Banner

Ondernemer in beeld: Dier en Tuin De Hinde

19 oktober 2018 | Door:  Tanja Gloudemans - van Dijk

“Wie hier eenmaal is geweest komt weer terug” “Als je even wacht, dan los ik eerst deze aanhanger.” Achtenzestig jaar of niet, Jo Kuppen weet op een van de laatste zomerse herfstdagen van geen ophouden. En het was tóch al een hectische zomer voor Jo, zijn vrouw Nelly en hun dochter Femke, de drie onvermoeibare turbomotoren achter Activiteitenpark De Hinde in Langenboom. “We hadden soms wel vier, vijf groepen in een weekend!”


Een adventuregolfbaan, klompjesgolf, walking football, boerenlympics of ‘gewoon’ jeu de boulen: het valt niet mee om stil te zitten op Activiteitenpark De Hinde. Ook niet voor Jo, Nelly en Femke Kuppen.Sinds de start als activiteitenpark in 2006 groeit het aantal activiteiten en arrangementen nog elk jaar.
Maar wel met beleid, zegt Jo. “We willen langzaam groter worden. Het park is zo gebouwd dat we geen schulden hebben. Je kunt wel heel veel investeren, maar dan zit je vast aan een financiële verplichting.Wij stoppen pas iets in het park als wij iets verdiend hebben. We doen het met zo min mogelijk centen. Alles wat je hier om je heen ziet, heb ik zelf gebouwd”, zegt hij niet zonder trots.
Jarenlang trok hij als onderaannemer met een timmerploeg het land door. Inmiddels mag hij zich op z’n 68ste horeca-ondernemer noemen.

Dier en Tuin

Al duurde het een tijdje voordat het activiteitenpark echt van de grond kwam. “We waren alleen al acht jaar bezig om de bestemming van de grond om te zetten van agrarisch naar recreatie. Het begon als dierenpark. We mochten ons echter geen dierentuin noemen. Daarom werd het heel slim Dier en Tuin”, lacht Jo.
Die naam heeft het park ook officieel nog. Wéér een slimmigheidje. Lachend: “Dieren hebben we al jaren niet meer. Te veel regels. Maar het kostte zoveel papierwerk om de inschrijving om te zetten, dat we die naam maar hebben gehandhaafd.”

Echt landschapspark

De Hinde is prachtig aangelegd, als een echt landschapspark rond de boerderij waar de Kuppens wonen. “Het hele park hebben we zelf opgezet. Zeker mensen uit de stad vinden het prachtig. Zelfs mensen uit Langenboom kijken hier hun ogen uit. We graven ook niet zomaar een gat in de grond voor een hole, we maken er ook echt iets omheen.”

Het park trekt onderhand bezoekers uit heel Brabant en Limburg. De Hinde kent verschillende arrangementen voor families en bedrijven. Vaak een paar Oud-Hollandse spelletjes, afgesloten met een barbecue, een brunch of een buffet. Jo: “We hadden soms wel vier, vijf groepen in een weekend. Ook zakelijk. Bedrijven komen hier voor de teambuilding. En wie eenmaal is geweest komt weer terug.”

Uit eigen keuken

Al het werk komt neer op Jo, Nelly en Femke. Al springt er in de zomermaanden een vaste kracht bij. Zelfs de brunches en buffetten zijn letterlijk uit eigen keuken, gemaakt door Nelly en Femke die met het park door wil. Een park als dit runnen betekent ook investeren in steeds weer nieuwe dingen, weet ook Jo. “We hebben nu ook een verwarmd restaurantje. Daarmee kunnen we in de winter doordraaien en hoeven we niet dicht van november tot maart.
Over anderhalf, twee maanden hebben we er een escaperoom bij. Ook zijn we bezig om uit te breiden met laserschieten. Binnen én buiten.” Veel concurrentie van vergelijkbare centra is er niet rond Langenboom. Jo: “Ik had geluk dat ik in 1988 de boerderij van m’n ouwelui kon overnemen, met vijf hectare grond.
Die vijf hectare kost drie en een halve ton, als je nu zou willen beginnen. En dan heb je alleen nog maar de grond.”

‘Werken-werken-werken’

Al laten de Kuppens het rekenwerk maar wat graag over aan Alfa. “Wij zijn er voor het park, voor ons is de administratie bijzaak. Daar zijn we niet mee grootgebracht, wel met werken-werken-werken. Daarom is het fijn dat Alfa dat allemaal regelt. We hebben goed contact. En je krijgt ook nog eens tips te horen van Alfa. Daar steek je altijd wat van op. We staan met De Hinde misschien niet meer in de kinderschoenen, maar we zijn het nog wel steeds langzaam aan het opbouwen.”

 

 

 

Tanja Gloudemans - van Dijk

Tanja Gloudemans - van Dijk

Teamleider / Senior klantbeheerder

088 2532085 | tgloudemans@alfa.nl


Meer over Tanja