Banner

Even voorstellen: Ho Hee Tang

23 november 2020 | Door:  Eva van Eijck

Per 1 oktober 2020 heeft Alfa Accountants en Adviseurs een Senior assistent accountant toegevoegd aan het personeelsbestand. Ho Hee neemt ons mee in zijn keuze voor Alfa en zijn eerste maand op kantoor.

“Alfa blijkt een heel mensgerichte organisatie te zijn”

Eigenlijk is het helemaal niet logisch dat hij sinds kort bij Alfa werkt. “Ik had niet de intentie om van baan te veranderen.” En als hij al van baan zou wisselen, dan lag een vervolg in de accountancy niet voor de hand. “Ik dacht: een accountantsbureau is een accountantsbureau. Wat kan er nu anders zijn?” Totdat senior assistent accountant Rienk Schippers over onverwachte talenten als recruiter bleek te beschikken. “Rienk was mijn collega bij het vorige kantoor en is ook naar Alfa gegaan. Hij haalde me over eens met Toni di Addario te gaan praten.” En zo werd Ho Hee Tang sinds begin oktober senior assistent accountant bij Alfa in Naaldwijk.

Het lijkt een ongelukkige periode om een overstap te maken, midden in de coronamaatregelen. Ho Hee: “Ik had het voordeel dat ik niet ingewerkt hoefde te worden. Ik heb ook geen begeleiding nodig om zelfstandig thuis te kunnen werken. Alle programma’s kende ik al van mijn vorige werkgever, ik heb veel affiniteit met applicaties. In het begin ben ik nog wel een paar dagen per week naar kantoor geweest. Maar vijf dagen thuiswerken is geen probleem.” Hij deelt die thuiswerkplek met zijn vrouw. “Zij werkt beneden in de woonkamer, ik in een kamer boven. Dat is goed te doen. Het is fijner om beiden in een aparte ruimte te zitten. Zeker als je allebei aan het bellen bent.”

‘Praten kan geen kwaad’

Tot voor kort woonde hij vlak bij zijn vorige werkgever, collega-accountantsbureau Ruitenburg in Delft. “Het was tien minuten rijden. Het leek me de ideale baan.” Veel reden om van functie te veranderen zag hij daarom niet. “En dan zou ik zeker niet in de accountancy blijven. Ik dacht altijd: een accountantskantoor is een accountantskantoor, wat kan er nu anders zijn? Bij Ruitenburg was Rienk Schippers mijn collega. Of ik niet eens met Toni di Addario wilde praten, vroeg hij. Ik had helemaal niet de intentie over te stappen. Maar ik dacht: een keertje praten kan geen kwaad. Ik was benieuwd waar Alfa voor stond. Nee, ik kende het kantoor alleen van naam. Als ik aan Alfa dacht, dacht ik altijd aan Fouk (Fou Khan-Tsang, voorzitter van de raad van bestuur). Waarom? Omdat het heel bijzonder is dat iemand van allochtone afkomst in zo’n hoge functie terecht is gekomen.”

Persoonlijke ontwikkeling

Onverwacht wordt Ho Hee enthousiast. “Het was een heel goed gesprek, van beide kanten. Ik heb nog meer mensen gesproken. Aan Toni gevraagd: mag ik eens praten met iemand die ik niet ken? Iedereen was positief. Dan kón het niet verkeerd zijn. Alfa blijkt een heel mensgerichte organisatie te zijn. Alfa legt ook heel sterk accent op je persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen qua vakkennis, maar ook vaardigheden zoals gesprekstechnieken. Dat vindt Alfa heel belangrijk. Toen ik eens op mijn eigen ontwikkeling ging reflecteren, kreeg ik toch een beetje het idee dat ik nu stilstond.”

Klantbeheerder

Na zes jaar bij Ruitenburg verruilt Ho Hee op z’n 32ste de bureaustoel in Delft voor één in Naaldwijk. Net als bij zijn vorige werkgever gaat hij op termijn aan de slag met een eigen mkb-portefeuille. “Eigen klanten heb ik nog niet. Het is niet gebruikelijk dat je meteen een eigen portefeuille krijgt. Dat bouwen we langzaam op.” De rol van senior assistent is zeker niet z’n eindstation, zegt hij. “Ik volg momenteel de praktijkopleiding tot AA-accountant. Over anderhalf, twee jaar ben ik accountant. Dat zou ik willen combineren met de functie van klantbeheerder. Het lijkt me leuk contact te hebben met klanten. Als je als accountant alleen maar bezig bent met het beoordelen van dossiers, wordt het voor mij wat minder spannend. Ik wil aan tafel zitten bij die klant. Dingen bespreken. Proactief zijn.”