Banner

Bewuste boer Willy Baltussen weigert om te gaan doemdenken

24 juli 2019 | Door:  Tanja Gloudemans - van Dijk

Er staat een opvallend bord aan de Hanenkampseweg 2 in Landhorst. Het bedrijfsbord van ‘Land van Cuyk Boert Bewust’ maakt duidelijk dat Willy en Petra Baltussen hier niets te verbergen hebben. Iedereen is welkom. Want de twee melkveehouders willen aan iedereen die het maar wil horen ‘hun verhaal vertellen’. ‘Kinderen hebben geen idee waar hun voedsel vandaan komt. Die denken dat het in de supermarkt groeit.’ Melkveebedrijf de Velderhoeve is een van de vijftien boeren uit de regio die het initiatief van Boer bewust omarmen.

Willy Baltussen werkt sinds 1983 op het boerenbedrijf dat zijn vader in 1969 begon. In 1994 nam hij het over, samen met echtgenote Petra. “Ja, zo ging dat vroeger meestal. Een van de jongens moest meehelpen op het bedrijf. En ik vond het leuk. We hebben nu 100 melkkoeien, maar we zijn groter geweest. Door de fosfaatrechten heb ik moeten inleveren. We zijn van 120 naar 100 koeien gegaan. Dat betekent dat de investeringen in de melkstal en de melkrobots niet langer meer renderen. Je laat omzet liggen. Maar ja”, zegt hij berustend.

Twee melkrobots hebben een deel van het werk overgenomen. Willy: “Die robots zijn er deels gekomen uit nood. Ik had last van een hardnekkige schouderblessure. Het melken werd mij te veel. In 2015 zijn de robots geïnstalleerd, en nog altijd tot volle tevredenheid. Het scheelt veel werk. Je bent flexibeler in je eigen tijdsindeling.’’

Plannen om te verduurzamen

Om de boerderij heen ligt 35 hectare grond. “Dat is bij lange na niet genoeg voor de mestverwerking. We zijn een redelijk intensief melkveebedrijf. De melkproductie is vrij hoog: 35, 40 duizend liter per hectare. Daardoor moeten we mestrechten kopen om alle mest af te zetten. We hebben plannen om te verduurzamen. We willen toe naar akkerlandbeheer, naar meer biodiversiteit, naar kruidenrijke grond. Maar we hebben elke vierkante meter keihard nodig.

De bemoeienis van de overheid beperkt zijn bewegingsvrijheid, maar niet de lol in het vak. “Ja, het boer zijn vind ik nog altijd leuk. Ik probeer altijd het positieve ervan te zien. Zoals het omgaan met de dieren, het efficiënter boeren. En we zijn met Boert Bewust bezig. Ook dat geeft weer positieve energie. Ik weiger om te gaan doemdenken.”

Boert Bewust

Bij toeval raakte de Velderhoeve betrokken bij Boert Bewust, een initiatief uit de Gelderse Vallei dat boeren en maatschappij met elkaar in contact wil brengen. ‘’Verbinding met de consument stimuleren is echt iets voor ons. Er is een enthousiast kernteam gevormd waarin wij een voortrekkersrol hebben.”

Want die verbinding herstellen is hard nodig, erkent Willy. “We moeten tegen iedereen om ons heen ons verhaal vertellen. Consumenten weten echt niet wat er speelt. Ik merk het ook als we scholen over de vloer krijgen. Die kinderen hebben geen idee waar hun voedsel vandaan komt. Die denken dat het in de supermarkt groeit. Daarom willen we die brug slaan met iedereen om ons heen. Iedereen is hier welkom. We hebben tegenwoordig een Facebookpagina waarop we regelmatig foto’s en filmpjes posten, over wat er hier allemaal gebeurt. Vóór de boerderij hebben we dat bord gezet, met een QR-code. Als mensen die code scannen met hun telefoon, komen ze op de website van Boert Bewust terecht. We zijn met Martien Bos in contact gekomen, een ambulant chefkok van het Smaakcentrum in Cuijk. Met hem gaan we samen met kinderen op locatie koken. Met een mobiele keuken op de boerderij, met spullen die wij leveren. Hetzelfde hebben we al eens gedaan voor een wijk in Cuijk waar veel mensen wonen die het niet even breed hebben. Dat soort dingen.”

Nieuwe Alfa-klant

Willy en Petra zijn klant bij Alfa Langenboom. Het is ons éérste jaar en het bevalt ons prima zegt Willy. Veel accountants worden MKB bureaus, als boer zijnde voelen we ons helemaal thuis bij Alfa. De eerste jaarrekening ligt er net. Tanja Gloudemans is onze klantbeheerder. Een prettige samenwerking. Ze heeft zonder meer verstand van het boeren bedrijf.''

Tanja Gloudemans - van Dijk

Tanja Gloudemans - van Dijk

Teamleider / Senior klantbeheerder

088 2532085 | tgloudemans@alfa.nl


Meer over Tanja