Banner

Marieke Hoepel, bedrijfskundig adviseur en ‘avondboer’

21 april 2020

Eigenlijk twijfelde ze. Moest ze nu die opleiding veehouderij gaan volgen op de HAS in Dronten, of toch maar de agrarische financiële dienstverlening? “Want als ik het toch niet zo leuk zou vinden kon ik altijd nog dat ‘agrarische’ laten vallen”, zegt Marieke Hoepel. Inmiddels is het meer dan goed gekomen met haar passie voor de sector die haar altijd al heeft getrokken. Op haar 25ste mag de bedrijfskundig adviseur van Alfa in Zwolle zich zelfs ‘avondboer’ noemen. Samen met man Jaap heeft zij een eigen melkveehouderijbedrijf.

Het is ook voor Marieke Hoepel vandaag vooral thuis werken in coronacrisistijd. “Je kijkt samen met een klant of het noodzakelijk is om af te spreken. Iedereen is welwillend. Het kan vaak ook via de telefoon”, zegt ze. Marieke werkt over de kantoren heen, voornamelijk in Zwolle. Ze kwam bij Alfa terecht na een stage. “Ik kende Alfa, omdat mijn opa en oma vroeger een melkveebedrijf hadden en nu nog steeds klant zijn. En het was dichtbij huis. Ik ben gaan praten en het klonk heel goed. Daarna ben ik er blijven hangen. Ik vind Alfa een gezellige club mensen die met elkaar probeert dingen te bereiken voor klanten. Alfa is echt op samenwerking gericht. De klant staat hier centraal. Als een klant iets nodig heeft doen we er met zijn allen alles aan om zijn doel te verwezenlijken of in ieder geval te helpen. Dat vind ik het mooie van Alfa: dat het kantoor samen met jou als klant kijkt naar wat je wilt.”

Mooi beroep

Een melkvee-achtergrond van huis uit had Marieke niet. “Daarom vond ik het een beetje riskant om een veehouderijopleiding te gaan volgen en dan halverwege tot de conclusie te komen: ja, maar dit vind ik niet leuk. Ik heb altijd wel de intentie gehad om iets op agrarisch vlak te gaan doen. En dat is zeker niet minder geworden. Ik heb wel iets met boeren, met dieren, met de melkveehouderij. Je bent buiten, je zorgt voor de dieren, het land, de natuur. En je zorgt voor voedsel. Het is gewoon een mooi beroep.”

Als bedrijfskundig adviseur is Marieke gespecialiseerd in het mestbeleid. “Ik ben verantwoordelijk voor de wet- en regelgeving die met het mestbeleid te maken heeft. Hoeveel mest gebruik je, wat voor gewas teel je, welke regels gelden er voor het bemesten van percelen? De berekeningen waarmee je kunt verantwoorden hoeveel mest je gebruikt maak ik allemaal.”

Voordeel uit halen

Ook voor het bedrijf dat zij met haar man Jaap en twee vennoten heeft verzorgt zij de mestboekhouding. Hoe is het om privé te worden geconfronteerd met alle regeltjes? “Dat is confronterend, ja. Als je je net de ene regel eigen hebt gemaakt komt de volgende alweer en moet je weer een stap terug doen. Maar ik vind het juist leuk om te kijken wat je nog wel kunt. Je moet er niet in blijven hangen. Kijk of je er voordeel uit kunt halen, al kan dat niet altijd. Ik vind het leuk om klanten daarbij te helpen.”

Verslagenheid

Al ervaart zij een bepaalde gelatenheid bij de melkveehouders. Marieke: “Veel boeren zijn het zat. Ik merk toch wel iets van verslagenheid. Vooral bij de oudere generatie. Die is niet opgegroeid met al die regelgeving. Jongeren van 25 zoals ik weten niet anders. De jongere generatie is strijdvaardiger. Maar die ouderen komen uit een tijd waarin veel meer kon. Daar maak ik me wel een beetje zorgen over. Veel boeren ondervinden weinig plezier meer aan het boeren.”

Avondboer

Na het kantoorwerk begint voor haar het werk als ‘avondboer’. “Ik melk ‘s avonds altijd. Heel leuk vind ik het, ik zou dit wel meer willen doen. Het bedrijf is met tachtig koeien niet groot genoeg om er met z’n tweeën te werken. Voor mij is het mooi om er iets naast te blijven doen. Je werkt om andere boeren te helpen. Zorgen dat het hen beter gaat. En het helpt wel dat je het zelf meemaakt, dat je hun frustraties kent en mee kunt praten.”

Met twee ‘banen’ blijft er weinig vrije tijd over, erkent ze zelf. “Ik heb geen hobby’s. Dat hoeft van mij ook niet. Ik vermaak me goed. In huis is genoeg te doen, de tuin bijhouden vind ik leuk. Met een kantoorbaan zit je de hele dag stil. Als ik thuis kom en aan de slag ga heb ik mijn beweging weer gehad. Ik ben meestal meer vermoeid vóór het melken als erna!”