Banner

Nu weer met SDE++-subsidie investeren in duurzame energie en CO2-besparing

17 september 2021 | Door:  Chris Boers

Met ingang van 5 oktober keert een populaire subsidieregeling tijdelijk weer terug: de SDE++-regeling. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie. Daarmee is meteen de scope van de regeling aangeduid: ondernemers die investeren in hernieuwbare (duurzame) energie of technieken om de CO2-uitstoot omlaag te brengen kunnen rekenen op overheidsgeld. Hoevéél, dat ligt bij de SDE++-regeling aan de openstellingsfase waarin je instuurt.

De SDE++-regeling is sinds 2020 breder van opzet. Niet alleen komt de overheid je tegemoet als je investeert in het opwekken van energie. Je kunt nu ook in aanmerking komen bij de aanschaf van CO2-reducerende installaties. De regeling is bedoeld om de ‘onrendabele top’ van de investering af te vlakken. Net als vorig jaar trekt de overheid er vijf miljard euro voor uit. Je kiest de openstellingsronde die past bij de ‘subsidie-intensiteit’ van je investering.

Aantrekkelijk extraatje

De SDE++-regeling is voor mkb-ondernemers - waaronder de agrarische sector - een aantrekkelijk extraatje om duurzame ambities te realiseren. In aanmerking komen investeringen in een aantal categorieën: hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbare warmte, hernieuwbaar gas, CO2-arme warmte en CO2-arme productie. Je krijgt subsidie op basis van de technologie waarin je investeert en de CO2-besparing die je realiseert. De regeling die vanaf 5 oktober weer opent kent een aantal fasen. Het verschil: naarmate de fasen oplopen komen ‘duurdere’ besparingstechnieken in aanmerking.

Openstelling in fasen

 De ervaring bij Alfa leert dat de SDE++-regeling ondernemers vooral aanzet om te investeren in zonnepanelen. Reken niet alleen je investering in zonnepanelen mee, laat vooraf ook uitrekenen wat het kost om eventueel je aansluiting op het elektriciteitsnet te verzwaren. En informeer vooraf naar de mogelijkheid om elektriciteit terug te leveren aan het net - niet overal is die optie er. Terug leveren aan het net hoeft trouwens geen reden te zijn om voor pv-panelen te kiezen. Je kunt er ook mee voorzien in je eigen elektriciteitsbehoefte.

Vraag Alfa hoe je ‘slim’ indient

Hoe de regeling precies in elkaar zit lees je hier. Op 5 oktober begint de eerste openstellingsronde. Direct aansluitend volgen nog drie fasen, tot en met 11 november 17.00 uur. Tip van Alfa: bij de SDE++-regeling is het van groot belang om het juiste moment van indienen te kiezen. Eerder indienen kan betekenen dat je meer kans op subsidie hebt, maar ook op een lager bedrag. Het hangt van je project en je technologie af wat voor jou het beste moment is.

Omdat Alfa veel ervaring heeft met indieningstrajecten, kan het slim zijn je subsidieaanvraag via ons te laten lopen. Interesse? Bel of app je klantbeheerder. En check even de kalender: 5 oktober is het zo, dus wacht er vooral niet te lang mee.

Chris Boers

Chris Boers

Sr. bedrijfsadviseur

088 2532450 | cboers@alfa.nl


Meer over Chris