Banner

Drie weken een nieuwe baan en dan al naar huis gestuurd worden...

24 juni 2020 | Door:  Jonny Hilberink

Nieuwe medewerkers kunnen bij Alfa rekenen op een gedegen inwerkperiode. Maar voor accountant Jan Kuit viel die warming-up aardig in het corona-water. Drie weken na zijn start bij Alfa Zwolle kon hij alweer naar huis. Alfa ging over op thuiswerken. Toch heeft de net 40-jarige Jan z’n draai inmiddels gevonden bij Alfa. En vooral in het accountantsvak, datgene waar hij ruim twintig jaar terug niet voor gekozen had.

Inmiddels ziet hij alweer twee tot drie dagen per week de nieuwe collega’s op kantoor. “Al was het wel prettig dat ik nog een kleine maand in Zwolle heb kunnen meedraaien voordat wij voor de veiligheid overgingen tot thuiswerken, dat was voor mij nogal een omschakeling. Ik zou begin januari als controller aan de slag gaan bij een bedrijf in Zutphen. In de periode na mijn benoeming vorig jaar zomer is het bedrijf echter flink gekrompen waardoor mijn functie op losse schroeven is komen te staan. Half januari heb ik de keus gemaakt om niet verder met dit bedrijf in zee te gaan en mijn eigen plan hierin te trekken”.

Jan begint aan een ronde langs verschillende toekomstige werkgevers. “Ik ben in gesprek geweest met meerdere accountantskantoren en bedrijven voor een accountants- of controllerfunctie. Eén partij stak er voor mij met kop en schouders bovenuit: Alfa Accountants en Adviseurs! Ik had er gelijk een goed gevoel bij. Toen ik bij Alfa binnenstapte voelde het als een warme jas. Een klik van beide kanten! Hoe prettig is dat? Dat maakt de keus uiteindelijk wel een stuk makkelijker.”

Studie Bedrijfseconomie

Oorspronkelijk is het een andere richting die hem trekt. “Ik heb een studie HBO-Bedrijfseconomie gedaan. Voor ik met die studie begon, twijfelde ik tussen de opleidingen Bedrijfseconomie en Accountancy. Aangezien Bedrijfseconomie een bredere opleiding is, heb ik hiervoor gekozen. Na deze studie afgerond te hebben en een klein jaar een universitaire opleiding gevolgd te hebben ben ik gestart met mijn carrière. Dat mijn eerste baan in de accountancy zou zijn, had ik op dat moment echter nog niet bedacht…”

Relatiemanager bij Ernst & Young

Als hij bij een kantoor in Wolvega als assistent-accountant begint, komt Jan er niet meer onderuit om de deeltijd-studie accountancy aan het Windesheim in Zwolle alsnog op te pakken. “En toen heb ik meteen de post-HBO studie tot Register Belastingadviseur erbij gedaan aangezien ik toen nog in de studieflow zat.” Het wordt zijn opstap naar een functie als relatiemanager bij Ernst & Young in Leeuwarden. “Dat was een hectische tijd. Veel reizen naar klanten toe in een groot werkgebied. Veel avonden weg. Een mooi dynamiek maar met een jong gezin - onze zoon was net geboren – werd het tijd voor een beetje gas terug.”

De overstap als controller naar Verfgroothandel Verf van der Feer in Sneek moet hem in rustiger vaarwater brengen. “Een fantastische ervaring om aan de andere kant van de tafel te zitten en zelf mee te sturen in de onderneming in een jong team. Maar het begon te knagen. Ik kon mijzelf niet verder ontwikkelen, na ruim 8 jaren draaide ik op routine en dat gaf mij niet genoeg voldoening. Tijd voor wat anders! Voor die baan in Zutphen én om dichter bij schoonfamilie en vrienden te wonen zijn we van uit Heerenveen (ik ben zoals ze dat in Friesland noemen een echte ‘Fries om utens’) naar Deventer verhuisd.”

Hectische situatie

Spijt van die verhuizing heeft hij niet: echtgenote Petra komt er vandaan. Het gezin Kuit bestaat verder uit zoon Hedzer, dochter Jildau (‘Echte Fryske nammen’) en hond Rakker. Inmiddels is thuis alweer een kleine drie maanden zijn werkplek. Jan: “Ideaal was het zeker niet. We zaten thuis middenin een verbouwing en daarnaast volgen onze kinderen thuisonderwijs”. Dit is inmiddels allemaal achter de rug en binnenkort kan hij langzaam écht gaan opstarten in zijn nieuwe rol van klantbeheerder voor het MKB, inclusief het bezoeken van klanten. “Ik heb al wel kennisgemaakt met klanten via Teams. Ook via bellen en mailen komt het contact op gang. Mondjesmaat ben ik naar opdrachtgevers toe gegaan. Ik vind het echter fijner om mensen aan tafel te hebben. Dan kun je directer schakelen dan wanneer er een scherm tussen zit”, zegt de man die ook in zijn vrije tijd (‘Alfa zorgt voor een prettige privé-werkcombinatie’) graag schakelt: maar dan op de motor.

Energie

Wat is de uitdaging van die nieuwe rol? “Het onderhouden van contacten met klanten en collega’s uit de verschillende teams. En daarnaast de afwisseling in werkzaamheden. Waar ik energie uit haal, is als je een klant naar tevredenheid hebt kunnen helpen. Daar krijg ik echt een kick van. Ik heb een brede achtergrond die zeker van pas komt in mijn nieuwe rol als klantbeheerder waarin je ook een signaleringsfunctie hebt. Zie ik bepaalde dingen dan kan ik er vlot een collega bij betrekken om samen te sparren zodat wij de klant met passend advies bij kunnen staan.”

En die twijfel of het accountantsvak wel leuk genoeg is, is die inmiddels verdwenen? Jan met een brede lach: “Ik zei het pas nog tegen Petra: het wordt met de dag leuker!”

Jonny Hilberink

Jonny Hilberink

Directievoorzitter

088 2533058 | jhilberink@alfa.nl


Meer over Jonny