Banner

Toekomst eigenwoning-regeling in je aangifte inkomstenbelasting

30 november 2021 | Door:  Bernadette Kamp

Afwachten of anticiperen op afschaffen hypotheekrenteaftrek. Deze kop las ik op maandagmorgen en was direct nieuwsgierig.  Stond hier iets in dat ik gemist had?

Wat trok mijn aandacht?

Dit was een artikel in het reformatorisch dagblad. De schrijver, André van Luijk,  gaf weer dat Nederland voor de zomer van 2022 een goed herstelplan bij de EU moet indienen om niet de bijna 6 miljard kwijt te raken. Tevens gaf de auteur aan dat de EU kritisch is over de hervormingen en de fiscale verstoring van de Nederlandse woningmarkt. Tot op heden heeft Nederland nog geen plan ingediend voor de 6 miljard EU-coronasteun. Ook is de politiek nog in onderhandeling over een nieuw kabinet.  

Dit wordt volgens mij serieus.

Al jaren hoor ik geluiden dat het nu een mooi moment is om de eigen woning en de bij behorende hypotheek over te hevelen van box 1 naar box 3.

Met dit in het achterhoofd is mogelijk nu het moment aangebroken om eens kritisch naar je aangifte inkomstenbelasting te kijken.  Waarin jaarlijks de hypotheekrente eigen woning in aftrek wordt gebracht.  Welke vorm van hypotheeklening heb je in het verleden gekozen?  Wat is de hoogte van je hypotheekrente.  Heb jij je eigen woning gefinancierd met een familie lening? Of met een lening van je eigen bedrijf (BV). 
Hoe pakt dit uit wanneer de eigen woning en de bijbehorende hypotheek in box 3 aangegeven gaat worden.

Meer weten

Neem contact op met een van de adviseurs van Alfa Accountants en Adviseurs en kijk samen naar de fiscale mogelijkheden. Want, zoals de schrijver aangaf, een ding is zeker, de hypotheekrente-aftrek zal niet ruimer worden, maar minimaal hetzelfde blijven met een grote kans op een forse beperking.

Bernadette Kamp

Bernadette Kamp

Belastingadviseur

088 2533096 | bkamp@alfa.nl


Meer over Bernadette