Banner

Ondernemer in beeld: Vreugdenhil Bulbs & Plants

16 december 2021 | Door:  Eva van Eijck

“We zijn niet het bedrijf dat zich richt op efficiency en goedkoop telen”

Glastuinbouwbedrijven met zo’n vijftien verschillende gewassen: in een steeds grootschaliger wordende tuinbouw zijn ze een uitzondering. Zelfs in de sierteelt, waar die diversiteit vanzelfsprekender is dan in de groenten. Niet dat Vreugdenhil Bulbs & Plants géén grootschalig bedrijf is. “Een paar weken geleden liepen we hier met zo’n vierhonderd man op drie bedrijven. Dan is het echt wel topsport!”, zegt Marjolijn Vreugdenhil, samen met echtgenoot Jochem de derde generatie op het familiebedrijf.

Half december resteert er nog maar een staartje van die hectiek van een paar weken terug. De oorzaak: de Amaryllis, al sinds de jaren zestig een van de hoofdproducten bij Vreugdenhil Bulbs & Plants. Scilla en Ornithogalum zijn de twee andere grote gewassen op de drie teeltlocaties. Verder legt het bedrijf zich toe op de teelt van kleinere bolgewassen, waaronder meer exclusieve soorten. Waarom niet de concentratie op twee of drie grote teelten? “Omdat we met deze soorten geleidelijk van het ene naar het andere seizoen gaan”, legt Jochem uit. “We starten in januari met Zantedeschia en Ornithogalum. Dan komen de bijzondere gewassen erbij, gewassen die weer bepaalde klanten aantrekken. Wij zijn niet het bedrijf dat zich richt op efficiency en goedkoop telen. We leveren aan de retail, aan bouwmarkten, aan tuincentra en aan bloemenwinkels. Zo is het hele plaatje compleet. Het voordeel van jaarrond telen is dat een klant bij ons elke dag een assortiment kan bestellen. Maar het is niet makkelijk, het is best wel gecompliceerd.”

Vierde generatie Jochem

Dat doen Jochem en Marjolijn met een team van ongeveer 35 vaste medewerkers. Opa Jochem begon ermee, in 1938. Begin jaren negentig komt Jochem vader Leen versterken. En de vierde generatie met die voornaam staat al klaar. “ Daan (Jochem Daniel)  gaat in februari eerst nog in deeltijd naar de hogeschool. Hij is al op verschillende plekken in het bedrijf bezig geweest. Daan lijkt het leuk te vinden, maar we geven hem de tijd.”

Producten voor heel Europa

Drie vestigingen telt Vreugdenhil Bulbs & Plants, in totaal twaalf en een halve hectare groot. Hoofdlocatie is die aan de Rusthovenlaan in Monster. “Drie locaties is misschien niet efficiënt, maar voor hetgeen wij doen werkt het wel. Eén vestiging voor de daghandel, één voor de grote orders en één productielocatie.” De producten gaan heel Europa door. “Van Ierland tot Siberië, van het noorden van Finland naar Portugal.” Sinds 2007 maakt het bedrijf deel uit van Decorum, dat als merk in de sierteelt een stevige voet op de winkelvloer heeft.

Twee maanden hoogseizoen

Samen met echtgenote Marjolijn leidt Jochem het bedrijf. “We hebben een vrij platte organisatie. Ik ben zelf zoveel mogelijk tussen de mensen. Dat werkt.” In de maanden oktober en november is het hoogseizoen, als het aantal medewerkers de vierhonderd passeert. Marjolijn: “Dan is het hier echt topsport. Het gaat acht, negen weken achter elkaar door als we in de Amaryllis zitten. Nee, geen zeven dagen in de week, zaterdagmiddag en zondag geven we de mensen rust. Anders zouden ze het niet trekken.”

Duurzame producten

Ook bij Vreugdenhil Bulbs & Plants wint een duurzame teelt terrein. “Maar we hebben een grote groep klanten die vooral vraagt om betrouwbaarheid”, nuanceert Jochem. “We hebben ook wel wat vraag vanuit de vakhandel naar duurzame producten, maar het zijn toch vooral de IKEA’s en de Lidl’s die erop uit zijn. Alleen maar biologisch bestrijden is voor de sierteelt nog niet te doen. We zouden wel willen, maar we moeten af en toe toch corrigeren. Gelukkig zijn er genoeg groene middelen. En we zijn bezig met On the way to PlanetProof, een keurmerk op het gebied van duurzaamheid.”

Biodiversiteit terugbrengen

Ook twee van de drie kassen dragen eraan bij, met het Groen Label. Jochem: “En we zijn bezig de biodiversiteit aan de slootkanten terug te brengen. We hebben bijenmengsels gezaaid.” Marjolijn: “De strategie voor de toekomst is wel: meer bezig zijn met verduurzaming. Elk jaar proberen we het iets beter te doen, onder meer door het gebruik van plastic te verminderen.”

Goed team bij Alfa

Alfa in Naaldwijk is de vaste accountant van de Vreugdenhils. Jochem: “Dat is zo gegroeid. Mijn opa was al klant bij Alfa, mijn vader ook. Dat beviel zo goed dat wij ook klant zijn gebleven. We hebben bij Alfa een goed team dat ons bedient. Het komt niet eens in ons op om van accountant te wijzigen. Het is toch mensenwerk. Alfa is bij ons niet alleen verantwoordelijk voor de jaarrekening, maar ook voor de salarisadministratie. Ook krijgen we subsidieadviezen als het nodig is. Het is een fijn team waar we op terug kunnen vallen.”