Banner

‘Kun jij even invallen? Er is een bhv-trainer ziek geworden’

29 januari 2019 | Door:  Mirian van de Vorle - van Sambeek

Van ambulancemedewerker naar een eigen bureau in trainingen op medisch gebied: een grote stap lijkt het niet. Maar een onverwachte stap was het wél voor Marcel Fleuren. Op de ambulance rijden doet hij nog altijd. En daarnaast heeft hij tegenwoordig zijn handen vol aan trainingen voor uiteenlopende groepen, van particulieren en huisartsen tot bedrijven en kinderdagverblijven.

Of hij als ambulancemedewerker niet eens een informatief avondje kon vullen voor een ehbo-vereniging. Met een praatje over z’n werk en een demonstratie met een fictief slachtoffer. Die avond, zes jaar geleden, was het officieuze begin van Marcel Fleuren Training en Services, realiseert naamgever Marcel zich nog al te goed. “Het was een heel leuke avond. Niet alleen voor de mensen daar, maar ook voor mij.” Nooit had hij gedacht dat zijn eenmalige optreden een vervolg zou krijgen. “Totdat er een paar weken later werd gebeld. ‘Jij hebt toen zo’n leuk avondje gegeven. Kun je vanavond invallen, er is een bhv-trainer ziek geworden.’ Maar een echte training geven had ik nog nooit gedaan. Laat staan dat ik wist wat het bhv-werk inhield”, lacht hij.

Inschrijven als ondernemer

Toen de aanvragen voor nog meer van dit soort avondjes bleven binnenkomen, stapte hij toch maar eens een Kamer van Koophandel binnen. “Het begon met één, twee keer per week, toen werden het er al gauw vier of vijf. Daarom ben ik me gaan inschrijven als ondernemer. Ik kon het prima combineren met m’n werk op de ambulance, die trainingen. Dat heb ik langzaam maar zeker afgebouwd. Maar rijden op de ambulance doe ik nog steeds. Dat wil ik ook blijven doen. Het helpt als je je ervaring uit de dagelijkse praktijk kunt meegeven.”

Uiteenlopende trainingen

Net zo goed als het hem hielp om het hele scala aan cursussen en trainingen te doorlopen, om zich officieel te kunnen vestigen. Inmiddels heeft Marcel er een volledige dagtaak aan. Hij is thuis in uiteenlopende trainingen: van bedrijfshulpverlener tot kinder-ehbo, van aed-trainingen tot trainingen voor beroepschauffeurs die het code 95-certificaat moeten behalen. Ook bij evenementen neemt hij de hulpverlening voor zijn rekening. “Ik probeer de trainingen zoveel mogelijk zelf te geven. Maar ik heb ondertussen ook een paar mensen met wie ik nauw samenwerk. Een brandweerman bijvoorbeeld. Bij een bhv-training komt ook een stukje brandveiligheid om de hoek kijken. Daar kan ik mijn papieren wel weer voor gaan halen, maar ik heb het al druk zat.”

Ehbo-training verplichte kost

Ook bij mensen thuis komt hij over de vloer, zoals voor een reanimatietraining of een training kinder-ehbo voor opa’s en oma’s. Marcel: “Eigenlijk zou een ehbo-training verplichte kost voor iedereen moeten zijn. Mijn dochters krijgen in groep 8 een beetje uitleg erover en dat is het dan wel. Maar hoe vaak gaat het niet fout tijdens een ongeval? Met mensen die meteen aan een slachtoffer gaan trekken, terwijl je dat veel voorzichtiger moet doen?”

Foto voor de krant

Of met mensen die helemáál geen hand uitsteken. Of wel een hand uitsteken maar dan om alles te filmen, weet de ambulancemedewerker. Zichtbaar geïrriteerd: “Pas nog zoiets. Ik kreeg van een agent de vraag of ik de ambulance even aan de kant kon zetten. Dan kon de fotograaf van de plaatselijke krant een foto maken! Stomverbaasd kijk ik die agent een paar seconden in zijn gezicht aan. Méént-ie dat echt? Toen viel het kwartje. ‘Laat maar staan ook’, zegt hij.”

Klant van elkaar

Sinds zijn start als zelfstandig ondernemer is Marcel klant bij Alfa. “Ik zat bij het kantoor dat Alfa had overgenomen. Maar het voelde eigenlijk meteen goed. Persoonlijk contact vind ik belangrijk, dat je dezelfde persoon aan de lijn hebt en niet steeds heel je verhaal moet doen. Het is makkelijk communiceren met Alfa. Heb ik een vraag, dan krijg ik meteen antwoord. Of ze bellen even later terug. En we zijn inmiddels klant van elkaar. Dat vind ik óók belangrijk, dat je elkaar in het zakenleven iets gunt.”

Mirian van de  Vorle - van Sambeek

Mirian van de Vorle - van Sambeek

Secretaresse

088 2533452 | mvdvorle@alfa.nl


Meer over Mirian