Banner

Ondernemer in beeld: Schouten Techniekgroep B.V.

28 december 2021 | Door:  Eva van Eijck

Schouten Techniekgroep verbreedt fundament met twee nieuwe aandeelhouders

Bijna zeventig medewerkers telt Schouten Techniekgroep, de installateur die vanuit Nootdorp actief is. Twee van die medewerkers zijn in 2021 toegetreden als mede-aandeelhouder: Bas Lakens en Danny van Oudenaarden. “Omdat we nu een serieuze club zijn, willen we het bedrijf meer toekomstbestendig maken”, zegt Timo van Dorp, samen met Hans van Rossum en Jan van den Berg de ‘1e generatie’ aandeelhouders binnen Schouten Techniekgroep. Vooral in de Zorg en MKB heeft het bedrijf een stevige positie opgebouwd.

Het gaat hard met het installatiebedrijf in Nootdorp, dat elektro-, beveiliging- en klimaattechniek onder één dak combineert als totaalinstallateur. En alsof het nog niet hard genoeg gaat, maakt ook Elno Installatietechniek sinds kort deel uit van de groep. “Daarmee verbreden we het pakket nog meer, want het team van Elno is sterk in installatietechniek ( o.a. sanitair, loodgieterswerk, verwarming en ventilatie). We werkten al veel met elkaar samen. Toen we van eigenaar Nico Elderhorst hoorden dat hij geen opvolging had en zekerheid wilde voor de werknemers, hebben we niet lang getwijfeld en zijn we in gesprek met elkaar gegaan. De klik was er al. We delen hetzelfde DNA”, zegt Timo van Dorp. Met de toetreding van Bas en Danny wordt de basis verder versterkt. Bas was al manager projecten bij Schouten Techniekgroep, Danny is manager service.

Actief in de zorgsector

Veel van onze activiteiten spelen zich tegenwoordig af in zorginstellingen. Wat begon met regionale zorginstellingen, is inmiddels uitgegroeid tot locaties door het gehele land. Danny: “We zijn o.a. daarvoor aangesloten bij Elektroned, een samenwerkingsverband van zelfstandige installatiebedrijven. Dat zijn bedrijven die ongeveer gelijkwaardig zijn, waarmee we heel actief samenwerken en kennis delen. Vanuit Elektroned selecteren we dan een partner die voor ons diensten op locatie kan uitvoeren.
Bas: “Het is eigenlijk een heel bijzondere constructie. Je bent min of meer elkaars concurrent, ook al is dat niet het juiste woord, maar je werkt toch met elkaar samen. Ook bij inschrijvingen en aanbestedingen denken we met elkaar mee en wisselen we ervaringen uit. De doelstelling is toch om er allemaal beter van te worden.”

Rol verandert door duurzaamheid

Duurzaamheid drukt een stevig stempel op de activiteiten van Schouten Techniekgroep. Timo: “Je ziet onze rol daardoor veranderen. Het is niet langer de opdrachtgever die zegt: ‘Dit wil ik’, maar je krijgt de vraag hoe je denkt dat die opdrachtgever aan zijn duurzaamheidsdoelstellingen voor 2023 of 2030 kan voldoen. Die klant wil ontzorgd worden.”

Met de huidige omvang heeft het bedrijf er ook alle expertise voor in huis. Bas: “Onze wereld is flink aan het veranderen. Er wordt op het gebied van klimaat steeds meer op data gestuurd. Niet langer meer aan een voelertje buiten overlaten wat de cv-ketel moet doen, maar data van internet halen en systemen met elkaar laten praten. Systemen worden steeds slimmer. Bijvoorbeeld door het gebruik per ruimte te meten. Dan bespaar je energie en dus ook kosten.

Kennis met elkaar delen

Timo: “Ook hier werken we weer samen met anderen. We zijn bijvoorbeeld bezig met partners platforms op te zetten. Partijen die dat niet doen, gaan het uiteindelijk verliezen. Je ziet dat start-ups er heel anders in staan. Die delen kennis met elkaar. Daarom zoeken wij ook die samenwerking.”

Medewerkers perspectief geven

Belangrijk bij al die toekomstplannen is het op peil houden van de personele bezetting. Danny: “Mensen die bij ons passen, vind je niet zomaar. We halen er veel uit het eigen netwerk. Dan weet je ook meteen wat je binnenhaalt. En als mensen eenmaal binnen zijn, is het weer de kunst hen perspectief te geven. Die medewerker moet nog jaren mee op de vloer of moet kunnen doorgroeien. We zijn daarom continu aan het opleiden en bezig mensen aan ons te binden. Je wilt ze motiveren en meekrijgen in het verhaal.”

Goed begeleid door Alfa

Bas (40) en Danny (29) zijn er zelf een goed voorbeeld van, Namens Alfa begeleidden fiscaal adviseur Ruben van Veen en directeur Toni di Addario van de vestiging Naaldwijk het toetredingstraject. Bas: “Spannend was het niet, intensief wel. Voor ons was het allemaal nieuw, maar we zijn door Alfa heel goed begeleid.” Danny: “We hebben ook nog een eigen adviseur ingeschakeld, ook op advies van Alfa. Je steekt toch je nek uit naar de toekomst. Maar op een gegeven moment kwamen we op een kantelpunt. Toen hebben we gezegd: we gaan ervoor, we gaan verder zonder die eigen adviseur, want we hebben er een goed gevoel over. Dat vertrouwen hebben we vanaf het begin gevoeld.”

Bas (links) en Danny (rechts)