Banner

“Ik werk niet voor Alfa, ik werk voor een klant”

1 juni 2021 | Door:  Thomas Slager

Er zijn niet veel agrarische bedrijfskundige adviseurs die elke morgen rond vijf uur/ half zes naast hun bed staan. Zoals Thomas Slager, sinds oktober vorig jaar in die rol actief in het kantoor van Alfa in Zwolle. Niet omdat z’n klanten hem al op dat tijdstip verwachten, wel de varkens die hij elke morgen voert. Tot een uur of zeven, daarna gaat de overall uit en trekt hij zijn kantoorkleren aan. “Ik vind het mooi om te doen. Dieren verzorgen en een kantoorbaan is voor mij een ideale combinatie.”

Van een vreemde heeft Thomas de voorliefde voor de agrarische sector niet: zijn ouders hadden een vleeskuikenbedrijf. “Ik werk graag met dieren, ik vind het mooi om dieren te verzorgen.” Zijn opleiding en eerste baan sluiten er logisch bij aan. “Ik heb de studie dier- en veehouderij gevolgd, de specialisatie intensieve veehouderij. Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen in de mengvoerbranche. Daar ben ik blijven werken. Ik zat in de buitendienst, als accountmanager-adviseur-vertegenwoordiger, net hoe je het maar wilt noemen. Dat accountmanagement beviel me wel, maar acquisitie was ook een groot deel van mijn werk. En dat was niet voor mij weggelegd.”

Als hij een vacature op de site van Alfa ziet staan, is zijn interesse gewekt. Die wordt alleen maar gestimuleerd tijdens een gesprek. “Alfa kende ik als accountantskantoor. Ik kende ook een aantal klanten van Alfa. Bij Alfa zag ik kansen en Alfa zag weer kansen in mij. Hier heb ik mogelijkheden om te groeien. En het is een gezellig kantoor, daar houd ik wel van.”

Vaker naar kantoor

Hij begint middenin de tweede lockdown, als de bezetting in de vestiging in Zwolle op een minimum is. Thomas: “Ik heb echter wel speciale aandacht gekregen. Daarom mocht ik wat vaker naar kantoor, samen met de collega die mij begeleidde. We mogen nu weer met vijfentwintig procent van de bezetting naar binnen, dus dan ga je je collega’s wat beter kennen. Ja, hoe begin je? In eerste instantie ben je vooral aan het meekijken: wat gebeurt er allemaal bij Alfa? Maar het duurt niet lang of je hebt je eerste klanten aan de lijn.”

Veel leren in korte tijd

Die klanten bellen een agrarisch bedrijfskundig adviseur over van alles en nog wat, zegt Thomas. “Wet- en regelgeving, mestwetgeving, de gecombineerde opgave, bedrijfsoverdrachten, fosfaatrechten overdragen, betalingsrechten. Ik werk vooral voor de intensieve veehouderijbedrijven maar ook wel voor een paar melkveehouders. Je leert veel in korte tijd en je blijft leren. Wet- en regelgeving verandert voortdurend.”

Klanten helpen

In die paar maanden heeft Thomas al geconcludeerd dat hij bij Alfa op zijn plek zit. “Ik houd ervan om klanten te helpen. Ik zeg altijd: ik werk niet voor Alfa, ik werk voor de klant. Die klant verder kunnen helpen is mooi.” Nu is zijn werkterrein nog beperkt tot het Alfa-kantoor. “Maar dat gaat in de toekomst snel veranderen. Het is de bedoeling dat ik meer naar buiten ga, bij klanten op bezoek.”

Vijf uur, half zes ’s morgens gaat de wekker thuis in Dalfsen. “Elke ochtend neem ik de verzorging van de varkens op mij’’ . De varkens voeren, de diergezondheid controleren, kijken of er nog bijzonderheden zijn. Het voeren zelf gaat automatisch, maar ik moet het wel sturen: dat hok tachtig kilo, dat hok negentig. Om een uur of zeven ben ik weer binnen. Soms loopt het wat uit. Alfa en de boerderij zijn voor mij een mooie combi van theorie en praktijk.”

Zwitserse herder

In de avonduren vindt Thomas het leuk om met Luna te trainen, de Zwitserse witte herder. “Ik wil bij Luna in de toekomst een stamboomnest fokken, maar dan moet je eerst een geschiktheidskeuring doorlopen. Ook moet je een tweetal shows lopen, laten zien dat de hond voldoet aan de eisen van het stamboek. O ja, en ik heb nog twee hobbygeiten!”

Thomas Slager

Thomas Slager

Bedrijfskundig adviseur

088 2533062 | thomasslager@alfa.nl


Meer over Thomas