Banner

9 tips voor ondernemers die een financiering zoeken

2 mei 2017

Heb je extra financiering nodig? Bijvoorbeeld voor de start van je bedrijf of de uitbreiding? Extra personeel nodig misschien? Vroeger was de stap naar de bank de meest logische. Tegenwoordig ligt het anders. Maar is het helemaal onmogelijk om je plannen gefinancierd te krijgen? Integendeel, het aantal alternatieve geldbronnen is groter dan ooit. Hoe pak je het slim aan?

Tip 1: Op tijd beginnen

Zorg dat je niet te lang wacht met het aanvragen van die extra financiering. Dat kost tijd, meer tijd dan je in eerste instantie hebt ingeschat. Door op tijd het traject in te gaan, voorkom je dat je op een onverwacht moment zonder liquide middelen zit.

Tip 2: Denk goed na wát je eigenlijk financiert

Een financieringsbron lukraak kiezen is meestal niet de slimste strategie. Elke alternatieve financiering heeft voor- en nadelen. En de ene financiering past beter bij het doel dat je voor ogen hebt dan de andere. Zorg er daarom voor dat je een goed beeld hebt van wat je met het extra geld gaat doen.

Tip 3: Bepaal de termijn

Wil je iets voor de korte termijn gefinancierd hebben? Of juist op langere termijn? Handig om te onthouden: kies een financieringsvorm met een looptijd die gelijke tred houdt met die van je investering. Ga je een pand kopen, dan ligt het voor de hand een financiering met een lange looptijd te kiezen. Is de bodem van de kas in zicht, dan is een kortetermijnlening verstandiger.

Tip 4: Haal er een specialist bij

Trendy, dat alternatief financieren, maar is het wel wat voor jou? Praat er eens over met mensen die er verstand van hebben, je accountant voorop. Grote kans dat je wel weet wat de voordelen zijn van de vorm die je op het oog hebt, maar ken je ook de minpunten? Zorg dat je je goed voorbereid. Dat betaalt zich later uit in de keus van de juiste (alternatieve) financiering.

Tip 5: Maak een financiële begroting

Een begroting van wat je van plan bent is wel het minste om je aanstaande geldschieters te overtuigen. Het is misschien ambitieus om die helemaal zonder de inzet van je financieel adviseur of accountant te maken. Maar begin in ieder geval met het zelf op papier zetten van de uitgangspunten. Vrij vertaald in de tuinbouw: aspecten als prijs, productie en gasverbruik. Maak ook een eerste aanzet voor een exploitatieoverzicht en liquiditeit. En schakel dan pas die financieel adviseur in voor de finishing touch.

Tip 6: Check, check en nog eens check

Plan rond? Begroting opgesteld? Doe nog één keer een laatste check. Neem een extern deskundige in de arm en vraag of die er eens blanco naar wil kijken. Krijg je dan groen licht, dan staat niets je meer in de weg om op zoek te gaan naar je financiers.

Tip 7: Houd je zekerheden buiten de privésfeer

Financiers vragen zekerheden. Soms heb je binnen het bedrijf mogelijkheden om die te bieden. Heb je die niet, dan kan die borgstelling ook uit je privésfeer komen. Tip: doe dat bij voorkeur alleen als het niet anders kan. Houd een zakelijke lening 100% zakelijk.

Tip 8: Kijk uit met combineren

Vaak is er niet één type financiering waarmee je het volledige bedrag in handen kunt krijgen. Dan moet je ‘stapelen’: verschillende mogelijkheden combineren. Dan heb je meer mogelijkheden, maar er is ook een nadeel: je hebt te maken met meer financiers. Dat betekent: meer gesprekken in het voorstadium. En wat als het niet loopt met de zaak en je opnieuw in gesprek moet? Kun je dan met die verschillende financiers wel eensluidende afspraken maken?

Tip 9: Vergeet de overheid niet

Je kunt ook nog aan de overheid denken als ‘alternatieve financierder’: via een subsidie. Overheidsregelingen genoeg, maar ze zijn niet allemaal even bekend. Bijvoorbeeld de BMKB-regeling, die je helpt om makkelijker geld los te krijgen bij de bank. De overheid staat namelijk garant voor een deel. Dat levert een snellere acceptatie en betere voorwaarden op. Check het met de subsidiewijzer!

Kan Alfa je helpen?

Altijd verstandig, een second opinion. Zeker als die van de financiële experts van Alfa is. Je weet ons te vinden als je een goed advies wilt hebben over je plannen om een financiering aan te vragen!

Bron: Debiteurenbeurs. nl