Banner

Hoe start je een bedrijfsovername?

12 februari 2019

De telefoon gaat en een klant wil met mij een afspraak maken om de bedrijfsovername te bespreken. Dit is vaak het begin van een boeiend proces. Vader geeft aan dat hij eigenlijk nog niet wil stoppen. “Ik vind het werk nog veel te leuk en ben volgens mij ook nodig op het bedrijf”. Moeder reageert; “Maar je kunt niet altijd doorwerken en de jongeren moeten ook ruimte krijgen”. De zoon en zijn vriendin willen graag het bedrijf verder ontwikkelen met de nodige investeringen. Hoe de overname wordt geregeld is nu eerst het belangrijkste, maar ze willen niet dat het bedrijf daardoor stil staat in de ontwikkeling.

Alle kinderen gelijk of toch verschil?

Moeder gunt haar zoon dat hij het bedrijf voort kan zetten. Maar vindt het erg lastig dat ze alle kinderen niet gelijk kan behandelen. Mijn ervaring is dat dit bij veel ouders speelt. Ook al is het al jaren bekend wie de opvolger zal zijn. Op het moment dat de overname dichterbij komt en de bedragen en vermogens op tafel komen blijkt dit toch een lastige. Toch is het belangrijk om deze keuze bewust te maken en te bespreken. Middels een meerwaardeclausule en eventueel het testament kan het verschil en het gevoel verzacht worden. Dit geeft moeder enige steun om verder te gaan met de overnamebesprekingen.

Gezamenlijk doel

De zoon geeft aan dat hij graag de oude melkstal wil vervangen voor 2 robots. Vader ziet het nut hier niet van in; “Het melken gaat nu toch goed dus waarom daar geld aan besteden?” “Klopt” geeft zoon aan, “Maar in de toekomst als jij minder mee gaat helpen, dan kan ik het qua arbeid makkelijker rondzetten. En anders moet er straks veel geld in geïnvesteerd worden”. Ik vraag aan de ouders “Wat hebben jullie na de overname nodig; hoeveel geld is nodig om van te leven en hoeveel voor de aan te kopen woning?”. Dit zijn makkelijke vragen, maar ze concreet beantwoorden is best lastig.

Het soort woning wat ze willen is wel duidelijk dus kan er globaal een prijskaartje aan worden gehangen. Ook zijn hun huidige privé-opnamen bekend, die als basis gaan dienen. Hiermee kregen we duidelijk wat ongeveer de omvang van de overname zou worden. Daarna zijn we gaan reken of het financieel haalbaar is. De investeringsplannen van de zoon zijn tevens in de begroting meegenomen. Al snel bleek dat beiden niet haalbaar waren. Zoals bij veel bedrijven geeft dit de nodige uitdagingen; wat, wanneer doen. Door verschillende opties in een begroting door te rekenen kan een goede onderbouwde keuze worden gemaakt.

Maatwerk

Er is geen overnameproces gelijk, verschillende personen, wensen, verwachtingen en bedrijven. Ieder proces heeft zijn eigen specifieke en lastige keuzes. Bovenstaande is een begin van het gehele overnameproces. Gedurende het proces kan het soms best heftig zijn, mijn advies is; “Blijf in gesprek en spreek verwachtingen uit”. Samen met je adviseur van Alfa kan je rekenen op een goede begeleiding van het proces. Tevens kunnen we met onze specialisten optimaal adviseren op het gebied van bedrijfsspecifieke zaken, financieel, fiscaal en juridisch.

Neem contact met ons op, met meer dan 30 vestigingen is er altijd een Alfa adviseur dichtbij.
Meer weten? Lees ook ons artikel 'Overname van een bedrijf in 10 stappen'