Banner

De HoloLens, grote stap vooruit in bouwen met 3D 

28 december 2018 | Door:  Trees Fokkinga

Bij de bouw van het nieuwe pand van Alfa Leeuwarden wordt gebruik gemaakt van de HoloLens. Hiermee kan het pand reeds in 3D tot leven gebracht worden.

Dit artikel is gepubliceerd door Jorritsma Bouw, die het duurzame nieuwe pand van Alfa in Leeuwarden gaat bouwen.

Bij Jorritsma Bouw bouwen we al jaren met BIM, waarbij het mogelijk is om vroegtijdig situaties in 3D te visualiseren. Bij tal van projecten hebben wij hiermee fors kunnen besparen op faalkosten en efficiënter en transparanter kunnen werken. Met het gebruik van de HoloLens zetten we nu een grote stap vooruit in de 3D bouwwereld.  

3D in de werkelijke wereld 

Met de HoloLens - een product van Microsoft - kun je BIM-modellen in de werkelijke wereld plaatsen. Met behulp van deze techniek kun je bijvoorbeeld discussiepunten die gewoonlijk pas later in het ontwerp- of realisatieproces naar voren komen, al in een zéér vroeg stadium lokaliseren. Het stelt je in staat om eventuele (ontwerp)fouten tijdig te herstellen. En daarmee bespaar je tijd en kosten. Het is een zeer waardevolle toevoeging aan het digitale bouwen met BIM. 

Augmented Reality  

De HoloLens gaat een grote stap verder dan BIM en beperkt zich niet alleen tot het ontwerp. Met de HoloLens kun je een mix creëren van de virtuele wereld en de echte. Al in een vroeg bouwstadium kun je met een speciale headset ook ‘live’ over de bouwplaats lopen en zo precies zien hoe het gebouw uiteindelijk gaat worden. De drager van de headset kan de ruimte waarin hij zich bevindt van verschillende kanten bekijken. In deze ruimte kunnen digitale visualisaties worden geprojecteerd. Dit zijn een soort hologrammen, waar je ook daadwerkelijk interactief omheen kunt lopen. De gebruiker kan met spraak- en handcommando’s door menu’s scrollen en de projecties bedienen; een controller is niet nodig zodat je beide handen vrij hebt. In de nabije toekomst is er de mogelijkheid om de weergave van BIM-elementen aan te passen en kunnen we metingen verrichten tussen de werkelijke wereld en het BIM-model. Op deze manier is er een toetsing mogelijk tussen het ontwerp en de werkelijkheid. 

Unieke beleving 

Deze prachtige innovatieve techniek hebben wij in samenwerking met de BIM-masters van Bloxz bij de nieuwbouw voor Smilde Foods voor het eerst toegepast met onze klanten. Ook bij de nieuwbouw in Leeuwarden voor Alfa Accountants en Advies maken we gebruik van de HoloLens. We zullen deze augmented reality techniek zeker ook bij toekomstige projecten gebruiken. Niet alleen vanwege de kosten- en tijdbesparende aspecten. Maar ook omdat het voor onze klanten een unieke beleving is om al héél vroeg in het bouwproces rond te wandelen in hun eigen gebouw. 

Bekijk de impressie van het nieuwe pand van Alfa in Leeuwarden, gemaakt met de HoloLens. 

 

Trees Fokkinga

Trees Fokkinga

Managementassistente/ PR & Marketing

088 2532313 | tfokkinga@alfa.nl


Meer over Trees