Banner

Via verduurzaming de energiekosten verlagen? De overheid komt met een kabinetsgarantie voor mkb’ers

8 november 2022 | Door:  Ton Kock

De energieprijzen rijzen de pan de uit en de overheid grijpt dit aan om mkb-ondernemers te steunen die hun onderneming willen verduurzamen. Het kabinet komt met de Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen) om ondernemers te helpen hun onderneming te verduurzamen. Het kabinet verwacht dat door te investeren in verduurzaming dat de sterk gestegen energiekosten kunnen verlagen. Ondernemers kunnen vanaf vandaag gebruik maken van deze regeling. In totaal kan er tot € 200 miljoen aan garanties worden verstrekt. Dus wees er op tijd bij.

De BMKB-Groen borgstelling geldt nu voor alle ondernemers een borgstellingspercentage van per saldo 67,5%, dus 90% garantie op 75% borgstellingskrediet. Ook geldt een lagere standaardpremie (provisie) van 2% voor borgstellingen met een looptijd tot en met 6 jaar en een premie van 3% voor borgstellingen met een looptijd van langer dan 6 jaar tot en met maximaal 12 jaar. Het ministerie van EZK staat voor 90% garant op een krediet van maximaal € 1,5 miljoen per onderneming.

Verduurzamen is noodzakelijk

Verduurzaming is noodzakelijk, ongeacht de stijgende energieprijzen. Denk alleen maar aan het klimaatakkoord of je eigen kleinkinderen. Investeringen in verduurzaming worden niet altijd snel terugverdiend. Financiers zijn dan ook wat terughoudender. Als er dan geen eigen middelen zijn, komt dat de verduurzaming niet ten goede. Het kabinet biedt een oplossing met de BMKB-Groen.

Aanvragen

Het aanvragen van een lening onder de BMKB-Groen gaat via de financier. Non-bancaire financiers kunnen de BMKB-Groen per 7 november openstellen. Banken hebben meer tijd nodig om de regeling uit te voeren en kunnen per 2023 de BMKB-Groen aanbieden.

Voorwaarden

Uiteraard is één en ander gebonden aan een aantal voorwaarden:

Voor vragen neem dan gerust contact met mij of één van mijn collega’s op. Wij helpen jou graag verduurzamen.