Banner

Kabinet wil btw op zonnepanelen afschaffen

3 oktober 2022 | Door:  Jochem Lekkerkerker

Het kabinet heeft het voornemen om de btw op zonnepanelen  voor particulieren afschaffen. De btw op zonnepanelen gaat dan per 1 januari 2023 omlaag van 21% naar 0%. Particulieren hoeven dan geen inspanning meer te leveren om de btw terug te vragen bij de Belastingdienst.

Doel: minder administratieve lasten

Door de btw te verlagen hoeven particulieren bij de aankoop van zonnepanelen de btw niet meer apart terug te vragen bij de Belastingdienst. Het doel daarvan is om niet alleen de administratieve lasten van de particulieren te verlagen, deze maatregel leidt ook tot een verlichting van de administratieve last bij de Belastingdienst.
De verwachting is dat deze maatregel er ook toe leidt dat het meer  particulieren stimuleert om zonnepanelen aan te schaffen. 

Stand van zaken

De verlaging van de BTW op zonnepanelen voor particulieren van 21% naar 0% is een onderdeel van het Belastingplan 2023 welke het Kabinet met Prinsjesdag gepresenteerd heeft. Als de Tweede en Eerste Kamer dit voorstel goedkeuren, gaat het vanaf 1 januari 2023 in.

Zakelijke investeerders

Wil je de zonnepanelen zakelijk aankopen dan heb je te allen tijde de mogelijkheid om de btw terug te vragen en onder voorwaarden ook  de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toe te passen bij de winstaangifte. Komt het vermogen van de installatie uit boven de 15 Kilowatt dan komt je investering ook in aanmerking voor Energie Investeringsaftrek (EIA).  Komt je jaarlijks elektriciteitsverbruik boven  de 50.000 Kilowattuur uit dan kan de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) een alternatief zijn voor de EIA.  

Heb je nog meer investeringsplannen in energiebesparende maatregelen?
Ga met je klantbeheerder of (subsidie)adviseur na of je alle stimulerende maatregelen in beeld hebt. Met ruim 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij!

Jochem Lekkerkerker

Jochem Lekkerkerker

Bedrijfskundig adviseur

088 2532929 | jlekkerkerker@alfa.nl


Meer over Jochem