Banner

Hoe doe je straks met succes een beroep op je financier?

30 augustus 2022 | Door:  Chris Boers

Veel telers zullen de komende winter een beroep moeten doen op extra financiering. Is het niet om een (tijdelijk) liquiditeitstekort aan te vullen door de gascrisis, dan misschien wel om te... investeren! Het klinkt tegenstrijdig, maar investeren in nieuwe technieken is in een barre ondernemerstijd als deze in veel gevallen interessant. Maar hoe pak je het aan om de bank te overtuigen dat er geld bij moet? Dat begint met sturen op cijfers.

Het is al vaker voorbij gekomen in artikelen van Alfa. Maar vooral in deze tijd is het actueler dan ooit: het belang van prognoses en liquiditeitsbeheer. Genoeg teeltbedrijven die er een professionele financiële afdeling op na houden die een oogje in het zeil houdt bij de dagelijkse ontwikkelingen. Zeker een instrument als het Alfa Management Paneel bewijst nu zijn waarde. Een exploitatieprognose is een uitstekend middel om de vinger aan de pols te houden - en tijdig bij te sturen.

Liquiditeitsbegroting

Voeg daar een goede liquiditeitsbegroting aan vast en je hebt een beetje houvast in de komende maanden. Houvast voor je investeringen, financieringen, aflossingen en overige betalingen. Door continu de cijfers bij de hand te hebben, signaleer je sneller afwijkingen en kun je ook adequater reageren. Toch zal voor veel telers deze winter - of zelfs deze herfst al - het moment komen om een afspraak te maken met de bank. Een afspraak om het eens te hebben over een financiering of het verhogen van een bestaand krediet.

Meerdere scenario’s doorrekenen

Ook in dat geval heb je een voorsprong als je laat blijken dat je goed stuurt op de cijfers, maar toch overvallen bent door ontwikkelingen waar je weinig invloed op hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je zelf meerdere scenario’s doorrekent voor de nabije toekomst. Ga voor kosten en opbrengsten uit van een royale bandbreedte, die je bijvoorbeeld baseert op de prijsvorming van de afgelopen vijf jaar. Die prijzen zijn natuurlijk anno 2022 niet meer realistisch. Houd daarom rekening met een opslag voor inflatie en andere kostenstijgingen.

Investeren, dat kan ook nog

En misschien is dat gesprek met de bank er ook wel om een andere reden: om te investeren. Het klinkt tegenstrijdig, maar juist in deze tijd zijn er nog altijd interessante opties. Juist nu loont het om te verduurzamen! De glastuinbouw heeft de laatste jaren al fors energie bespaard. Maar er is nog altijd winst te boeken, bijvoorbeeld met een tweede energiescherm, led-belichting of de aansluiting op aardwarmtebron, als die mogelijkheid zich in je omgeving voordoet. Een geavanceerd luchtbehandelingssysteem, met mogelijkheden om optimaal te ontvochtigen, is ook een investering met een terugverdientijd die te overzien is.

Met technieken zoals aardwarmte verduurzaam je niet alleen je warmte-input. Ook ben je niet afhankelijk van aardgas, waardoor je nóg flexibeler bent in je energiemix. In combinatie met zonnepanelen kan je dan niet alleen je elektra-input verduurzamen, maar ook elektra-inkoop vermijden.

Subsidieregelingen en scherpere rentes

De energietransitie biedt kansen, door te investeren in zaken zoals hierboven genoemd. Je vermindert niet alleen je energieverbruik of je zorgt voor duurzame energie-input. Ook kun je nog eens in aanmerking komen voor subsidies, waaronder Energie Investeringsaftrek (EIA). Door die subsidie is de terugverdientijd, en dus het rendement, nog beter.

Een ander bijkomend voordeel is dat banken hier ook steeds meer waarde aan hechten en  scherpere rentes aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde ‘groenleningen’.

Samen eens een opzet maken?

Het zijn lastige afwegingen, zoals de afweging in welke techniek je wilt gaan investeren. Afwegingen die je voorheen misschien nog niet hebt hoeven maken. Ook omdat de cijfermatige onderbouwing niet een-twee-drie gerealiseerd is. Advies van Alfa is in ieder geval om tijdig bij je financier aan de bel te trekken, mét de prognoses en begrotingen in de hand.

Heb je bij die opzet professionele hulp nodig, dan staat je Alfa-adviseur natuurlijk voor je klaar. Door onze kennis met en ervaring in subsidies (EHG, EIA, MIA/Vamil, SDE++) en financieringen zijn we intensief betrokken bij projecten die te maken hebben met de verduurzaming van de glastuinbouw. Van full-led belichting en zonnepanelen tot ontvochtigingsapparatuur. We wensen je succes met de moeilijke afwegingen waar je de komende tijd voor staat.

Chris Boers

Chris Boers

Senior bedrijfskundig adviseur

088 2532450 | cboers@alfa.nl


Meer over Chris