Meer tijd voor het betalen van belastingschulden ontstaan door Corona

08-10-2020 | Door:  Rolinde Bonte

Ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen en uitstel van betaling hebben gekregen van de Belastingdienst, krijgen nu langer de tijd om de belastingschuld af te lossen.

Voor ondernemers die vóór 1 oktober 2020 uitstel van betaling hebben aangevraagd, wordt de termijn waarbinnen de belastingschuld terugbetaald moet worden verlengd van 24 maanden naar 36 maanden. Ook hoeven de ondernemers pas vanaf 1 juli 2021 te beginnen met het terugbetalen van de belastingschuld in plaats van 1 januari 2021. Ondernemers hebben tot 1 juli 2024 de tijd om hun belastingschulden af te lossen conform het afgesproken aflossingsschema. De nieuwe aanslagen moeten wel tijdig worden betaald.
Het kabinet hoopt dat ondernemers door deze verlenging makkelijker hun schulden kunnen afbetalen en dat onnodige faillissementen vermeden kunnen worden. 

Betalingsregeling

In het voorjaar van 2021 ontvangen de ondernemers die gebruik maken van de uitstelregeling een brief van de Belastingdienst met een voorstel voor een betalingsregeling. De afbetaling vindt plaats met een vast bedrag per maand. De ondernemer mag ook eerder beginnen met aflossen. Indien het voorstel van de Belastingdienst voor de ondernemer niet haalbaar is, dan zal hij met de Belastingdienst een andere regeling overeen moeten komen.  

Termijn

Let op! Op 31 december 2020 verloopt de deadline voor de aanvraag verlenging bijzonder uitstel van betaling. Het verzoek voor verlenging van bijzonder uitstel geldt voor alle aanslagen en belastingen waarvoor eerder uitstel van betaling is aangevraagd. Zorg dus voor een tijdige aanvraag.

Invorderingsrente Belastingdienst

De tijdelijke verlaging in verband met corona van invorderingsrente bij de Belastingdienst naar 0,01%  blijft van kracht tot en met 31 december 2021. Invorderingsrente is een rente die moet worden betaald als belastingschulden niet tijdig zijn voldaan. 

Uiteraard helpen wij jou graag met de aanvraag. Heb je vragen dan kun je contact opnemen met één van onze fiscalisten.

 

Rolinde Bonte

Rolinde Bonte

Fiscaal juridisch medewerker

088 2532781 | rbonte@alfa.nl


Meer over Rolinde