Banner

Zorgvuldige rittenadministratie achteraf zorgt voor geen bijtelling

6 juli 2020 | Door:  Mike van der Wekken

Het Hof Arnhem-Leeuwarden1 heeft geoordeeld dat de bijtelling privégebruik auto niet van toepassing is, terwijl de inspecteur wel het standpunt inneemt dat sprake is van bijtelling privégebruik. De BV heeft achteraf kunnen aantonen dat er niet meer dan 500 kilometer privé is gereden met een bestelauto per kalenderjaar.

Een BV exploiteert een onderneming met onder andere catering op locatie. De BV bezit dan ook verschillende bestelauto’s die door de werknemers worden gebruikt. Ook bezit de BV een bestelauto die door de bestuurder wordt gebruikt en waarvoor geen bijtelling privégebruik/loonheffing is ingehouden. Voor deze bestelauto is geen rittenregistratie bijgehouden, ook zijn er geen verklaring: ‘geen privégebruik en/of ‘uitsluitend zakelijk gebruik van de bestelauto’ afgegeven door de Belastingdienst.

Achteraf heeft de BV een rittenadministratie opgesteld op basis van haar verzonden facturen en is minder dan 500 km privé per kalenderjaar gereden met de bestelauto. De inspecteur is van mening dat belanghebbende niet genoeg heeft aangetoond dat er minder dan 500 km voor privédoeleinden is gereden. In hoger beroep bij het hof onderbouwt belanghebbende de rittenadministratie met een tellerrapport (RDW) en een werkplaatsbon met de kilometerstand. Hiermee geeft het hof aan dat belanghebbende heeft aangetoond dat er minder dan 500 km privé per kalenderjaar is gereden met de bestelauto.

De Belastingdienst is bij controles van bijtelling vaak erg streng. Deze uitspraak geeft meer ruimte om te bewijzen dat de bijtelling terecht niet is toegepast, omdat minder dan 500km privé is gereden op jaarbasis. Mocht je in een dergelijke discussie met de Belastingdienst zitten, dan kan dit dus positief uitpakken. Om achteraf geen problemen te krijgen met het sluitend krijgen van de rittenregistratie, blijft het uiteraard van belang om gedurende het jaar al een zorgvuldige rittenadministratie te voeren.

1 Hof Arnhem-Leeuwarden heeft op 26-05-2020, nr. 18/00949, ECLI:NL:GHARL:2020:4170

Mike van der Wekken

Mike van der Wekken

Fiscaal adviseur

088 2533240 | mvdwekken@alfa.nl


Meer over Mike