Banner

Bedrijfsbeëindiging bij het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd en personeel

4 oktober 2021 | Door:  Jitske Hoekstra

Een bedrijfsbeëindiging heeft veel gevolgen voor de ondernemer en zijn personeel. In deze blog wil ik graag ingaan op de gevolgen voor het personeel en dan met name op de beëindiging van de dienstverbanden. Het is namelijk van belang om hier vroegtijdig mee aan de slag te gaan. Niet alleen heb je te maken met opzegtermijnen maar ook met transitievergoeding. 

Transitievergoeding kan in sommige gevallen oplopen tot tienduizenden euro’s. Geld dat je wellicht liever steekt in je eigen pensioen. Wist je dat het UWV sinds 1 januari 2021 compensatie van de transitievergoeding kan toekennen bij bedrijfsbeëindiging? Het gaat in dit geval om transitievergoeding die vanaf de datum van beëindiging wordt betaald.

Er zijn uiteraard voorwaarden verbonden aan de aanvraag van compensatie van de transitievergoeding zo dient:

De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de transitievergoeding waar de werknemer recht op had na afloop van het dienstverband. We kijken hierbij naar de wettelijke regels die de hoogte van de transitievergoeding bepalen. Een hogere transitievergoeding dan in de wet staat wordt voor het hogere gedeelte niet gecompenseerd.

Wees er wel op tijd bij want compensatie kan worden aangevraagd tot 12 maanden nadat de toestemming van het UWV is gegeven of ontbinding door de Kantonrechter heeft plaatsgevonden.

Het is dus aantrekkelijk om de datum van de bedrijfsbeëindiging in de gaten te houden. Bij het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd. Wanneer je eerder stopt dan zes maanden voor het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd kan het zijn dat je geen recht hebt op compensatie van deze transitievergoeding.

Vragen? Wij helpen graag

Ga jij je bedrijf sluiten wegens pensionering en heb je een vraag over de compensatieregeling, het aanvragen van een ontslagvergunning of de aanvraag van de compensatie? Uiteraard gaan we hierover graag met jouw in gesprek! In samenwerking met SnP en  de klantbeheerder kunnen we jouw ondersteunen in de te ondernemen stappen.

Nb. Wist je dat deze compensatie van de transitievergoeding ook geldt bij overlijden en in de toekomst ook bij ziekte?

Jitske  Hoekstra

Jitske Hoekstra

Personeelsadviseur

088 2533365 | jhoekstra@alfa.nl


Meer over Jitske