Banner

Het beste subsidieadvies ooit: overleg op tijd met Alfa!

31 januari 2019 | Door:  Gerrit Pullen

Overheden zijn de laatste jaren gul voor investerende ondernemers. Bij de rijksoverheid, provinciale en regionale overheden en ook in Europa staan de subsidiepotten royaal open. Maar niet altijd wordt die mogelijkheid ook benut door ondernemers. Natuurlijk, daar heb je Alfa voor zul je zeggen. En dat klopt, maar tijdig informeren is eerste vereiste om voor subsidie in aanmerking te komen.

Een telefoontje van een van onze assistent-accountants. Die is de btw aan het inboeken voor een agrarische klant. “Ik zie hier dat die klant een investering heeft gedaan. Volgens mij is daarvoor subsidie mogelijk.” Goed gezien. Ja, die subsidie is mogelijk. Maar de factuur is al lang en breed betaald en doordat de ondernemer al zijn verplichtingen is aangegaan, is de subsidie van de baan. Zo zag deze ondernemer de energie-investeringsaftrek (EIA) aan zijn neus voorbij gaan: 54,5%, goed voor een voordeeltje van vele duizenden euro’s.

Wachten op goedkeuring

Het gebeurt gelukkig niet dagelijks bij ons op kantoor. Maar met enige regelmaat zien we dat ondernemers subsidie mislopen. Daar zijn twee redenen voor. De simpelste: een bedrijf zet al de handtekening onder offertes en zet daarna pas het subsidietraject in werking. Er zijn inderdaad subsidies waarbij je al mag beginnen met investeren direct na je aanvraag. Maar bij andere regelingen moet je wachten op de beslissing. En bij fiscale subsidies, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieuinvesteringsaftrek/Willekeurige afschrijving milieuinvesteringen (MIA/Vamil) moet je binnen drie maanden na het aangaan van verplichtingen (het zetten van de handtekening) je aanvraag indienen.

Onbekend met regelingen

De tweede reden om subsidie niet te verzilveren is de onbekendheid ermee. Van de EIA en MIA/Vamil hebben de meesten wel gehoord. Veel andere regelingen zijn ook bekend. Maar hoeveel ondernemers weten dat er bijvoorbeeld ook subsidie mogelijk is voor een medewerker die zijn (of haar) trekkerrijbewijs haalt? (Dat geldt voor medewerkers die nog een GWW-opleiding volgen of via de cao er aanspraak op kunnen maken.)

Zo’n trekkerrijbewijs is een dure opleiding, dus die zevenhonderd euro subsidie is mooi meegenomen. En zo zijn er in de agrarische sector en het mkb nog veel meer veelal anonieme regelingen. Het is niet toevallig dat we bij Alfa gespecialiseerde subsidieadviseurs in dienst hebben, om nog een beetje zicht te houden op het groeiende aantal regelingen.

Denk op tijd aan Alfa

Het beste subsidieadvies dat ik ondernemers altijd kan geven is: meld op tijd je investeringsplannen bij Alfa, hoe prematuur die plannen ook zijn. Niet alleen omdat je er dan zeker van bent dat je geen overheidsgeld laat liggen, in het geval je moet wachten met investeringen op een beslissing. Maar vooral omdat we je optimaal kunnen begeleiden in het traject. Een subsidie aanvraag betekent onherroepelijk: papierwerk. Iets vergeten of over het hoofd zien kan je duur komen te staan. Als ondernemer draag je genoeg af aan de fiscus. Dus als je ook eens kunt profiteren van de fiscus, moet je die kans niet laten liggen!

Gerrit Pullen

Gerrit Pullen

Bedrijfskundig adviseur

088 2533075 | gpullen@alfa.nl


Meer over Gerrit