Banner

Met een paardensprong komt Elise Talboom in de accountancy terecht

9 november 2022 | Door:  Elise Talboom

Bij veel medewerkers van Alfa groeide de interesse voor de accountancy al op de middelbare school. Elise Talboom koos voor een heel andere richting: een paraveterinaire opleiding, die voor dierenartsassistente. Op haar 29ste vindt de inwoonster van Lith zich echter niet terug tussen de dieren, maar tussen de cijfers: bij Alfa Langenboom. Op 1 september lag er een vast contract voor assistent accountant Elise klaar.

Eerst maar het waarom van die opmerkelijke keuze. “Ik wilde graag met dieren werken, ik rijd al sinds mijn vijfde paard. Dieren zijn een passie van mij. Maar het was toch niet helemaal wat ik zocht”, zegt Elise. “Ik was veel onderweg, om röntgenfoto’s te maken van paarden. Ik miste de uitdaging in het werk. En je kunt je niet echt ontwikkelen. Je blijft assistente. En studeren voor dierenarts zag ik ook weer niet zitten. Het is niet alleen een zware studie, het is ook nog eens een zwaar beroep. Maar ik heb de opleiding nog wel afgemaakt om het diploma te halen.” Exit de paarden, tenminste: het werken tussen de paarden. Wat dan? Elise: “Ja, wat dan? Ik had er nog nooit over nagedacht. Mijn broer zit toevallig ook in de accountancy. En op het mbo heb ik een economisch profiel gevolgd, met biologie. Daarom zei mijn broer: waarom zou je niet de financiële kant op gaan? Ik heb een testje gedaan. Daar kwam uit dat ik zeker aanleg had. En ik vond het ook een interessante richting.”

Mooie organisatie

Ze volgt in deeltijd de opleiding bedrijfsadministratie en werkt tegelijkertijd bij een aannemingsbedrijf. Als die opleiding binnen een jaar is afgerond, heeft Elise de smaak te pakken: met een hbo-opleiding in de accountancy. Ze combineert haar studie met de overstap naar een baan op een kleiner accountantskantoor. Maar ook daar knelt het. “Ik wilde meer doen. Alfa vond ik altijd al een mooie organisatie. Nee, ik kende Alfa niet persoonlijk. Het was meer de manier waarop Alfa zich naar buiten presenteert. Ik had het idee dat het een familiaire organisatie is. Dat spreekt mij wel aan. Veel agrarische klanten, dat trekt mij ook. In de paraveterinaire opleiding kwam ik ook wel op landbouwbedrijven. Toen er een vacature in Langenboom was voor een assistent accountant heb ik gesolliciteerd en ik werd aangenomen.”

‘Je krijgt kansen’

Bij Alfa krijgt ze meteen zelfstandig werk en verantwoordelijkheid. Elise: “Ik boek administraties in, stel jaarrekeningen op en doe ook de aangiften inkomstenbelasting. Dat is ook het mooie van Alfa, dat je kansen krijgt. En je wordt goed ondersteund. Ik kan bij iedere collega terecht met mijn vragen. En als iemand in Langenboom het niet weet, dan weet iemand op een ander kantoor het wel. Het is écht een familiaire organisatie. De lijnen zijn kort. Het is onderling gezellig, het is gemoedelijk. Er is binnen Alfa geen hiërarchie van: ik ben hoger dan jij. Bij de leiding loop je ook gewoon naar binnen.”

Haar deeltijdstudie moet ertoe leiden dat ze over een paar jaar een volgende stap kan zetten. ”Ja, ik ben wel iemand die wil blijven leren. Dat hoeft niet per se met een opleiding. Je kunt ook groeien in je werk. Klantbeheerder lijkt me ooit nog weleens wat.” Al met al is het een druk bestaan, erkent Elise ook zelf. Vier dagen werken, één dag studeren. “Maar gelukkig krijg je daar binnen Alfa alle ruimte voor. Ja, het is pittig. Zeker omdat ik ook mijn paarden nog heb. Die kosten ook veel tijd. Maar dat is ook een passie. (Lachend) En ik ben toch al niet iemand die van stilzitten houdt.”

Paardentriathlon

Twee eigen paarden heeft Elise, en een derde van anderen in training. Met die paarden doet ze aan eventing, zeg maar een paardentriathlon: een dressuurproef, een springparcours en een cross. Wedstrijden zijn door heel Nederland. Het seizoen duurt van maart tot november. Ongeveer elke twee weken gaat ze op wedstrijd. Gelukkig gaat mijn moeder altijd mee. Zij is net zo gek op paarden als ik.” Is er bij de collega’s nog interesse voor haar prestaties? “Ja zeker! Op maandagmorgen wordt er altijd even naar geïnformeerd. Ook omdat Langenboom nog een Elise heeft met een paard: assistent accountant Elise Willems!”

Elise  Talboom

Elise Talboom

Assistent accountant

088 2533463 | etalboom@alfa.nl


Meer over Elise