“Mijn Alfa wijst eigenlijk zichzelf in het gebruik”

29 april 2024 | Door:  Willem Ruijs

Beiden zijn boerenzoons van afkomst. Zowel Herman Kleinjan als Roelof van Minnen kozen toch voor een heel andere richting. Herman werd dierenarts, Roelof pedagoog. Maar die stal vol koeien bleef trekken. Inmiddels combineren de twee hun vak met dat van melkveehouder, op de Crumelhaeve in Daarle. Een doorsnee-melkveebedrijf is het niet. Wel een bedrijf waar tachtig koeien worden gemolken, mensen met een zorgvraag worden behandeld én de administratie wordt gedaan met behulp van Mijn Alfa.

Ja zeker, ambities om boer te worden had Herman Kleinjan wel degelijk. “Toen een jongere broer oren had om het bedrijf over te nemen, heb ik het idee los gelaten. Ik ben gaan studeren. Mijn broer heeft uiteindelijk voor het vak timmerman gekozen.” Zo komt de stal bij het ouderlijk huis van Herman leeg te staan. Twintig jaar terug maakt hij kennis met zijn aanstaande compagnon. Roelof van Minnen: “We bleken dezelfde interesse te hebben om alsnog boer te worden. Mooi dat we hier op de Crumelhaeve een combi hebben kunnen maken.”

Meer dan een bijbaan

Die rol van melkveehouder is méér dan een bijbaan. Herman begint de dag als boer, om daarna zijn oorspronkelijke vak op te pakken. Met tientallen deelnemers en meer dan tien zorgmedewerkers op de zorgboerderij ligt het voor Roelof anders. “Ik ben ook wel echt boer en pedagoog. Maar mijn functie is opgeschoven richting die van coördinator, om ervoor te zorgen dat alles blijft draaien.” Als training- en leerboerderij is het concept niet te vergelijken met andere initiatieven in het land. Doel van de begeleiding is juist om mensen onafhankelijk van zorg te maken.

‘Een boekhouder die kan meedenken’

In eerste instantie gaat de Crumelhaeve met een andere accountant in zee. Roelof: “De vorige boekhouder was wel goed, maar hij had wat minder feeling met de zorg. En wat we ook misten was iemand die met ons kon meedenken, die ontwikkelingen vóór kon zijn in plaats van alleen maar brandjes blussen, om het zo te zeggen.” Die nieuwe accountant wordt Alfa, het kantoor in Nijverdal.

Deels administrateur

Naast dierenarts/pedagoog en melkveehouder zijn Herman en Roelof ook nog hun eigen administrateur. Herman: “Ik vind het fijn om te weten wat je binnenkrijgt en wat er weer uitgaat. Maar voor mij is het meer een noodzakelijk kwaad.” Met een lach: “Ik doe het niet voor mijn lol.” Roelof: “Ook mijn hobby is het niet. Wat wél mijn hobby is: weten dat alles goed is afgedekt en de administratie klopt.”

Mijn Alfa

Sinds de introductie van Mijn Alfa zijn de administratieve taken verlicht. Want het wordt er ineens een stuk makkelijker op om facturen te verwerken: digitaal. Kwestie van facturen vanaf de computer in Mijn Alfa slepen, uploaden of per e-mail naar Mijn Alfa sturen. Roelof: “Ik deed het altijd nog op de ouderwetse manier. Ik bewaarde alle facturen in een map en bracht die map elk kwartaal naar Alfa. Dan schreef ik op welke facturen ik had betaald.”

Beperkte handelingen

Herman: “Toen Alfa met dit systeem kwam dacht ik meteen: als het echt zo simpel is als het lijkt, is het een uitkomst. En dat bleek. Ik stuur alle facturen door naar het e-mailadres van Mijn Alfa. Daarna pak ik ze vanuit Mijn Alfa op. Ik maak er een SEPA-betaalbestand van om ze te betalen of ik zet ze direct in de boekhouding. Dan worden ze automatisch verwerkt.  Mijn Alfa beperkt mij heel erg in het aantal handelingen.”

Heel simpel in het gebruik

En het levert behalve tijdbesparing nog iets op, zegt compagnon Roelof. “Met één klik heb je nu alles in beeld. Dat vind ik wel héél makkelijk. En omdat het zo overzichtelijk is, weet je meteen wat je resultaten zijn geweest in de afgelopen weken of maanden.” En je hoeft er naast boer en dierenarts géén ict-nerd voor te zijn, weet Herman. “Het is heel simpel in het gebruik. Ik heb wat begeleiding gehad vanuit kantoor Nijverdal, maar Mijn Alfa wijst zichzelf eigenlijk.”

Bezoek de website van Crumelhaeve
Lees meer over Mijn Alfa

Willem Ruijs

Willem Ruijs

Senior klantbeheerder

088 2532790 | wruijs@alfa.nl


Meer over Willem