Banner

Ondernemer in beeld: Haakpret

29 november 2018 | Door:  Marlies Dortmans - van Boxtel

In het bedrijfspand van Haakpret staan zendingen klaar voor Brazilië, Mexico en Amerika. “De bestellingen gaan tegenwoordig de hele wereld over”, zegt Lucas van Egeraat. Een paar weken geleden was hij nog salesmanager in een medisch-cosmetisch bedrijf, sinds 1 oktober is hij Brand Manager in boeken over haakpatronen, garens en andere handwerkmaterialen. Haakpret, de succesformule die zijn schoonmoeder Anja Toonen begon, kan de groei maar net bijbenen.

Een hype mogen we haken, breien en handwerken nog nét niet noemen. “Tot een jaar of zes terug was het op sterven na dood. Handwerken had een kneuterige uitstraling. Er waren ook weinig patronen en goede boeken. Anja heeft ervoor gezorgd dat haken weer populair is, wereldwijd. Nu heeft het bijna iets hipsterachtigs, zelf dingen maken. Onze doelgroep is heel gemêleerd. Het zijn in hoofdzaak vrouwen van veertig- en vijftig-plus, maar ook ouderen die haken voor de kleinkinderen en millennials die het leuk vinden om zelf creatief bezig te zijn”, analyseert Lucas.


 

 

Haakboekje schrijven

De site haakpret.nl is één grote inspiratiebron. Kleurrijke en tijdloze designs die met de patronen en materialen van Haakpret thuis kunnen worden gemaakt. Maar ook rugzakken, sloffen en bontmutsen. En dat haken gebeurt massaal, tot in de verste uithoeken van de aardbol. Een succesformule, onbedoeld in 2012 gecreëerd door Anja Toonen, Lucas’ schoonmoeder. “Anja is altijd al creatief bezig geweest, ook toen ze nog een baan had in de zorg. Naaien, breien, aquarellen en haken. Zes jaar terug heeft ze een haakboekje geschreven, een basisboekje om letters te haken. Uitgeverijen zagen er geen markt is. Daarom besloot ze het zelf te doen. Na een jaar kwam er een tweede boekje. Het werd succes op succes. Inmiddels zitten we op 21 boeken, zeg ik uit m’n hoofd.”

Totaalleverancier

Via zijn vriendin Romy volgde Lucas de activiteiten langs de zijlijn. “lk zag het groeien en groeien. We hielpen ook al regelmatig mee om de vele bestellingen in te pakken. En ik werd er ook wel door aangetrokken. Met Anja en Theo, mijn schoonvader, zijn we gaan praten om Haakpret groter te maken.”

De zaken werden voortvarend aangepakt. Van een uitgeverij in boekjes met haakpatronen transformeerde Haakpret zich tot een totaalleverancier. Een logische en slimme stap, constateert Lucas. “We verkochten wel die boekjes, maar niet de materialen. De boekjes konden onze klanten inmiddels ook elders kopen, zoals bijvoorbeeld via de Retail en Amazon. Bij andere leveranciers konden ze wel de wol en de accessoires erbij kopen. We zagen dus de klandizie weglopen. Daarom leveren we sinds 1 oktober 2018 een totaalpakket.”

 


Bedrijfspand

Er kwam een heus bedrijfspand, om de expansie letterlijk vorm te geven. Het pand aan de Rijnstraat in Oss is meteen een kleurrijke showroom voor alle modellen die Anja bedenkt. Lucas: “Een risico was het wel. We moesten ineens flink investeren. Slaat het wel aan? Maar we zijn nu anderhalve maand bezig en zien de omzet alleen maar groeien. Mensen die haken zijn trouwe klanten.” En die klanten komen ondertussen overal vandaan. “We zien nu, dankzij bijvoorbeeld onze Engelstalige boeken, heel veel business vanuit het buitenland. Landen als Brazilië, Mexico en de VS. Vooral Amerika is een uitdaging. Daar zit zóveel markt!”

Achter de schermen ontwikkelt Anja continu nieuwe creaties, geïnspireerd op de seizoenen. Met het oog op december staan vrolijke Sinterklazen en kerstmannen op de site. “Vernieuwen moet”, zegt Lucas. “Mensen hebben veel prikkels nodig, anders lopen ze weg. Voor december hebben we weer een kerstboek gelanceerd. Voorlopig kunnen we wel groeien met dit totaalconcept. Zolang we maar met nieuwe input blijven komen voor klanten. Dat is de uitdaging.”

Familiebedrijf

Haakpret is inmiddels een vijfpersoons-familiebedrijf. “Theo doet de financiële administratie. Op de achtergrond werken mijn vriendin Romy en schoonzus Janne mee voor de marketingcommunicatie.”

Ook Alfa haakte aan, als accountantskantoor. “Het is Theo die altijd met Alfa te maken heeft. Maar wat ik van hem hoor is dat hij er heel tevreden over is. Alfa is een no-nonsense kantoor. Rechttoe rechtaan.Bij Alfa hoef je maar te bellen en je hebt meteen een reactie.”


Marlies Dortmans - van Boxtel

Marlies Dortmans - van Boxtel

Klantbeheerder

088 2533456 | mdortmans@alfa.nl


Meer over Marlies