Banner

"Doe mij een uitsmijter ‘Alfa Overal dichtbij’ alsjeblieft"

22 maart 2019 | Door:  Dirk Geelhoed

Al een kleine vijftien jaar heeft het Westlandse De Lier een lunchroom die bijzonder is. Dat is ook de naam, Lunchroom Bijzonder. In de bediening werken medewerkers met een verstandelijke beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die doen hun werk met een hartelijkheid die tegenwoordig - laten we het voorzichtig zeggen - niet altijd meer standaard is in horecagelegenheden. Samen met een aantal betaalde krachten en vrijwilligers houden zij de lunchroom aan het begin van de Hoofdstraat draaiend.

Daar heeft Lunchroom Bijzonder een pracht van een locatie, een professionele horecagelegenheid waardig. Toch is het pas sinds eind 2015 dat de stichting een eigen plek in De Lier heeft. Al drie locaties versleet de stichting in twaalf jaar tijd. De formule is in al die jaren onveranderd. Een groot deel van de medewerkers is afkomstig van Ipse de Bruggen, die mensen met een verstandelijke beperking te werk stelt. “Dat kan beschut werk zijn, maar sommige van hun cliënten vinden het ook leuk om in de gewone maatschappij te werken”, zegt bedrijfsleider Miranda van Roon van Bijzonder.
De medewerkers die interesse hebben, krijgen eerst een stage aangeboden. “Dat is om te kijken of ze het werk aankunnen. Het is toch werk dat meer zelfstandigheid van mensen vraagt. Ook fysiek kan het zwaar zijn. Het is best aanpoten als we helemaal vol zitten.”

 

Taakverdeling

Binnen de lunchroom zijn de taken verdeeld, zoals bestellingen opnemen, werken in de spoelkeuken, serveren of afrekenen. “De meesten starten in de bediening. Dat is het meest toegankelijk. Bestellingen opnemen met de iPad is ook bij iedereen gewild,  want die iPad hebben ze thuis ook. Afrekenen aan de kassa is een belangrijke taak. Niet iedereen is ervoor geschikt, maar we proberen het wel. We hebben nu ook weer een medewerker die heeft aangegeven graag te willen leren afrekenen. Die begeleiden we dan zodat ze met tussenstapjes er naartoe kan groeien. Hoe zien de euromunten eruit? En hoeveel moet je dan teruggeven?”
Ook worden de medewerkers getraind in andere vaardigheden. Miranda: “We hebben verschillende thema’s, die we in samenwerking met Ipse de Bruggen trainen. Hoe gaan we met elkaar om? Hoe ga je om met kritiek van een collega? Maar we trainen hen ook in de echte horecavaardigheden. Hoe ontvang je een gast vriendelijk? Hoe serveer je netjes?”
 

Opbloeien

Voor de medewerkers die via Ipse de Bruggen komen, is het niet alleen maar een zinvolle tijdsbesteding, merkt ze op. “Iedereen is onderdeel van ons team. Je ziet mensen echt opbloeien. Vandaag was er een collega uit de spoelkeuken die voor  de tweede keer mocht oefenen in de bediening. Het gaat stapje voor stapje, maar het is echt fantastisch om te zien.”
 

Uitsmijter ‘Alfa Overal dichtbij’

Bezoekers van Bijzonder komen uit het hele Westland en vooral uit De Lier, waar de lunchroom op veel sympathie kan rekenen. Bijzonder kan zichzelf bedruipen dankzij de steun van vrijwilligers en financiële bijdragen van sponsorende bedrijven die hun naam verbinden aan gerechten. Zo kun je in Bijzonder een uitsmijter 'Alfa Overal dichtbij' bestellen: drie gebakken eieren op twee boterhammen voor € 6,95. Alfa is bij Lunchroom Bijzonder daarnaast verantwoordelijk voor de financiële en fiscale activiteiten. Ook andere Westlandse bedrijven staan prominent op de menukaart.

 

Lunch Totaal

Veel bedrijven maken tevens gebruik van de mogelijkheid er te vergaderen. Achter de lunchroom is een fraaie vergaderzaal te vinden, compleet met beamer en wifi. En lunchen voor grote groepen is geen probleem, zegt een enthousiaste Miranda. “We hebben het concept Lunch Totaal. Dan serveren we een gevarieerde lunch op houten planken inclusief drankjes en een vers Westlands tomatensoepje. In veel horecagelegenheden kun je niet makkelijk terecht met een grote groep, bij ons wel. Tot wel 35 personen.” En, Westlandse ondernemers, families en vriendengroepen, klinkt dat niet als een regelrechte uitnodiging?
 
Dirk Geelhoed

Dirk Geelhoed

Senior klantbeheerder

088 2532473 | dgeelhoed@alfa.nl


Meer over Dirk