Banner

Energieprijzen rijzen de pan uit. Komt u als (ex) ondernemer ook in aanmerking voor energietoeslag van de overheid?

31 mei 2022

Sinds begin dit jaar zijn de energieprijzen enorm gestegen. Om mensen die een inkomen tot maximaal 120% van het minimumloon hebben te compenseren, heeft de overheid een energietoeslag in het leven geroepen. Dit geldt ook voor mensen die de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt en dus een AOW-uitkering ontvangen met een klein pensioen.

Of je in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag is afhankelijk van je inkomen en kan verschillen per gemeente. Gemeenten bepalen namelijk of je in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het 'sociaal minimum' in aanmerking komen voor deze toeslag. De gemeente bepaalt zelf of er ook een vermogenstoets plaatsvindt. Als er geen vermogenstoets plaatsvindt, kan het zelfs zo zijn dat ondanks dat je wel vermogen hebt dat mogelijk ‘vast’ zit in bijvoorbeeld een overnamesom vanwege een bedrijfsoverdracht, je toch in aanmerking komt voor de energietoeslag omdat je maandelijkse inkomen onder een bepaalde grens is.

Niet alle huishoudens met een dergelijk inkomen zijn bekend bij de gemeente. Waar dat inkomen wel bekend is, kan het zijn dat je de toeslag automatisch krijgt. Je kan de energietoeslag dan ook zelf aanvragen bij je gemeente. De overheid heeft een richtbedrag van € 800,- per jaar afgesproken. Het precieze bedrag kan per gemeente verschillen. Je doet er bij een inkomen tot 120% van het sociaal minimum goed aan om zelf te checken of je recht hebt op deze toeslag . Het is een nieuwe regeling en daarom is het nog niet bij iedere gemeente mogelijk om de toeslag al aan te vragen. Het kan zijn dat je wordt gevraagd nog even te wachten.

De uitkering van de energietoeslag is belastingvrij. Dat betekent dat het ontvangen van de toeslag geen gevolgen heeft voor andere inkomensafhankelijke regelingen of uitkeringen, zoals huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of een Wajong-uitkering.