Banner

Duurzaamheid in de logistieke sector: de weg vooruit

04-06-2024 | Door:  Carol de Wit

Afsluiting project CO2-monitoring en rapportage

Hoe makkelijk is het voor transportondernemers in de bouwsector om betrouwbare data over de CO2-uitstoot uit verschillende systemen te halen en hierover te rapporteren aan klanten? Dit achterhalen was het doel van het project ‘Op weg naar een duurzame toekomst’, geïnitieerd door Topsector Logistiek, Alfa Accountants en Adviseurs en Greenaumatic samen met zes transportondernemers. Op 26 april jl. werden de conclusies en de aanbevelingen ter afronding van dit project besproken. Daarover meer in dit artikel.

Collectieve aanpak

De Nederlandse transportsector is heel divers. Dit bleek ook uit de zes deelnemers (transporteurs in de bouw) aan dit project. Een goede afspiegeling dus, met ieder z’n eigen ontwikkeling en uitdagingen in CO2-monitoring en rapportage. In opdracht van Topsector Logistiek haalde Greenaumatic, softwareleverancier en adviseur op gebied van ESG-rapportages, data op uit de verschillende systemen van deze ondernemers. Vervolgens hielp Greenaumatic de deelnemers om inzicht te krijgen in de toegankelijkheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van hun data. Alfa keek, vanuit haar rol als accountant, mee naar hoe CO2-data gedeeld zou kunnen worden in de keten en hoe accountants deze data kunnen controleren zodat de uitkomsten betrouwbaar zijn.

“We leren van dit project hoe we de accountantscontrole zo digitaal mogelijk kunnen uitvoeren, zodat het geen onnodige hoge kosten met zich meebrengt.”

– Carol de Wit, Alfa Accountants en Adviseurs

Hoe data ready zijn transporteurs?

Het goede nieuws is dat alle deelnemers beschikken over data om hun CO2-uitstoot te berekenen. De kanttekening hierbij is dat het op dit moment nog een hele intensieve klus is. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de data uit verschillende systemen nog niet goed aansluiten, er meer details nodig zijn bij de registratie van ritten en kennis over datasystemen nog veelal ontbreekt.

“Rijden van A naar B biedt ons geen onderscheidend vermogen meer, maar data wel. Met CO2-monitoring leren we over onze eigen rol in de energietransitie en kunnen wij als kennispartner voor onze klanten fungeren.” – Dé Post, H.N. Post en Zonen

Doorgaan met de (energie)transitie

Concluderend: er is werk aan de winkel! De deelnemers weten na dit project wat ze moeten doen. Daar geven ze de komende tijd opvolging aan. Greenaumatic is namens de deelnemers in gesprek met softwareleveranciers om de samenwerking tussen verschillende datasystemen te optimaliseren. Alfa kijkt samen met de SRA en NBA naar een standaard werkprogramma om de CO2-rapportage te controleren voor zowel klein- als grootbedrijf. Dit zijn initiatieven, voortkomend uit dit project, en die de sector zullen dienen om toekomstbestendiger te worden!

Het potentieel van dit project is enorm, want alleen samen kunnen we versnellen op gebied van verbeterde efficiëntie in logistiek en bedrijfsvoering, makkelijkere CO2-monitoring en betere CO2-rapportages.” – Leon Simons, Topsector Logistiek

Linkjes

Wil je weten wie deelnamen? Bekijk dan de video van het Ronde Tafelgesprek:

Op zoek naar een adviseur die de sector kent?

Alfa heeft een uitgebreid team met adviseurs die gericht zijn op de sector Transport en logistiek. Laat je informeren, inspireren en sturen door de kennis die onze specialisten met jou delen! Lees onze artikelen over transport , lees meer over onze dienstverlening voor de sector of bekijk en luister de podcasts, webinars en de whitepapers over de sector.

Carol de Wit

Carol de Wit

Sectormanager Transport en Logistiek

088 2531885 | caroldewit@alfa.nl


Meer over Carol