Banner

De loonscan van Alfa, de APK voor je salarisadministratie

3 oktober 2023 | Door:  Yoeri Plas

Als transportbedrijf kun je het maar beter in één keer goed doen met je salarisadministratie. Want op chauffeurs - of andere medewerkers - die klagen over de juistheid hun salarisstrook zit je niet te wachten in deze tijden. Maar hoe weet je dat alle gegevens goed op papier staan? Zodat je het niet alleen voor je medewerkers goed doet, maar ook voor de fiscus? Alfa heeft het antwoord: met de loonscan.

Als salarisadviseur is Yoeri Plas degene die zo’n scan voor zijn rekening neemt. Zie het maar als een APK van de salarisadministratie, zegt hij. Maar dan wel een APK die inzicht geeft in alles wat maar samenhangt met salaris en personeel in de transportsector, een sector die veel eigen regelingen kent in de cao. Yoeri: “Als wij op verzoek van een klant een loonscan doen, gaan we inhoudelijk tot in de details na hoe die administratie is gevoerd. Kloppen de salarisstroken bijvoorbeeld. Is de salarisverwerking goed gedaan, zijn de overuren en de onregelmatigheidstoeslagen op de juiste manier verwerkt, kloppen de pensioenafdrachten?” En nee, dat gaat in heel veel gevallen niet goed, is de ervaring van Alfa.

Contracten van medewerkers

Daarbij hoeft het niet te blijven. “We kunnen die scan ook op basis van de contracten van de medewerkers doen. Kloppen die contracten eigenlijk wel? Worden de juiste afdrachten gedaan? Een aantal jaren terug is de wetgeving rond arbeidscontracten en ontslag aangepast, om te stimuleren dat zoveel mogelijk werkgevers medewerkers een contract voor onbepaalde tijd met een vast aantal uren geven, mag de lage WW premie worden toegepast. Dit kan een flinke kostenbesparing met zich meebrengen. Weten ondernemers dat?”

Met de klant in gesprek

De loonscan is niet kosteloos. De ervaring van Yoeri is dat de aanpak zichzelf uiteindelijk terugbetaalt. Fouten in de administratie zijn vaak kostbaarder dan de eigenlijke investering in een scan. “We bekijken altijd per klant hoeveel tijd erin gaat zitten. Het is de vraag: wat voor organisatie is het? Als je praat over een bedrijf met drie medewerkers is het natuurlijk een heel andere opdracht dan bij een bedrijf met wel dertig medewerkers. Aan de hand van de resultaten gaan we vervolgens met die klant in gesprek: let op, dit hebben we gezien in je administratie en dit zijn mogelijke risico’s. Dan is het aan die klant om te bepalen hoe wij verder wil gaan: met zijn huidige kantoor of met Alfa.”

Die laatste vraag is wat Yoeri betreft een inkoppertje. “Onze ervaring is dat er wel heel veel mis kan gaan in de salarisadministratie als een accountantskantoor niet gespecialiseerd is in de sector.”

Ook liever een kloppende salaris- en personeelsadministratie? Neem vrijblijvend contact op met de Alfa-vestiging bij jou in de buurt.

Yoeri Plas

Yoeri Plas

Senior salarisadviseur

088 2532278 | yplas@alfa.nl


Meer over Yoeri