Banner

“Zoon Jesse is van een generatie die er weer heel anders naar kijkt”

12 oktober 2022 | Door:  Tom van de Wassenberg

Het zijn turbulente tijden voor iedereen die als beroep ‘melkveehouder’
in het paspoort heeft staan. Maar toch: zo gek veel veranderd is er al die jaren nou ook weer niet, zegt Henri Zonnenberg met boeren-nuchterheid. “Toen ik dertig jaar terug in het bedrijf wilde komen zei mijn vader ook al: zou je niet beter een baan kunnen zoeken? En nou zeg ik precies hetzelfde tegen onze zoon Jesse!”

Boerenprotesten of niet, aan de Lariestraat 36 in Heeswijk-Dinther gaat alles z’n gangetje. Elke morgen tussen zeven en half acht is Henri tussen de koeien te vinden. Het zijn er 65, met zo’n 40, 45 stuks jongvee. “Ik heb tien jaar geleden een melkrobot aangeschaft,
dus heel vroeg hoef ik niet er niet meer uit”, verklaart hij de relatieve ochtendrust in huize Zonnenberg. Ooit liepen er ook nog 300 varkens op het bedrijf. “Maar die heb ik verkocht. De rechten heb ik nog wel”, zegt Henri.

Ooit koos hij vol overtuiging voor het vak van melkveehouder, in de voetsporen van pa Zonnenberg. “Op mijn achttiende ben ik in de maatschap gegaan. Op m’n vijfentwintigste stond ik op eigen benen. Het is toch de vrijheid die je trekt. De zelfstandigheid. Je eigen tijd indelen. Of ik het nu weer zou doen als ik voor die keus stond?” Het is even stil. “
Ja, ik denk het toch wel. Maar je kijkt er nu toch wel heel anders tegenaan. Het is er met al die regelgeving niet makkelijker op geworden. Maar toen ik het bedrijf wilde overnemen had je die toestanden met de superheffing. Natuurlijk zou ik het aan de andere kant heel leuk vinden als Jesse straks het bedrijf ook weer voortzet. En hij is van een andere generatie. Die generatie kijkt er toch weer heel anders naar dan ik.”

Levensvatbaar in de toekomst

Met het aantal dieren op stal - plus 22 hectare grond - is de VOF Zonnenberg Melkveehouderij een overzichtelijk bedrijf. En met een melkrobot als assistent op de achtergrond is een tweemans-bezetting nu nog te veel van het goede. Jesse (23) maakt daarom al wel deel uit van de VOF maar werkt daarnaast als zzp’er buiten de deur.
Of het bedrijf in de toekomst met die omvang levensvatbaar is? “Ik weet het niet”,
zegt Henri. “De één zegt dit, de ander dat. Maar je hebt het gezien in de varkenshouderij waar de bedrijven ook steeds groter zijn geworden. Ik denk dat het met koeien uiteindelijk ook die kant op gaat.”

148 zonnepanelen

Met een ligging ver buiten de Natura2000-gebieden hoeft het bedrijf niet een-twee-drie te vrezen voor de rigoureuze Haagse plannen. Bovendien heeft Henri al tijdig voorgesorteerd op duurzame maatregelen, met de installatie van een emissiearme roostervloer in de stallen. Op het dak liggen 148 zonnepanelen. “Daarmee haal ik een opbrengst van 60.000 kilowatt per jaar. Mijn elektriciteitsbehoefte was 54.000,
maar ik ben dit jaar elektrisch gaan beregenen.”

‘Geen rotzooi op de weg’

Hij is er ook de ondernemer niet naar om met de trekker richting het Malieveld te rijden, zegt hij zelf. “Nee, al hebben we hier wel in de buurt met de trekker rondgereden om aandacht voor onze situatie te vragen. Maar ik ben niet degene die er voorstander van is om maar allerlei rotzooi op de weg te gooien. Of hooibalen langs de snelweg in brand te steken. Zo zit ik er helemaal niet in. Dat gaat alleen maar ten koste van ons imago.
Laten we het wel netjes houden en luisteren naar elkaar. En het scheelt ook of je een opvolger hebt of niet. Buren van mijn leeftijd die geen opvolging hebben, denken er weer heel anders over.” Misschien is innovatie nog wel de beste weg om iets aan het stikstofprobleem te doen, denkt hij hardop. ”Lely schijnt ook al iets te hebben ontwikkeld. Ik heb me er verder nog niet heel erg in verdiept, maar er is wel meer te ontwikkelen.”

Kennis van de agrarische sector

Alfa Accountants en Adviseurs verzorgt de cijfers voor Henri en Jesse, al begon de relatie met De Raam Accountants en Adviseurs, sinds 2017 overgenomen door Alfa.
“Mijn ouders zaten al bij De Raam. Ik ben meegegaan en ook gebleven toen het Alfa werd. Alfa is toch een accountantskantoor met veel kennis van de agrarische sector.
Ja, dat scheelt. En Tom van de Wassenberg is nu mijn relatiebeheerder. Tom is van boerenafkomst. Als je met Tom in gesprek bent, weet hij precies waar je over praat.
Alfa doet alles voor mij. De financiële administratie, de jaaropgaven. Ik ben blij met Alfa.”

Tom van de Wassenberg

Tom van de Wassenberg

Klantbeheerder

088 2533455 | tvdwassenberg@alfa.nl


Meer over Tom