Banner

De relatiemanager van Alfa die iedere ochtend in de melkput staat

3 mei 2021 | Door:  Lieke Kosman

Er zijn weinig Alfa-klanten waar de relatiemanager elke dag op bezoek komt. De VOF T.J.C. Berends in Lienden is die - vermoedelijk - enige uitzondering. Niet verwonderlijk, want die relatiemanager is dezelfde als een van de vennoten van het bedrijf: Jan Dirk Berends. De 32-jarige Jan Dirk combineert z’n werk als melkveehouder met een werkweek van 28 uur bij Alfa in Langenboom. “De goeie dingen neem je mee naar je eigen bedrijf.”


Fotografie: FLEXMI

Het is een heel contrast, die twee werelden erkent hij zelf ook. ‘s Morgens in alle vroegte melken en voeren in zijn overall, een paar uurtjes later sparren met ondernemers over hun toekomstplannen. Ondernemers die in veel gevallen collega-melkveehouders zijn.
“Het scheelt wel als ik met klanten in gesprek ben. Die merken gelijk dat je een eigen bedrijf hebt. Je spreekt de taal en voelt de ondernemers goed aan.” Dat eigen bedrijf heeft Jan Dirk (32) samen met zijn broer Allard (28) en zijn ouders in het dorpje Lienden in de Betuwe. “We hebben honderd melkkoeien, zestig stuks jongvee, zeventig schapen en 55 hectare grond. Van honderd koeien kun je niet leven met z’n vieren, daarom werkt Allard er ook nog als zzp’er bij.”

Ideale combinatie

Toch heeft hij nooit getwijfeld om zijn werkweek bij Alfa maar op te rekken naar een volwaardige veertig uur. Jan Dirk: “In de winter is het bij Alfa drukker dan in de zomer dus dit is een ideale combinatie. En ik leer ook weer van andere ondernemers, de goeie dingen neem je mee naar je eigen bedrijf. Nee, het ondernemen op de boerderij wordt er niet makkelijker op. Maar het is zó leuk. Werken met levende dieren en het zien groeien van de gewassen op het land. Daar word je blij van.”

Relatiemanager

Hij begint zijn carrière als fulltime vertegenwoordiger rundvee bij een voerleverancier. Een toenmalige klant en nu collega Valentijn van Riel (bedrijfskundig adviseur) tipt hem:
of een baan bij Alfa niks voor Jan Dirk is. Daar wordt hij in eerste instantie bedrijfskundig adviseur. Inmiddels is die rol verschoven naar relatiemanager, als aanspreekpunt voor klanten van kantoor Langenboom. Hoe zien die relaties de toekomst? “Ik zie steeds meer bedrijven er iets bij gaan doen. Een camping, zelf de melk verzuivelen en noem maar op.  Maar goed is het eigenlijk niet. De kosten in Nederland zijn hoog en worden ook steeds hoger. De eisen worden strenger. De kale melkprijs van de fabriek is al jaren ongeveer gelijk, dus de marges zullen altijd klein blijven. Ik wil niet negatief zijn, maar gemakkelijk is het niet.”

Combinatie

“De combinatie van het werken bij Alfa en thuis op de boerderij maakt het juist zo leuk.
Ik zie mezelf ook nog niet fulltime op een boerderij werken. De sociale contacten op kantoor en die op de boerderij vind ik een leuke afwisseling. Het zal nog wel een poosje een combinatie blijven. Ik word ‘s morgens wakker in de melkput, ben om half acht thuis en ontbijt met Janneke en de kinderen die ik ook nog naar school breng. En als ik dan om negen uur bij Alfa ben, ben ik helemaal fris en fruitig.”

Duurzaamheid

Zowel bij Alfa als thuis heeft Jan Dirk met duurzaamheid te maken. Een breed begrip, constateert hij. “Ten opzichte van een aantal jaren terug zijn we op de boerderij wel iets gaan intensiveren. Maar een heel intensief bedrijf zullen we nooit worden. Zolang het nog kan willen we de weidegang in stand houden. We hebben gebruikgemaakt van de subsidie om zonnepanelen aan te leggen. Maar echt, alle boeren zijn al zo duurzaam als wat.
Als het ook maar iets efficiënter kan of het kan geld besparen, is een boer het eerste om het te doen. We proberen allemaal het beste voor onze bodem en onze omgeving te zorgen.”