Banner

Ondernemer in beeld: VDL Fleurs

3 april 2023 | Door:  Eva van Eijck

Er staan ‘gewoon’ weer chrysanten in de kassen van VDL Fleurs, alsof er geen energiecrisis is geweest. “Nee, we zijn doorgegaan met telen in de winter. Maar wel met een aangepaste teeltstrategie”, zegt Teun van der Lugt, de derde generatie van het familiebedrijf in De Lier. Al sinds 1967 is de naam Van der Lugt verbonden aan de chrysant, al is het dan tegenwoordig half chrysant - half santini. 

Vijftien jaar terug stonden de chrysanten nog in het verdomhoekje van de bloemenwinkels. Maar de tijden zijn veranderd, constateert Teun van der Lugt. “De chrysant is en blijft heel populair. Vooral in Oost-Europa is het een bloem die het goed doet. Het is een product met een uitstekende transporteerbaarheid. Het vaasleven is goed. Het is een veelzijdige bloem met allerlei kleuren, vormen en typen. Je zal chrysanten altijd blijven tegenkomen in boeketten, het is een relatief goedkope vuller. Het imago van grafbloem is er onderhand wel een beetje af”, analyseert hij het succes.

Toch leek er in oktober vorig jaar een kentering te komen. Door de sterk gestegen energiekosten moesten veel telers zich buigen over een onmogelijke vraag: wel of niet de kas leeg laten liggen? Teun: “Wij hebben er toch voor gekozen door te blijven telen in de wintermaanden. Of het een moeilijke beslissing was? Ja en nee. We zijn lid van de telersvereniging Zentoo. Collectief hebben we het besluit genomen dat we het belangrijk vinden onze klanten te blijven bedienen.”

Aangepaste teeltstrategie

Het ‘ja’ zit in de aanpassing van de teeltstrategie op de twee bedrijven in De Lier, bij elkaar 7,4 hectare groot. Teun: “We zijn iets ruimer gaan planten en iets minder intensief gaan belichten. Gelukkig hadden we al eerder gekozen voor led-belichting, als aanvulling op de conventionele SON-T lampen. We hebben eerst nog hybride belicht, maar dat wordt straks 75 procent led.” Bijkomend voordeel is dat de gasprijzen het bedrijf niet hard hebben geraakt. Aan de Hoge Noordweg in De Lier komt de warmte uit de aardbodem.

De basis van het bedrijf is in 1950 gelegd, door opa Van der Lugt - ook Teun geheten. Die stapte in 1967 als een van de eerste Westlandse telers over naar de chrysant. In 2007 werd Teun medefirmant in het bedrijf, met zijn vader Gerrit. De chrysanten maakten inmiddels deels plaats voor santini’s, zeg maar het modieuze zusje van de chrysant.

Telersvereniging Zentoo

Als lid van Zentoo - 110 hectare groot - ligt het assortimentsbeleid grotendeels in handen van de telersvereniging. “We willen als vereniging graag een one stop shop voor onze klanten zijn, met troschrysanten, pluischrysanten en santini’s. We hebben afgelopen winter twee trosrassen geteeld, dat worden er richting de zomer weer vijf. Ook hebben we vijf rassen santini’s staan. Of we veel wisselen? Dat bepaalt de club. We sturen het assortiment steeds bij. Als soorten onvoldoende presteren, selecteren we door.”

Automatisering

Met een plantrobot en een spuitrobot heeft de automatisering in de chrysantenteelt wel haar limiet bereikt, zegt Teun. “We hebben het voordeel dat we in de chrysanten met weinig mensen per hectare lopen. De laatste stap zou automatisch oogsten kunnen zijn. We hebben er al het nodige onderzoek in zitten. Maar ik verwacht niet dat we binnen nu en een paar jaar die oogstrobot hebben. Gelukkig hebben we weinig personeelsproblemen. We werken al twintig jaar lang samen met hetzelfde uitzendbureau. We krijgen altijd goede mensen, daar zijn we blij mee.”

Breed gespecialiseerd team

Ook de samenwerking met Alfa loopt al in de vele jaren. “Het voordeel van Alfa is dat er een heel breed gespecialiseerd team zit, van administratieve ondersteuning en subsidieadvies tot fiscale advies. Alfa heeft alle onderdelen in huis om mij te ondersteunen in het ondernemen. We maken gebruik van een aantal diensten. Wesley van Heijningen is er voor de jaarrekening en het bedrijfsadvies, Chris voor de subsidies. In de overname van het bedrijf heeft Alfa ons ook goed geholpen met fiscale begeleiding. Ja, je kunt wel zeggen dat het naar tevredenheid loopt.”

Daar hoort een bloemetje bij: een mixboeket santini’s van VDL Fleurs, voor elke bezoeker aan de Naaldwijkse vestiging in april. Met de complimenten van Teun van der Lugt!

Eva van  Eijck

Eva van Eijck

Directiesecretaresse

088 2532526 | evaneijck@alfa.nl


Meer over Eva