Banner

Ton's Pareltje - De Fietskoerier Utrecht

12 juli 2021 | Door:  Ton Kock

Ik, Tobias, ben nu meer dan 10 jaar met veel plezier onderdeel van het waanzinnig mooie team van De Fietskoerier Utrecht. Nadat ik met veel plezier een duurzaamheidsadvies bureau heb gehad wilde ik graag naast adviseren ook zelf echt impact maken. En dat kan ik hier. Elke kilometer die gefietst wordt door onze koeriers zorgt er direct voor dat een bestelbusje dit niet hoeft te doen.

Aandacht en kwaliteit

We zijn de afgelopen jaren uitgegroeid van een groep vrienden op de fiets naar een logistiek bedrijf dat meer dan 1000 zendingen per dag verzorgt. 
We werken voor een scala en verschillende opdrachtgevers. Zo verzorgen we medische zendingen met temperature controlled transport en medicatie voor apotheken, bieden we een postservice inclusief frankeren voor bedrijven en webshops en rijden we met onze grootste vrachtfietsen ook voor bouwbedrijven zendingen tot 200 kilo de stad in en uit.
Ondanks deze groei in aantallen blijft de focus op aandacht en kwaliteit van de bezorging het belangrijkst.
 
We vinden dat het bezorgen van een brief of pakket meer is dan alleen het vervoer van A naar B. 
Enkele jaren geleden had ik een ontmoeting met een Japanse fietskoerier die me uitlegde dat in Japan alles met zorg en aandacht wordt overhandigd. Daar is er een moment dat de bezorger het pakket aangeeft, de ontvanger het aanpakt en ze elkaar even in de ogen kijken. Pas daarna laat je los.
Daaruit volgde de ontwikkeling van onze interne training ‘Ben ik er’. Medewerkers leren om even echt contact te maken. Dat kan al door van tevoren te bedenken in wat voor wereld de ander zich bevindt. We bezorgen bijvoorbeeld maaltijden bij ouderen. Velen van hen zijn eenzaam en dan kan de koerier de enige ontmoeting zijn in de week. Dan maakt het zo veel verschil of je het pakket alleen maar afgeeft of echt contact maakt.
 
 

De zoektocht naar impact en aandacht vind je ook terug in onze missie

Fietskoerieren is geen rocketscience. We fietsen dingen van A naar B en je regelt dit bij ons snel en eenvoudig. Maar achter onze vele fietskilometers zit een gedachte; 
"Wij geloven dat fietsen de stad mooier maakt". Utrecht, onze stad, is volgens ons op haar mooist als ze schoon en groen is en als haar mensen bewegen, met elkaar in contact staan en oprecht aandacht hebben voor anderen. Met de liefde voor fietsen in ons DNA en de grote afstanden die we elke dag op de fiets afleggen dragen wij dagelijks bij aan een stad in beweging. Door te fietsen dragen we ook bij aan een schone en groene stad, omdat we werken met spierkracht. Niet met accu’s, niet met uitstoot.
 
Wij geloven ook dat we verbinden door te fietsen. Niet alleen door mensen met elkaar in contact te brengen via hun zending. Maar ook omdat we vanaf de fiets gemakkelijk contact maken met de stad en de anderen op de weg. En omdat we ook echt even stilstaan en aandacht voor je hebben, als we bij jou iets komen ophalen of afgeven.
 
Natuurlijk levert dat ook wel eens spanningsveld op, want het bedrijfsmodel is immers gebaseerd op zoveel mogelijk pakketten bezorgen in zo min mogelijk tijd. 
Toch nemen we er bewust de tijd voor. We zien liever dat een koerier met honderd pakketten er negentig op een goede manier bezorgt  en er tien pakketten een dag later komen, dan dat er honderd over de verkeerde schutting worden gegooid.
Ook worden koeriers betaald per uur en niet per aflevering. Dat voorkomt een grote tijdsdruk en onnodige risico’s in het verkeer.
 
Wil je ook is kennismaken met een van onze koeriers en bijdragen aan een mooiere stad? Bel ons op 030 227 1658 of mail ons voor een opdracht en binnen de kortste keer heb je een koerier bij je aan de deur.