Banner

Even voorstellen: Quinty Pos

18 oktober 2021 | Door:  Eva van Eijck

Twee dagen in de week junior assistent accountant, drie dagen student

Een beetje overeenkomst zit er wel in het vak van een chirurg en een accountant. Voor allebei is snijden niet onbekend: de één in het menselijk lichaam, de ander in onrendabele bedrijfsonderdelen of hoge kostenniveaus. Misschien is het wel daarom dat Quinty Pos aan het eind van haar middelbare schooltijd even heeft getwijfeld tussen een studie geneeskunde en economie. Het werd die laatste. In het tweede jaar van haar studie is Quinty twee dagen per week aan de slag gegaan als junior assistent accountant.

Elke maandag en woensdag heeft Quinty geen medestudenten aan de Erasmus Universiteit maar collega’s, bij  de vestiging Naaldwijk van Alfa. Studeren en werken tegelijk: een heel gebruikelijke combinatie is het niet in het tweede jaar, zegt ze zelf. “Ik weet van een vriendin dat zij het ook doet. Maar de rest van mijn studiegenoten is van het studentenleven aan het genieten. Ik heb twee, drie dagen per week les, afhankelijk van de periode. Het gaat goed met de studie en ik had tijd over.”

En er is nog een reden waarom ze alvast is gaan werken. Quinty: “Ik wil graag ervaring opdoen. Niet na mijn bachelor voor het blok komen te staan waar ik moet gaan werken. Ik wil me nu alvast graag oriënteren hoe ik de accountancy vind. En aan het eind van dit studiejaar heb ik op de universiteit nog een Intermediate Accounting. Dan verwacht ik dat ik veel heb aan mijn ervaring met administraties verwerken.”

Zorgkant interessant

De accountancy is een van de sectoren waar ze na haar – brede - studie economie en bedrijfseconomie aan de slag kan. Al had het niet veel gescheeld of het waren geen grootboekrekeningen geworden maar - pakweg - blindedarmontstekingen. “Het zijn inderdaad studies die heel erg uit elkaar liggen. De zorgkant heb ik altijd al interessant gevonden. Ik kijk heel veel tv-programma’s over geneeskunde. Maar waar die belangstelling vandaan komt? Geen idee!”

Zomervakantiebaan

Het is eigenlijk al haar tweede baan bij Alfa. Al in de zomer van 2017 werkte Quinty er in de zomervakantie als back-up voor de receptie. “Ik ben nu veel administraties aan het inboeken, waarbij je ook regelmatig met de klantbeheerder gaat zitten. Maar ik moet vooral heel veel leren, omdat ik op het nulpunt begin, omdat ik nog geen ervaring heb in het vak. Je krijgt bij Alfa meteen een begeleider toegewezen. Dat is fijn, want daar kun je altijd met vragen terecht. Het beeld dat ik van de accountancy heb, is dan ook dat je heel veel sociaal contact hebt. Je bent veel met zowel je collega’s als de klanten bezig, in combinatie met de cijfermatige kant.”

‘Heel collegiaal’

Sinds 2 september mag Quinty zich officieel junior assistent accountant noemen. In vergelijking met vier jaar terug is Alfa nog steeds hetzelfde kantoor, constateert ze. “Bij Alfa gaat het er vooral heel collegiaal aan toe voor mijn gevoel. Je kunt hier in de pauze ook lekker kletsen over niet serieuze dingen. En ook tijdens het werk is de drempel om iets te vragen niet hoog. Ik vind het wel fijn dat Naaldwijk een niet te groot accountantskantoor is.”

Registeraccountant

Als student woont Quinty nog ‘gewoon’ thuis, in Bergschenhoek. Daar kennen ze haar onder meer als medeorganisator van het zomerkamp van SV DOTO, voor kinderen van acht tot en met veertien jaar. Nu is het tweemaal per week een rit Bergschenhoek-Naaldwijk vice versa. En dat terwijl er een andere Alfa-vestiging, die in Bleiswijk, praktisch om de hoek zit. Quinty: “Ja, Bleiswijk is veel dichterbij. Maar ik wil het komend jaar ook eens kijken of de kant van de registeraccountant mij toch niet nog meer ligt, voordat ik verder ga in de accountancy. Die mogelijkheid is er niet in Bleiswijk, maar wel in Naaldwijk. Maar het zou best kunnen dat ik toch doorga als accountant, wat ik nu doe. Tot nu toe vind ik het heel leuk en ik heb het heel erg naar mijn zin.”