Banner

Even voorstellen: Anne Zwinkels

16 december 2020 | Door:  Eva van Eijck

Sommige studenten hebben een bijbaan bij de supermarkt. Andere studenten hadden een bijbaan in de horeca. En je hebt studenten zoals Anne Zwinkels, die een bijbaan bij Alfa Accountants en Adviseurs hebben. Al klinkt ‘bijbaan’ wel een beetje denigrerend. Want de tweedejaars studente bedrijfseconomie (bijna 21) mag zich zelfs al ‘junior assistent accountant’ noemen in het Alfa-kantoor in Naaldwijk waar ze twee dagen per week te vinden is. En die bijbaan, die zou best weleens voor langere tijd kunnen zijn.

“Het gaat prima”, wuift Anne meteen maar alle twijfel weg over wat op het eerste gezicht een drukke combinatie lijkt. “Op de universiteit heb je niet zoveel les en ik hoef er nu sowieso niet naartoe. De studie gaat me goed af, ik had tijd over. Het is fijn dat ik hier een connectie met de praktijk kan leggen. Op het hbo doe je nog een stage, maar op de universiteit heb je vooral theoretische vakken.”

Bijbaan in supermarkt

Ook vóór Alfa werkte Anne al naast haar studie. “Ik werkte bij Albert Heijn, op de broodafdeling. Ook heel leuk hoor, maar ik miste de uitdaging. Ik wilde eigenlijk iets gaan doen met mijn studie. Maar dat is lastig als je nog bezig bent. Van haar oom krijgt ze de tip het eens bij zijn eigen accountantskantoor te proberen: Alfa in Naaldwijk. Daar werkt ze nu twee dagen per week. Op kantoor, want ze wordt nog volop ingewerkt. “Ik ben begonnen met administraties inboeken. Nu zijn we bezig met jaarverslagen en wat privé-aangiften.”

Landelijke introductieweek

‘Bijbaan’ of niet, als medewerker voor twee dagen in de week is Anne professioneel opgevangen. “Toen ik begon, mocht er gelukkig nog wel wat op kantoor. Er waren naast mij nog drie nieuwe collega’s die die dag begonnen. Alfa had een ontbijtje georganiseerd, we zijn overal voorgesteld en vanuit Alfa landelijk was er een introductieweek geregeld. Dat was heel leuk. Ik heb ook een vaste begeleider, assistent accountant Rienk Schippers. Die is overdag altijd beschikbaar als ik vragen heb. Dus dat gaat heel goed. En het is leuk om te werken, om mensen bij Alfa te spreken die ook veel over economie of van accountancy weten. Normaal krijg je die input uit je studie. Anders had ik nu alleen maar boekenstof gekregen. Daar word je geen bedrijfseconoom van.”

LOI-cursus

Natuurlijk mist Anne de Rotterdamse universiteit. “Sinds maart ben ik al niet meer geweest. Ik heb alleen colleges en tentamens, geen projecten meer. Het is af en toe net alsof ik een LOI-cursus volg. Ik heb daar wel wat vrienden en vriendinnen, maar die zie ik nu nog maar heel af en toe. Het scheelt dat ik veel sport. Met vriendinnen ga ik regelmatig wielrennen of hardlopen.

Accountant

Dat haar bijbaan later een vervolg krijgt bij Alfa, sluit Anne niet uit. “Het zou wel kunnen, maar ik studeer geen accountancy. Bedrijfseconomie is veel breder. Alleen de vakken fiscale economie en accounting sluiten direct aan op wat ik hier doe. Als ik accountant wil worden, dan moet ik nog een studie erbij doen. Maar ik weet nog niet wat ik wil worden. Ik kan hier natuurlijk wel heel veel leren wat ik in mijn studie kan gebruiken. Zolang ik studeer, kan ik hier blijven. De studie duurt drie jaar, in het derde jaar doe je al niet veel meer. Maar in principe is het wel de bedoeling dat ik daarna ook blijf.” Lachend: “Als ze mij tenminste een beetje leuk vinden!”