Banner

Haast je! De EHG-regeling is weer open

15 april 2022 | Door:  Chris Boers

Met ingang van dinsdag 19 april is de nieuwe ronde van de EHG-regeling geopend. Via die regeling subsidieert de overheid maatregelen in de glastuinbouw die de energie-efficiëntie verhogen. We weten dat veel ondernemers in de sector uitkijken naar de nieuwe openstelling. Een aantal populaire investeringen kunnen nu met ‘korting’ worden gerealiseerd. En hoe sneller je aanvraag - met hulp van Alfa - de deur uit is, hoe beter.

Energiezuinig ondernemen wordt beloond met de EHG-regeling. Met de overheidssubsidie kan dat flink aantikken: investerende glastuinbouwbedrijven kunnen rekenen op maximaal 25 procent van de kosten die onder de subsidie vallen. Daar zijn populaire investeringen bij, omdat de lijst ten opzichte van de vorige openstellingsronde gelijk is gebleven. 

Led-belichting en tweede energiescherm

Bij die ronde waren voor het eerst full-led en hogedrukverneveling opgenomen. Daar was behoorlijk interesse in bij Alfa-klanten, naast de investering in een tweede energiescherm. Zo kan de aanschaf van led-belichting tot wel 500.000 euro subsidie opleveren. Het tweede energiescherm is goed voor een maximum van 250.000 euro.

Nieuw in deze openstelling:

Specifiek voor Fresia en Lelie mag het maximum geïnstalleerd vermogen van de led-belichting meer bedragen om in aanmerking te komen dan voorheen. Daarnaast eist RVO binnen het kader van de arbeidsomstandigheden dat de golflengte van de led-belichting aan het Arbeidsomstandighedenbesluit voldoet. Tevens is de eis waarvan het spectrum minder dan 10% licht met een golflengte van 400-500 nm bevat, vervallen.

Betalen pas ná goedkeuring

De subsidieregeling staat open voor individuele tuinbouwbedrijven en voor samenwerkingsverbanden. In totaal valt er 13 miljoen euro te verdelen. Je kunt je aanvragen indienen tot en met 30 juni 2022 17:00 uur.
Nadat je de aanvraag hebt ingediend en je hebt aangegeven dat de projectdatum gelijk is aan de dag van de aanvraag, mag je voor eigen rekening en risico beginnen met de werkzaamheden, facturen ontvangen en betalen. Maar denk erom, dat betekent nog niet dat je de subsidie ontvangt!

Bespaar je het gedoe met aanvragen

Aanvragen moet niet alleen snel gebeuren, maar ook compleet. De overheid vraagt bijvoorbeeld een heldere kostenspecificatie van je. Ook ben je verplicht een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst op te nemen voor het geval je onverhoopt geen subsidie zou ontvangen. Al met al is het verstandig om Alfa even te laten meekijken naar je aanvraag. En misschien is het nóg wel verstandiger om Alfa de gehele aanvraag te laten verzorgen. 

Ervaren subsidiespecialisten als we zijn, weten we precies wat er wanneer van je wordt gevraagd. Dat scheelt je veel papieren administratie. En in het ergste geval kan doe-het-zelven ervoor zorgen dat je subsidie misloopt. Het zou niet de eerste keer zijn dat het gebeurt, doordat een investerende ondernemer nét de kleine lettertjes niet goed had gelezen.

Investeringsplannen? 

In energiebesparende technieken of installaties? Je weet ons te vinden voor raad en daad!

Chris Boers

Chris Boers

Senior bedrijfskundig adviseur

088 2532450 | cboers@alfa.nl


Meer over Chris