Even voorstellen: nieuwe bedrijfskundig adviseur en relatiemanager Jack Meijerink

18 oktober 2018 | Door:  Pier Gerlof Polstra

Sinds 1 oktober zit hij als nieuwe senior bedrijfskundig adviseur en relatiemanager aan zijn bureau in Zwolle. Jack Meijerink moet er zelf een beetje om glimlachen. “Ik ben een van de weinige vijftigers die nog vrijwillig een carrièremove maakt!” Alfa is blij met die move. Want met de 54-jarige inwoner van Oldemarkt – in Overijssel maar tegen Friesland aan – halen we veel waardevolle bancaire expertise in huis. Maar ook: een frisse blik op de bedrijfsvoering in de agrarische sector.

“Ik ben zeven en een half jaar accountmanager bij Rabobank Noordoostpolder-Urk geweest”, zegt Jack. “Pas sinds die tijd heb ik te maken met agrarische ondernemingen. Daarvoor was ik altijd betrokken bij het mkb. Ik denk wel dat het helpt, die achtergrond. Je kijkt heel anders tegen zaken aan, niet gehinderd door tradities. En uiteindelijk is een bedrijf toch gewoon een bedrijf. Het gaat om de ondernemer en die wil iets verdienen.”

De agrarische expertise heeft Jack Meijerink zich trouwens snel genoeg eigen gemaakt. Hij was in zijn vorige rol met name verantwoordelijk voor de grote akkerbouw- en bloembollenbedrijven in het klantenbestand van de bank. Daarnaast is hij betrokken geraakt bij de windmolenparken in de Noordoostpolder die van uit lokale ondernemers zijn opgezet. De stap naar een accountantskantoor als Alfa is vooral ingegeven door zijn persoonlijke ambitie, zegt hij zelf. “lk heb de rol van de banken steeds meer zien veranderen. De klant moet meer zelf doen. Wat ik juist leuk vind is het begeleiden van ondernemers. Sparren over de droom die ze hebben. Kijken of iets wat eigenlijk buiten bereik ligt, toch met kleinere stapjes te verwezenlijken is. Bij de Rabobank realiseerde ik me pas echt dat er voor adviseurs zoals Alfa een steeds grotere rol is weggelegd.”

Welke keuzes?

Want er speelt genoeg waar een ondernemer een sparringpartner goed bij kan gebruiken, erkent hij. Zeker de agrarische ondernemer. “Kijk eens hoe snel de wereld verandert. Die consument dwingt jou als ondernemer om keuzes te maken. Signaleer je die veranderingen wel op tijd als ondernemer? Neem bijvoorbeeld duurzaamheid waar van alles speelt, van zonnepanelen tot waterstof. Local for local komt op. Er ontstaan nieuwe teelten en er wordt gekozen voor ketenintegratie. Maar welke keuzes moet je dan maken? Met produceer-maar-raak kom je niet meer weg.”

Veel raakvlakken

Als Jack niet zakelijk een rondje maakt langs ‘zijn’ klanten, dan is het wel op de fiets, zijn sportieve uitlaatklep. Hij kijkt uit naar de samenwerking met de cliënten van Alfa. Het zijn ondernemers die hij vanuit zijn bankervaring vaak al kent. “Banken en accountantskantoren hebben veel raakvlakken. Ik kwam Alfa in het verleden regelmatig tegen. Een mooie club”, analyseert hij. “Er is hier genoeg te doen bij Alfa. Mijn ambitie om klanten te begeleiden past goed bij de filosofie van Alfa: dat we als adviseur veel meer een proactieve rol willen oppakken.”

 

Pier Gerlof Polstra

Pier Gerlof Polstra

Directeur

088 2533050 | ppolstra@alfa.nl


Meer over Pier