Banner

Op de zaak Senior Assistent accountant, thuis boerin in het klein

31 maart 2021 | Door:  Lieke Kosman

Er zijn weinig accountants met thuis een paar koeien op stal. Maar Joyce van den Berg is dan ook geen doorsnee senior assistent accountant. Haar hart lag altijd al bij de melkveehouderij. “Ik weet niet beter dan dat ik met koeien bezig ben”, lacht ze. Een grote veestapel is het niet, maar met vijf kalveren in Zeeland (Noord-Brabant) blijft de band met de sector toch aanwezig.
En: ze is er een betere adviseur voor haar klanten door, want deels is Joyce ook klantbeheerder.

Sinds drie en een half jaar staat Joyce op de loonlijst van Alfa Langenboom.
Daarvoor werkte ze al in de accountancy, bij een collega-accountantskantoor.
“Ik ben naar Alfa gegaan omdat ik meer met de melkveehouderijsector te maken wilde hebben. Het is een heel onderscheidend kantoor in de sector. Je hebt toch de expertise van een heel grote organisatie achter de hand, maar het vóelt niet groot. Integendeel, Langenboom is een klein, gezellig kantoor.”

Bedrijf overnemen

Als het allemaal anders was gelopen, had Joyce misschien wel een veel groter aantal dan de vijf koeien gehad die er nu achter het huis staan. “Mijn oom had een melkveebedrijf toen hij overleed. Mijn broer en ik wilden het heel graag overnemen maar we te jong. Daarna ben ik naar de Hogere Agrarische School gegaan." Nog altijd komt ze er regelmatig om te melken. Dat was vroeger wel anders, weet Joyce nog. "Ik was daar altijd te vinden toen ik klein was. Waarom? Het is een passie, je wordt ermee geboren.
En ik ben dierenliefhebber.” Lachend: “Ik weet nog dat ik een jaar of vijf, zes was en niet naar zwemles wilde omdat er een koe zou gaan kalven. Ik kon écht niet mee!”

Hun taal spreek

Het is praktijkkennis die ze meeneemt in haar gesprekken met klanten, vooral die in de agrarische sector. “Veel melkveehouders maar ook wel ondernemers in andere agrarische bedrijven. Wat ik van klanten hoor is dat ik hun taal spreek. ‘Voor jou is het vanzelfsprekend, je weet wat ik bedoel’, zeggen ze. Dat is van meerwaarde als je een gesprek aangaat over een bedrijf.”

Superpositieve jongeren

Als Senior Assistent accountant weet ze dat het niet altijd onbezorgde gesprekken zijn in een sector die onder druk staat. Joyce: “Daar maak ik me weleens zorgen om.
Het rendement is laag, het is een sector waarin veel kapitaal nodig is. Ik zie in de praktijk ook wel dat het jongeren niet aanmoedigt om een bedrijf over te nemen. Terwijl ze er vanuit hun passie eigenlijk het liefst voor zouden kiezen. Toch zijn er nog altijd jongeren die superpositief zijn. Dat motiveert mij ook weer om door te gaan. Uiteindelijk heeft de agrarische sector in Nederland gewoon bestaansrecht."

Emotioneel proces

In haar gesprekken met klanten is Joyce een objectieve gesprekspartner. Ook als de boodschap er een is die minder prettig is. “Ja, dat heb ik ook meegemaakt. Dan moet je tegen een melkveehouder die veel liefde voor zijn dieren heeft zeggen dat het beter is om te stoppen. Van de ene op de andere dag zijn je koeien weg. Dat is een heel emotioneel proces, dat moet je niet willen forceren. Ik wil klanten wel die eerlijke spiegel voorhouden."

Familie kalfjes 

Zelf neemt ze na ongeveer anderhalf jaar afscheid van 'haar' kalveren. Ze gaan naar een melkveehouder die ze inzet voor de melkveehouderij. "Ik maak wel afspraken met de melkveehouder. De kalfjes komen uit de koefamilie waar mijn oom en opa mee hebben gefokt. Door met deze kalfjes te fokken kan ik nog iets tastbaars voortzetten van mijn oom. En als er een knap kalfje uitkomt, kan ik die terughalen en die blijft dan weer anderhalf jaar bij mij. Heb ik ook een mooi uitzicht in de wei!"

Met Kevin den Hartog hebben we een jonge, nieuwe kantoorleider. Kevin is iemand die alles positief inziet. “We kunnen hier nog verder groeien. Vooral in het mkb." 
In Langenboom zit Joyce op haar plek.