Banner

De bodycam, het nieuwe wapen tegen de verruwing in de samenleving

25 mei 2021 | Door:  Hanneke Grevengoed - de Swart

Een ‘ruwe diamant’, zegt CEO Jurriaan Pröpper zelf over het bedrijf ZEPCAM waar hij leiding aan geeft. Dat bedrijf ontwikkelt, levert en ondersteunt professionele bodycam systemen. Een camera die op het lichaam wordt gedragen door ‘frontline professionals’ om agressie van burgers te voorkomen of vast te leggen. ZEPCAM is marktleider in de Benelux, top-3 in een aantal omringende landen en heeft honderden organisaties in zo’n veertig landen die ZEPCAM dagelijks gebruiken. Door de toenemende verruwing wereldwijd in de maatschappij, kan het bedrijf nog harder gaan groeien.

‘Een volgende Tomtom’ vindt Jurriaan ook: “Dat was ook een niche die de grote spelers links lieten liggen. Die waren vergeten hoeveel miljoenen auto’s er rondreden zonder ingebouwd navigatiesysteem. Die partijen zijn in onze markt de leveranciers van miljoenen portofoons, het andere apparaat dat professionals op hun schouder dragen. Maar die vinden bodycams een kleine ingewikkelde niche.”
En succesvol is het bedrijf uit Zaltbommel in de eigen niche. ZEPCAM ontwikkelde de afgelopen 10 jaar met nu zo’n 25 mensen vast en inhuur, steeds betere professionele actioncamera’s. Robuust want ‘kan tegen een robbertje vechten’, en voorzien van technologie voor een optimale kwaliteit van beeld en geluid onder alle licht- en weersomstandigheden. “Maar het echte verschil zit aan de achterkant in de beeldverwerkingssoftware. We zorgen voor een volledige encryptie en beveiligde verzending en verwerking van het beeldmateriaal volgens alle EU wetten en regels zoals de AVG, zodat beeldmateriaal juridisch houdbaar wordt vastgelegd en verwerkt. De versleutelde beelden worden ontsloten, bekeken en geselecteerd met onze ZEPCAM Manager software, om te overhandigen aan de justitiële keten.”

Preventieve werking

Al is dat in de meeste situaties niet nodig. “Het systeem werkt enorm preventief. Belagers weten dat ze zichzelf kunnen gaan terugzien in de rechtszaal. Dat vermindert de agressie tegen professionals met wel tachtig procent. En als iemand toch over de schreef gaat, heb je juridisch bruikbaar materiaal dat je kunt overhandigen aan politie en justitie.”

Het is ook de reden dat professionele bodycams voor steeds meer soorten professionals onderdeel worden van de standaarduitrusting. Jurriaan: “Denk aan alle beroepen in openbare ruimtes die zelf niet kunnen kiezen wie ze tegenkomen. Dat is een heel lange lijst. Politieagenten, Boa’s die geen wapens mogen hebben, de spoorwegpolitie, immigratiediensten die allerlei mensen over de vloer krijgen, brandweer, ambulancebroeders, maar ook vrachtwagenchauffeurs en maaltijdbezorgers. Waarom groeit die markt zo hard? Dat komt helaas door de toenemende verruwing. Niet alleen in Nederland, maar internationaal. De komende jaren kan het heel hard gaan met het aantal beroepen dat bodycams draagt tijdens hun werk.”

Live beelden streamen

Vandaag is het ‘een beetje feest’, zegt hij. De eerste exemplaren van de T3 zijn binnengekomen, de derde generatie die ook live beelden kan streamen. Die functionaliteit kan de inzetbaarheid van de bodycam verder vergroten. Jurriaan: “Waar we naartoe gaan is een integratie van beelden uit verschillende bronnen: bodycams, dashcams en van vaste camera’s die je kunt integreren in meldkamersystemen. Denk aan beveiligers die ’s nachts over een bedrijfsterrein lopen met een zaklantaarn. Die vinden het prettig als iemand live kan meekijken als er iets onverwachts gebeurt en dat de bodycam beelden juridisch vastgelegd worden ook ter verdediging van hun handelen.”

Tandje professioneler

Om die groeiversnelling mogelijk te maken, is Jurriaan aangetrokken als CEO. “Mijn opdracht is om ZEPCAM meer schaalbaar te maken. Van start-up naar scale-up. Dat betekent dat alles een tandje professioneler wordt. Dit is een gepassioneerde groep mensen die in staat is gebleken om de politie helemaal en de NS het afgelopen jaar weer voor ZEPCAM te laten kiezen. Dat vind ik een grote prestatie. Alleen: er zijn honderd keer zoveel politieagenten en spoorwegbeveiligers in Europa die we ook willen bedienen. We zijn het afgelopen jaar weer met vijftig procent gegroeid. Maar we hebben pas procenten van ons totale marktpotentieel gerealiseerd.”

Maatschappelijk ondernemer

ZEPCAM is een plek waar hij zich thuis  voelt als opgeleid ingenieur die daarna de commercie is ingegaan. “Ik ben de laatste jaren maatschappelijk ondernemer zoals ik het zelf noem. Maatschappelijke problemen op een bedrijfseconomische manier oplossen. Ja, er wordt hier geld verdiend, maar dat wordt weer geïnvesteerd om in nog meer beroepen, plaatsen en landen iets tegen de verruwing te doen. Dat is helemaal MVO.”

Daarbij komt ook een goede accountant kijken. “ZEPCAM had deze accountant al toen Alfa die heeft overgenomen. Zij maken het hele avontuur met ons mee. Want het gaat bij ZEPCAM niet in een rechte lijn omhoog. Wat hier allemaal gebeurt en verandert kun je in onze omzetcijfers en bedrijfskosten terugzien. Alfa is inhoudelijk heel goed op de hoogte van hoe ZEPCAM zich ontwikkelt. Voor hen is het natuurlijk ook hartstikke leuk. Het is best apart om voor een bedrijf te werken dat ieder jaar zo’n vijftig procent groeit en de komende jaren nog harder als het aan mij ligt.”

Professional Bodycam Solutions - European quality from ZEPCAM

Hanneke Grevengoed - de Swart

Hanneke Grevengoed - de Swart

Marketing & Sales

088 2533222 | hgrevengoed@alfa.nl


Meer over Hanneke