Banner

Ton's pareltjes, Gosling Coffee

5 januari 2021 | Door:  Ton Kock

Elke maand presenteert Ton Kock, relatiemanager van Alfa uit IJsselstein, een bedrijf waar we nauw mee samenwerken of een bedrijf die klant bij ons is. Door onze samenwerking met de Social Impact Factory (SIF) en binnen onze hard groeiende netwerk van duurzame ondernemers komt Ton veel jonge enthousiaste ondernemers/ondernemingen tegen die met hun onderneming sociaal maatschappelijke impact vergroten. Hij is er van overtuigd dat we op het gebied van social impact nog veel kunnen betekenen en dat we nog veel van elkaar kunnen leren. Graag wilt hij jullie dan ook voorstellen aan de pareltjes die hij tegenkomt. 


Gosling Coffee, Awesome coffee, happy farmers

Wij verschaffen koffieboeren een leefbaar inkomen en bieden toekomstperspectief voor hen en volgende generaties!

Wat is het probleem?

De prijs die de koffie industrie voor haar bonen betaalt ligt al sinds 2014 onder kostprijs.
Hierdoor is het voor koffieboeren niet interessant om koffie te verbouwen en vallen ze al snel terug op (illegale) gewassen die meer opleveren. Ook de volgende generaties zien het somber in. Daar moet dus snel iets aan gebeuren!
Doen we dat niet? Dan is er in 2030 geen kwaliteitskoffie meer beschikbaar van onafhankelijke koffieboeren.

Doordat wij rechtstreeks bij de koffieboeren inkopen, zijn wij in staat de boer een écht eerlijke prijs te betalen. Zo'n 2 tot 2,5 keer meer dan de industrie.
Doordat we de keten kort houden, weten we zeker dat de boer het geld ontvangt en kun jij genieten van een eerlijke kop koffie. We maken de keten inzichtelijk en laten zien wat waar
achter blijft. Hierdoor zijn keurmerken overbodig. We laten we de industrie zien dat het anders kan!

Als de koffiebonen eenmaal in Nederland zijn aangekomen worden ze gebrand in onze koffiebranderij. Wij werken met de meest duurzame koffiebrander 'Loring Smart Roast'. Deze koffiebrander is bijzonder omdat hij tot wel 80% van zijn hitte hergebruikt.
Daarnaast maken we gebruik van hervulbare tonnen voor onze volume klanten en worden onze zakken verpakt in hergebruikte dozen en dichtgeplakt met papieren tape. Wij zijn altijd opzoek naar de meest duurzame manier voor het verwerken van onze koffie. 
 

Kwaliteitsproject Oeganda

Koffiebessen worden handmatig geplukt en dienen preciés op het juiste moment geoogst te worden. Zodra de bessen on- of overrijp zijn, kunnen deze niet meer tot kwaliteitskoffie verwerkt worden. Zonde! Tijdens de oogst in Oeganda zagen we dat plukkers bessen inleverden die te (on)rijp waren en dit zorgde ervoor dat bijna 40% van de bessen werd afgekeurd voor kwaliteitskoffie. Bonnie trainde de boeren en plukkers door middel van een rood armbandje, dat precies de kleur heeft van een rijpe bes. Door de boeren te leren dat ze alleen die bessen dienen te plukken, zagen we binnen een paar dagen het verlies teruglopen tot zo’n 10% – 15%.

Met simpelweg het drinken van één kopje koffie kun je al impact maken! In deze lastige corona periode, waarbij veel van onze afnemers hun kantoren hebben moeten sluiten, blijven we strijdbaar. We willen er alles aan doen om te voorkomen dat we bij de komende oogst geen of minder koffie kunnen inkopen en onze impact afneemt. Daarom hebben we een webshop geopend voor al die thuiswerkers die (h)eerlijke koffie verdienen. Dus, wil je ons en de koffieboeren helpen en zelf genieten van goede koffie? Bestel dan op www.goslingcoffee.com en maak direct impact!