Banner

Wilma Gomarus één jaar directeur: “Bij Alfa kun je meedenken en meebeslissen”

28 januari 2021 | Door:  Wilma Gomarus

Na nogal wat omzwervingen is Wilma Gomarus eindelijk waar ze het liefst wilde zijn: een werkgever dichter bij haar woning in Dalfsen. Dat het uiteindelijk Alfa zou worden, lag na een carrière bij – onder meer – PWC en BDO niet voor de hand. Een organisatie die ze hooguit van naam kende. “Toen ik me erin verdiepte, zag ik dat Alfa een organisatie is die vóór de ondernemer en vóór de werknemer staat.” Na haar eerste jaar als directeur van de kantoren Zwolle, Meppel en IJsselmuiden maken we de balans op.

Ook die functie van clusterdirecteur lag niet in het verschiet, voor iemand die op haar negentiende met alleen een havo-diploma ging werken. “Na de havo ben ik naar de heao in Groningen gegaan. We woonden in een klein dorpje. Het was anderhalf uur reizen – enkele reis. Op school waren het heel veel blokuren. Het was vooral koffiedrinken en klaverjassen. Voor de grap heb ik na een jaar gesolliciteerd bij een klein administratiekantoor. Daar werd ik aangenomen.”

In de avonduren komt de heao-studie toch voor elkaar. Anderhalf jaar later heeft Wilma de smaak te pakken. “Ik ben overgestapt naar wat nu PWC is. Ik wilde per se naar een groot kantoor, om werken en leren te kunnen combineren. In de beginperiode heb ik ook mijn studie accountancy in de avonduren afgerond. Ik werkte eerst in Groningen, daarna in Zwolle en ondertussen ook nog parttime in Amsterdam.”

Zuid-Duitsland

Haar interesse voor het mkb en het werk bij PWC komen niet helemaal overeen. De volgende halte is een klein beursfonds waar ze financieel directeur wordt. “Dat had een vestiging in Zuid-Duitsland. Elke week 700 kilometer heen en 700 kilometer weer terug. Ik had er een appartement waar ik drie, vier dagen in de week woonde. Het was supergaaf, maar in combinatie met een privéleven was het niet mogelijk.”

Terug in Nederland stapt ze over naar weer een groot accountantskantoor, BDO. Ze volgt nog een universitaire studie gericht op mkb-bedrijven en werkt eerst in Nunspeet en later in Emmen en Groningen. Tot er een telefoontje komt: van Alfa.

Andere cultuur

“Werken in Groningen betekende al twee en een half uur reistijd, met de 100 kilometer-beperking drie uur op een dag. Vijf dagen in de week. Dat was allemaal privétijd. We woonden inmiddels al ruim 17 jaar met heel veel plezier in Dalfsen, ik wilde dichter bij huis werken.” Een cultuurschok, van de grote organisaties naar Alfa? Wilma schudt haar hoofd. “Alfa heeft wel een andere cultuur. Maar het werkgebied van het mkb binnen BDO is goed vergelijkbaar.”

Ze kende Alfa, natuurlijk. “Maar alleen van naam. Toen ik me erin verdiepte merkte ik dat Alfa vóór de ondernemer en vóór de werknemer staat. Alfa heeft echt oog voor medewerkers, wat bij de grote kantoren minder is. Al hebben de noordelijke accountantskantoren van BDO wel weer een andere cultuur dan die in het westen.”

Adviesorganisatie

Het is niet alleen de reisafstand die de doorslag geeft. Wilma: “Alfa is ambitieus. We willen veel meer een adviesorganisatie worden, ook omdat steeds meer werkzaamheden in de toekomst worden geautomatiseerd. Ook dan moet je als kantoor je klant nog steeds toegevoegde waarde bieden. Die omslag staat dit jaar hoog op de agenda.”Ja, ze neemt iets mee van haar ervaringen mee. “Binnen Alfa hebben de individuele kantoren veel meer vrijheid. Van hogerhand worden er wel kaders gesteld, maar kantoren kunnen die zelf invullen. Dat heeft z’n charme, maar het moet ook weer niet leiden tot al te veel individuele afspraken en geregel. Ik ben misschien iets meer van het strakke, van het zakelijke. Ook bij de grotere kantoren is de strategie meer vastomlijnd. De kunst is om daar de juiste balans in te vinden.”

Heel leuke combinatie

Na het eerste jaar Alfa is de balans positief. “Bij BDO had ik de verantwoordelijkheid voor een grote portefeuille. Hier ben ik meer aan het managen en heb ik zelf bewust nog een aantal klanten om feeling met de markt te houden. Die combinatie is heel leuk. Bij BDO was ik als senior manager ook verantwoordelijk voor het mkb voor twee kantoren. Maar dat wilde niet zeggen dat er altijd naar je geluisterd werd. Bij Alfa kun je meedenken en meebeslissen. Je zit zelf aan het roer, samen met de andere directeuren.”

Klussen

Met haar echtgenoot houdt Wilma er een bijzondere hobby op na: verbouwen van de eigen woning, een bungalow uit 1970. Lachend: “Nagenoeg het gehele huis is ondertussen ‘gestript’ en herbouwd. We doen alles zelf. Ook de moeilijke technische klussen. Ik had een pakket met natuurkunde, wiskunde en scheikunde, dat ligt me wel. Van de zomer ben ik drie weken aan het metselen geweest. Of het een uitlaatklep is? Misschien wel. Ik vind heerlijk om overal over na te denken, wat waar moet komen. Maar het is niet altijd feest hoor. We hebben ook maanden gekampeerd in een half afgebouwd huis en dan zijn je kinderen écht niet blij.”