jaap van Bergeijk

Senior klantbeheerder

088 2532788 | jvanbergeijk@alfa.nl


Meer over Jaap