Banner

Even voorstellen: Monique van der Pad

11 april 2022 | Door:  Monique van der Pad

Duizendpoot binnen Alfa

“Een interview? Met mij? Is dat wel zo nodig?” Monique van der Pad staat niet zo heel graag in de spotlights. Juist op de achtergrond voelt ze zich als een vis in het water. “Als ik anderen binnen ons bedrijf kan helpen, doe ik dat met het meeste plezier. Ik hoef niet zo nodig zelf de aandacht”. Deze bescheidenheid siert Monique, maar wie al sinds 2005 bij Alfa werkt en alle paperclips zo’n beetje weet te vinden, verdient een verhaal. Hoe komt het dat Monique al zo lang van werken bij Alfa geniet? Wat houdt het werk leuk en uitdagend? Wat is het geheim van Monique van der Pad? Hoogste tijd voor een goed gesprek …

Het voorjaar is begonnen. De afgelopen weken straalt de zon volop. De plantjes beginnen te ontkiemen, de bomen krijgen hun prachtige bloesem en overal kun je de gele narcissen langs de kant van de weg vrolijk zien schitteren. Als tuindersdochter geniet Monique van der Pad met volle teugen van het voorjaar. “Mijn vader had een tuindersbedrijf. Als kind groeide ik op in de kassen met de bloemen en de planten en de zaden. Het was zo’n vanzelfsprekendheid dat ik ook in die wereld zou belanden”, vertelt Monique. “Als kind wist ik niet beter”. Monique mocht van haar vader meekijken in de keuken van het bedrijf en de tijd leek rijp voor een carrière in de tuinderij. “Klopt”, lacht Monique. “Tot op een dag de boekhouder van pa bij ons aan de keukentafel kwam zitten om de cijfertjes te bespreken. Toen ging er een wereld voor me open. Dat wil ik ook, dacht ik meteen”. In 2005 trok ze de stoute schoenen aan en solliciteerde ze bij Alfa. Het bleek een gouden combinatie. “Ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik had drie jaar HAVO en ervaring in de tuinderswereld. Meer niet. De directie keek wijselijk verder dan papieren en zo belandde de tuindersdochter als assistent accountant op kantoor. “Die eerste periode heb ik heel veel geleerd. Ik ben van mezelf ordelijk en houd van overzicht. Ik zet de zaken graag strak weg. Dat werkt heel goed in deze business. Dat Monique haar werk goed doet, blijft niet onopgemerkt en nog geen twee jaar later wordt ze gevraagd als directiesecretaresse met focus op de HRM.

Human Recources Management is maar een moeilijk woord.

‘Het beheer van menselijke productiemiddelen’ is hoe HRM omschreven wordt op Google. Klinkt veel minder chic dan de Engelse versie, maar dekt de lading beter. Hoe dan ook, het werk zit Monique als gegoten. Ze heeft het beste voor met alle collega’s. “De mens achter de cijfers is bij Alfa erg belangrijk en dat past heel goed bij mij. Een baby geboren? Dan gaan we eens goed naar de ouderschapsregeling kijken, zodat het voor iedereen een fijne tijd is! Dreigt er door de coronacrisis een afstand te ontstaan door het vele thuiswerken? Monique zorgt samen met collega’s voor een heus Alfa-festival met foodtrucks en muziek op het terrein. Zijn er dan nooit uitdagingen voor Monique? Zeker wel! “Toen er in 2014 een functie vrijkwam als kantoor-administrateur heb ik gevraagd of die functie niet iets voor mij zou zijn.  Ik kon meteen beginnen. En zo verhuisde ik weer binnen het bedrijf zelf. Het is een groot voordeel dat ik beide kanten van het werk goed ken. Ik weet waar de werknemers mee aankomen. Ik weet vaak van de hoed en de rand en dat helpt enorm. Zo kan ik beide kanten van het speelveld goed bedienen”. Inmiddels is Monique weer terug op haar ‘oude’ post bij HRM. Ze wil niet meer weg!

Samen ondernemen

“Alfa is zo’n fijn bedrijf om voor te werken. De familiaire sfeer die er hangt, is heel prettig. Maar er zijn meer zaken die Alfa doet om de medewerkers aan zich te blijven binden. De medewerkersparticipatie bijvoorbeeld. De zogenaamde MEBO-regeling. “Dat is een heel fijne regeling voor vaste medewerkers. Ze kunnen op deze manier zelf aandeelhouder van Alfa worden door certificaten te kopen. Deze versterken de saamhorigheid en het ondernemerschap van het bedrijf enorm. Het werken met deze regeling is echt uniek voor een accountantskantoor. Je deelt als werknemer letterlijk mee in het succes van Alfa. Dat werkt aanstekelijk”. “Of ik nog een andere functie binnen het bedrijf ambieer? “Nou, als ik jaren jonger was, zou ik misschien nog wel een MT-functie overwegen, glimlacht Monique. Maar eigenlijk ben ik gewoon heel tevreden! Het is onmogelijk om haar niet te geloven!

Monique van der Pad

Monique van der Pad

Directiesecretaresse HRM

088 2531873 | mvdpad@alfa.nl


Meer over Monique